• DOLAR 32.318
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2291.521
  • ...
"Ne erzakımız ne yakacak kömürümüz ne de bir evimiz var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık 8 aydır sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak`ta biriken sorunları İLKHA`ya anlatan halk, büyük mağduriyet yaşadıklarını belirterek yetkililere çağrıda bulundular.

Erzaklarının tükendiğini, maddi birikimlerinin bittiğini dile getiren Şırnaklılar, zorlu kış öncesi gerekli maddi-manevi desteğin sağlanmasını talep ettiler.

Yaklaşık 8 aydan beri Şırnak`ta sokağa çıkma yasağının devam ettiğini hatırlatan Ahmet Uysal, “Şu ana kadar başımıza gelenler gelmiş, ne zulüm ve haksızlıklar yapılmış ise yapılmış. Ama artık bundan sonra gelmemesi lazımdır. Bakınız önümüz kış ve Şırnak`ta kış çok çetin geçiyor. Ne erzakımız ne yakacak odunumuz ne kömürümüz ne de bir evimiz var.” dedi.

“Yetkililer bu mağduriyeti bir an önce gidermeli”

Yetkililere seslenen Uysal, şunları söyledi: “Bizler Şırnak halkı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım başta olmak üzere tüm yetkili bakanlardan rica ediyoruz; bu halkın mağduriyetini bir an önce giderin. Özellikle bu müteahhitler elini çabuk tutmalıdır. Biz yolların yapılmasına karşı değiliz, yolları yapsınlar. Ancak Şırnak için projelendirilen site şekli proje bize uygun değildir. Şırnak halkının kültürüne uygun değildir. Bunu yapacaklarına evi yıkılan herkese paralarını versinler ve herkes yıkılan evinin yerine evini kendisi yapsın. Yetkililerden talebimiz; bu yasağı bir an önce kaldırmaları ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesidir.”

Evin yıkılan bir başka Şırnaklı Mahmut Çan ise il valisine tepki göstererek “Eğer Vali buradan giderse Şırnak inşa olacak.  Cumhurbaşkanından burayı yeniden inşa etmesini ve valiyi buradan göndermesini istiyoruz.” dedi.

“Şırnak halkına sahip çıkılsın”

Huzur istediklerini kaydeden Kemal Kılınç da evinin tamamen yıkıldığını söyleyerek, “Bizler Şırnak olarak huzur istiyoruz. Huzura hasret kalmışız, artık bu olayların yaşanmasını istemiyoruz, Ezidileri de istemiyoruz. Halkın tamamı mağdur oldu, perişan olduk. Önümüz kıştır, bir an önce Şırnak halkına sahip çıkılsın.” diye konuştu.   

“Şırnak`ın vekilleri nerede?”

Şırnak`ta büyük bir yıkımın yaşandığını aktaran Reşat Tatar, halkın sokaklarda kaldığını söyledi. Erzaklarının tükendiğini, paralarının bittiğini kaydeden Tatar, “Tam 8 aydır Şırnak kapalıdır ve yasak hâlâ devam ediyor. Bu uzun süre zarfında bir insan bile halimizi sormadı. Şırnak`ın vekilleri nerededir, ne yapıyorlar neden sesleri çıkmıyor? Ben söyleyeyim size, halkın çok güvendiği o vekiller şu an keyiflerine bakıyorlar Ankara`da. Onlar şu an orada otururken millet burada perişan oluyor. Belki Cumhurbaşkanın böyle bir talimatı yoktur, ama vali burayı ve halkın durumu görmüyor mu? Şırnak sahipsizdir, Allah`tan başka kimsemiz yoktur.” diye belirtti.

“Şırnak yapısına uygun imar edilmelidir”

Şırnak`ın ve halkının ne gibi zorluklar yaşadığını herkesin gördüğünü belirten Abdullah Uğur, “Millet perişan oldu. Kış geldi, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hükümet yıkılan evlerin yerine site şekli bir proje çıkarmış. Bu site şekli proje bize uygun değildir. Şırnak`ın yapısına uygun olarak imar edilmesi gerekiyor. Bu 8 aydır Şırnak kapalıdır, hayatımız rezillik içinde geçti. Hükümet yetkililerinin bizi mağdur etmemesini temenni ediyoruz. Şırnak`a sahip çıkılması lazım, artık yıkılıp yakılmasın. Sağlam olan evleri yıkmasınlar. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için birlik olmalıyız.” dedi.

“Şırnak`ta nüfusun yüzde 40`ı evsiz kaldı”

Sokağa çıkma yasağının başladığı 14 Mart`tan beri Şırnak`ta olduğunu belirten Zekeriya Tatar da sorunlarını şöyle dile getirdi:

“Yasağın başlamasıyla ilk 84 gün suyumuz kesildi. Bu 8 ayda devlet bize sadece 2 paket kuru gıdadan başka bir şey vermedi. Adeta sırtını döndü bize. Şırnak nüfusunun yüzde 40`ı evsiz kaldı, evleri yıkıldı. Yığınla sorun var, bizler bu sorunların bir an önce halledilmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanı ve Başbakan`ın kendisinin buraya gelip Şırnak`ın halini görmesini istiyoruz. Belki Cumhurbaşkanın bunu görmemiş ama bizim valimiz tarafından HDP ve PKK`nin yaptığı zulümlerin devamını onlar bize yaptı. 8 aydan sonra hâlâ polisler gelip sokağa çıkma yasağı var, çıkmayın diyor. 14 Mart`tan sonra iki kez kar yağdı, şimdi yine 10`uncu aydayız ve yine kar kapıdadır. Bizler bir an önce Şırnak halkının sorunlarının çözülmesini istiyoruz.” (M. Salih Keskin, M. Hüseyin Temel – İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir