• DOLAR 32.359
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2309.021
  • ...
Nusaybinli aileler kışı çadırda geçirmek istemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde PKK’lilerce açılan çukurların kapatılması ve oluşturulan barikatların kaldırılması amacıyla 14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 25 Haziran'da kısmi olarak kaldırılmıştı.

Çatışmalardan olumsuz etkilenen ve etrafı telle çevrilen Abdulkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Zeynel Abidin ve Kışla mahallelerinde hasarlı yapılan yıkımı sürürken bu mahallerde oturan bazı vatandaşlar ise çadır ve barakalarda yaşam savaşı veriyor.

Evlerinin sokağa çıkma yasağının devam ettiği Fırat Mahallesi’nde bulunduğunu ve şu an evlerinin tamamen yıkıldığını kaydeden aileler, gidecek bir yerleri olmadığı için çadırlarda yaşamaya devam ettiklerini söylüyorlar.  

İlk önce ilçeye bağlı Bahçebaşı (Mahalle) köyü yakınlarında çadır kurduklarını kaydeden aileler, geçtiğimiz ayda çadırlarında çıkan yangın nedeniyle ikinci kez sokakta kaldıklarını ve hayırseverlerin yardımıyla ilçenin girişine yakın bir yere çadır, baraka ve konteynır kurduklarını söyledi.

Çoluk çocuklarıyla yaklaşık 8 aydır çadırda yaşam mücadelesi veren bu aileler, kış mevsimini sıcak bir evde geçirebilmek için yetkilerden yardım bekliyorlar.

“Yazı çadırda geçirdik, bari kışı evde geçirelim”

Fırat Mahallesi’ndeki iki katlı evlerinin yıkıldığını ve 2 engeli çocuğunun bulunduğunu dile getiren Şehriye Yakut, perişan bir halde olduklarını söyledi. Yakut, “Sokağa çıkma yasağının başladığı 14 Mart’tan sonra Bahçebaşı köyü yakınlarında çadır kurduk. Nusaybin’in sıcak yazını toz, toprak içinde orada geçirdik. Tabi perişan olduk. Yaklaşık 7 ay o çadırlarda kaldıktan sonra çadırlarımızda yangın çıktı. Her şeyimiz yandı. Çocuklarımız küçüktür, engeli çocuklarım var, kimse bize yardım etmedi. Evlerimiz yıkıldı, kiralık ev tutacak gücümüz olmadığı için mecburen çadırlarda yaşamak zorunda kalıyoruz. Ama şu an kış geldi, havalar soğumaya başladı. Yazı çadırlarda geçirdik, kışı sıcak bir evde geçirmek istiyoruz. Bu konuda hayırseverlerden ve yetkililerden yardım beliyoruz.” dedi.

“Kışı çadırda geçirmek istemiyoruz”

Fırat Mahallesi’ndeki evlerinin yıkıldığını söyleyen Selim Yakut ise şunları söyledi: “Sokağa çıkma yasağının başladığı günden beri biz Nusaybin’i terk ettik. 8 aydır bu haldeyiz. Bir çadırda 10 kişi kalıyorduk. Elektrik ve suyumuz yoktu. Sonra çadırlarda yangın çıktı. 2 ailenin çadırı yandı, sonra da buraya geldik. Hayırseverler Allah rızası için bize yardım ettiler. Bir hayırsever bize konteynır getirdi, şu an çadır ve konteynırda kalıyoruz. Gördüğünüz gibi rezillik ve perişanlık içindeyiz. Önümüz kıştır, yardım bekliyoruz. Özürlü çocuklarım var, küçük çocuklarımla kışı çadırda geçirmek çok zordur. Allah için bize yardım etsinler.”

6 mahallede yasak devam ediyor

Hatırlanacağı üzere Nusaybin'de 14 Mart’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Operasyonlar nedeniyle ilçeden çok sayıda kişi göç etmek zorunda kaldı. 25 Temmuz'da ise sokağa çıkma yasağı kısmen kaldırıldı.  Operasyonların yoğun yaşandığı Fırat, Abdulkadir Paşa, Yenişehir, Dicle, Zeynelabidin ve Kışla mahallelerinde ise sokağa çıkma yasağı devam ediyor. (M. Salih Keskin/M. Hüseyin Temel - İLKHA) 

























Bu haberler de ilginizi çekebilir