• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
"Büyükşehir Belediyesinde en kısa sürede kayyım atanacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak`ın tutuklanmasının ardından takip edilecek süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Hüseyin Aksoy, en kısa sürede belediyeye kayyım atanacağını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak ve Belediye Meclis Üyesi Fırat Anlı`nın gözaltına alınmasının ardından bazı ilçe belediyelerinin çöp toplamamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Aksoy, çöplerin toplanmaya başlandığını belirtti.

Belediyelerin çöp toplamamasına ilişkin uyarı yazısı gönderdiklerini dile getiren Aksoy, “Biz bu konuda 28 Ekim günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ve ilçe belediyelerini yazılı olarak uyardık. Çöpün halk sağlını olumsuz etkileyebileceğini, bu çalışmanın mutlaka yapılması gerektiğini, yapmayanlar hakkında adli ve idari işlem yapılacağını ifade ettik. Süreç içerisinde Bağlar Belediyesi pazar günü, Yenişehir Belediyesi pazartesi günü sabah çalışmalara başladı. Fakat Kayapınar Belediyesi, başlamamakta direnç göstermişti. Bu konuda valilik olarak, belediyenin çöp kamyonlarına el koymak suretiyle şoför ve işçi görevlendirerek toplatılması kararı aldık. Bunun üzerine Kayapınar Belediyesi, çalışmaya başladı.” dedi.

Belediye araçlarının yolları kapatmada kullanılacağı istihbaratı üzerine çalışmalarının durdurulduğu iddiasına da cevap veren Aksoy, şunları söyledi:

“İlk aşamada böyle bir şüphe üzerine emniyet birimlerimizin bu şekilde davranmış olabileceği doğrudur. Ancak sizin de belirtiğiniz gibi biz bunları sözlü olarak önce ikaz ettik. ‘Çöpleri toplayın insan sağlığını olumsuz yönde etkiler` dedik. Ancak sözlü ikazımıza rağmen herhangi hareket başlamaması nedeniyle yazılı olarak da uyarılmışlardır.” şeklinde konuştu.

Hiç kimsenin Diyarbakır halkına böyle bir sıkıntı yaşatmaya hakkının olmadığını söyleyen Aksoy, “Bir takım gelişmeler karşısında insanlar düşüncelerini ifade edebilirler. Ama bunun yöntemi ve yolu daha farklı bir şekilde olabilmelidir. Bu şekilde yapılması Diyarbakır halkına zarar veriyor ve kabul edilebilir değil. Sur Belediyesinde bir vali yardımcımız görevlendirilmişti. Sur`da çöp toplama ile ilgili bir sıkıntı yaşanmadı. Özellikle Sur Belediyesine ait çöp kamyonlarını şehrin kent merkezi Ofis semtinde biriken çöpleri almak üzere görevlendirmek suretiyle çalışma yaptırdık. Temennimiz bu tür sorunların kent gündeminde olmaması ve halkın sağlığıyla ilişkili olabilecek bu tür uygulamaların yaşanmamasıdır. Herkesin bu konuda sağduyulu bir şekilde çalışmalarını sürdürmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Sorumluları ile ilgili adli ve idari işlemler yapılacaktır”

Belediye otobüslerinin çalışmamasını da değerlendiren Aksoy, “Belediye otobüslerinin çalıştırılmaması ile ilgili adli ve idari işlemler yapılacaktır. Halkı mağdur eden bu tür eylemlerdir, bunlar kabul edilemez. Sorumluları ile ilgili adli ve idari işlemler yapılacaktır.” diye konuştu.

Bir gazetecinin kayyımın atanıp atanmayacağına ilişkin sorusu üzerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine en kısa sürede kayyım atanacağını ifade eden Aksoy, İçişleri Bakanlığı tarafından bu konunun değerlendirileceğini söyledi.

İlçe belediyelerinde müfettişlerin denetim işlerinin bittiğini açıklayan Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:

“İlçe belediyelerinde görevlendirilen müfettişler işlerini bitirdi. Raporlarını daha hazırlamadılar. Büyükşehir Belediyesindeki müfettişlerin çalışması devam ediyor. Mevcut kanuna göre belediye başkanlarını terör ilişkisi nedeniyle görevlerinden uzaklaştırılmış olması, tutuklanmış olması veya kamu hizmetlerinden yasaklanmış olması durumunda ilçelere vali tarafından, il ve büyükşehir belediye başkanlıklarına İç İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirme yapılabileceği öngörülmektedir. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından bu konu değerlendirilecektir. Süre vermemiz mümkün değil. Mümkün olan en kısa sürede (kayyım) olacaktır diye değerlendiriyorum. İdari kesinti olmadan yürütülecektir. Kayyım atanan belediyelerde işler daha iyi gidiyor. Sur`da ki vatandaşımız ve esnafımız memnuniyetini ifade ediyor. Amacımız vatandaşın mağdur edilmemesi ve hizmetlerin en iyi şekilde yerine getirilmesidir. Görevlendirilen arkadaşlarımız Silvan, Hani ve Sur`da bu yönde çalışmalarını sürdürüyorlar.”

Açığa alınan öğretmenler hakkında da açıklamalarda bulunan Aksoy, “Milli Eğitimi Bakanlığının yaptığı soruşturma kapsamında bazı öğretmenler görevden alındı. Bunların görevlerine iadeleri ile ilgili henüz bir karar gelmiş değil. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu konu değerlendiriliyor.” dedi.

Aksoy son olarak 2-5 Kasım tarihlerinde Diyarbakır Sempozyumunun gerçekleştirileceğini, sempozyuma 400 akademisyenin katılacağını belirtti. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir