• DOLAR 32.589
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.524
  • ...
TARİHTE BUGÜN / 31 EKİM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 31 EKİM

1517:Martin Luther, Protestanlığı ilan etti. Protestanlık Hıristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesine ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).
Papazlara ihtiyaç duymaksızın Kitab-ı Mukaddes'i okuyabildikleri için, her vaftiz edilmiş inananın aracı bulunmadan rahiplik yetkisi olduğuna inanan Protestanlar İncil`i Hristiyanlık için tek kaynak saymışlardır. Martin Luter, Jean Kalvin ve diğer reformist rahipler, çökmekte olan Hıristiyanlık`ı kurtarma adına bir takım yeniliklerle yeni bir fikir ortaya atmışlarsa da zamanla eski inançlar karşısında mağlup olmuş bu reformların birçoğundan geri adım atmak zorunda kalmışlardı.

1831 Takvim-i Vekayi yayına başladı. Takvim-i Vekayi, Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde 1831'de yayımlanmaya başlanan ilk Osmanlı gazetesidir. Haftalık olarak yayımlanan ve Osmanlı Türkçesi dışında Arapça, Ermenice, Farsça, Fransızca, Rumca baskıları da yayımlanan bir gazeteydi. Resmî ilânlar ve gayrı resmî duyurular dışında, iç ve dış gelişmelere ilişkin haberler de basılmaktaydı. Takvim-i Vekayi resmî bir gazete olması dolayısıyla makaleler esas olarak devletin görüşlerini yansıtıyordu. 1860'tan itibaren sadece resmî duyurular ve kabul edilen yasa metinleri yayınlanır oldu.

1864   Nevada, ABD'nin 36. eyaleti oldu. Nevada, Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı, Dağlık Batı ve Güneybatı bölgelerinde bulunan bir eyaletidir. Komşuları batıda Kaliforniya, kuzeybatıda Oregon, kuzeydoğuda İdaho, doğuda Utah ve güneydoğuda Arizona eyaletleridir. Nevada ABD'de 7. en büyük, 35. en kalabalık ve 9. en düşük nufus yoğunluğuna sahip eyalettir. Nüfusun üçte ikisi 3 büyük şehrin birleşiminden oluşan Las Vegas metropolitan bölgesinde yaşar. Başkenti Carson City'dir ve en büyük kenti Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın kumar merkezlerinden olan Las Vegas'tır.

1876   Hindistan'da meydana gelen dev kasırgada 200.000 den fazla kişi öldü. Bu, tarihin kaydettiği en fazla ölümlerin yaşandığı kasırga oldu.

1919   Sütçü İmam, Kahramanmaraş'ta Fransız işgalcilere ilk kurşunu attı. Kadınların tesettürünü zorla çıkarmak isteyen Fransız askerlerine kurşun yağdıran Sütçü İmam, Kurtuluş Savaşı`nın da sembol isimlerinden oldu. Aynı zamanda işgalden kurtuluşun ruhunu yansıtan en güzel örneklerden birini teşkil etti. Bu İmani ve İslami kurtuluş mücadelesinden sonra kurulan yeni devlet, tesettürü ve bu millete ruh veren manevi değerleri terk edip işgalcilerin kokuşmuş kültürünü ve laikliği benimseyecektir.

1922  Mussolini İtalya Başbakanı oldu. İtalya Faşist Devleti, sonraları Duce ünvanını alacak olan Mussolini liderliğinde emperyal hedefler için savaşacaktı. Daha sonra Almanya ile birlikte Nazi ittifakı kurarak II. Dünya savaşına girecek olan Mussolini, mağlup olarak çıktıkları savaşın sonunda idam edilecektir.

1923 : 3 Eylül 1914'de Osmanlı`da İttihat ve Terakki hükümeti tarafından  ilan edilen Seferberlik, Mustafa Kemal tarafından kaldırıldı.

1952   ABD, ilk hidrojen bombası denemesini Marshall adalarında yaptı.

1956   Süveyş Krizi büyüyor. İngiltere ve Fransa, Süveyş Kanalı'nın tekrar açılmasını sağlamak için Mısır'ı bombalamaya başladı. Mısır, Siyonist İsrail`in saldırısının ardından Süveyş kanalını uluslararası trafiğe kapatmıştı.

1963   Askeri Yargıtay, ikinci kez darbe teşebbüsünde bulunan Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer'in idamına ilişkin kararı onadı.

1970 Türkiye İşçi Partisi Büyük Kongresi Behice Boran'ı genel başkan seçti.

1984   Hindistan Başbakanı İndra Gandhi, Sih muhafızların suikastı sonucu öldürüldü. İndira Gandhi, iki sih güvenlik görevlisinin düzenlediği suikast sonucu öldürülünce çıkan isyanlarda yaklaşık 2.000 sih öldürüldü.

1989   Turgut Özal, 263 oyla Türkiye'nin Sekizinci ve ilk sivil Cumhurbaşkanı oldu. Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun yeterli olduğu 3. tur oylamada DYP ve SHP'lilerin katılmamasına rağmen, 263 Milletvekilinin oyu ile Turgut Özal, Türkiye Cumhuriyetinin 8. Cumhurbaşkanı seçildi. Asker kökenlilerin tekelinde olan ve o zamana kadar sivillerin aday olmaya dahi cesaret edemediği cumhurbaşkanlığı, bundan sonra asker olmayanların göz dikeceği bir makam oluyordu.

1992   Vatikan, dünyanın güneşin çevresinde döndüğünü söyleyen Galileo'nun haklılığını teslim etti. Aradan geçen asırlara ve bunca gelişmelere rağmen köhne inancında ısrar eden Vatikan ve kilise, yirmibirinci yüzyıla girerken en azından bu konularda kerhen de olsa bir açılım yapmıştı.

1997   Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, 18 Kasım 1992 tarihli belge yerine kaim olmak üzere, yeniden düzenlenen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi uygun bulundu. Askeri vesayet bu belgeler üzerinden Türkiye`nin yönetimine müdahale etmeye devam etmekte 28 Şubat darbesinden sonra da yenilenen belge ile halkın inaçları birinci tehdit olarak gösterilmekteydi.

1998   Irak, BM silah denetleyicileri ile işbirliği yapmayacağını açıkladı. ABD Irak`ta kitle imha silahlarının bulunduğunu iddia etmekte ve Irak bunu ret etmekteydi.

1999   New York'tan Kahire'ye giden Mısır havayollarına ait bir yolcu uçağı Massachusetts açıklarında düştü: 217 kişi öldü. Bu kaza kimi çevrelerce şaibeli bulunmuş ve çeşitli komplo teorileri ortaya atılmıştı.

2000   Yatağan Termik Santrali çevresinde hava kirliliği sınır değerleri aştı, santralin 3 ünitesi durduruldu, ilçe halkına "sokağa çıkmayın" çağrısı yapıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir