• DOLAR 32.494
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2433.14
  • ...
Bombardımandan kurtulan öğrenciler arkadaşlarının yasını tutuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İDLİB (AA) - Suriye'nin İdlib kentinde dört gün önce düzenlenen bombardımanda yerle bir olan Haas Okulu'nun öğrencileri, bir yandan saldırıda hayatını kaybeden arkadaşları ve öğretmenlerinin ardından yas tutarken, diğer yandan okullarına bir daha gidemeyecek olmanın hüznünü yaşıyor.

Saldırıdan sağ kurtulan öğretmen Abdullah Hac Süleyman, savaş uçaklarından atılan yaklaşık on vakum bombasıyla okul ve çevresini hedef alan saldırının çocuklara yönelik bir katliam olduğunu söyleyerek, "Bombardıman başladığında, görevliler, çocukları sınıflarından çıkarmaya başladı. Uçaklar, okulun kapısında doğru giden çocukları hedef aldı. Çocukların çoğu bu esnada hayatını kaybetti. Bombardımanın ardından ortaya çıkan sahneler içler acısıydı, taşı bile ağlatacak bir manzara vardı." dedi.

Suriye rejimi yanlısı basında, "söz konusu saldırının terörist grupları hedef aldığı" şeklinde yer alan haberleri kınayan Süleyman, "Kitap ve kalem taşıyan çocuklar terörist mi?" diye konuştu.

Süleyman, çocukların, uçaklardan paraşütlere bağlı atılan bombaları önce hediye sandığını, sonra arkadaşlarını öldüren, okullarını yıkan bombalar olduğunu öğrenince çok şaşırdıklarını ifade ederek, öğrencilerin bir yandan saldırıda hayatını kaybeden arkadaşları ve öğretmenlerinin ardından yas tutarken diğer yandan okullarına bir daha gidemeyecek olmanın hüznünü yaşadığını sözlerine ekledi.

Medya aktivisti Yasir et-Tarraf, söz konusu saldırıyı "anormal bir durum" olarak değerlendirerek, küçük bir belde olan Haas'ın, iki savaş uçağından paraşütlerle atılan yaklaşık on füzeyle hedef alındığına dikkati çekti.

Füzelerin, okul ve sivillere ait evlere isabet ettiğini kaydeden Tarraf, "Haas'ta silahlı gruplara ait herhangi bir karargah bulunmaması, savaş uçaklarının öncelikli hedefinin, okul ve öğrencileri olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Tarraf, rejim güçleri ve müttefiklerinin okulları hedef almasının ardından ailelerin, çocuklarını okula gönderme konusunda tedirgin olduğunu ve eğitimin tehlikeli bir hal aldığını dile getirdi.

Belde sakini ve görgü şahidi Yasir Ramazan ise zihninde hala tazeliğini koruyan sahnelerin dehşetini ifade etmeye kelimelerin yetmediğini söyleyerek, "Halk, rejim uçaklarının devam eden saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin cesetlerini dahi alamadı." dedi.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, İdlib kentinde çok sayıda öğrenci ve öğretmenin hayatını kaybettiği okul saldırısına yönelik soruşturma yürütüldüğünü açıklamıştı. Saldırıda en az 25 sivilin yaşamını yitirdiği ve bunların çoğunluğunu da okul çağındaki çocukların oluşturduğu belirtilen açıklamada, saldırının kasıtlı olduğunun tespit edilmesi halinde bunun bir savaş suçu anlamına geleceği kaydedilmişti.

ABD, saldırının, Suriye rejimi veya Ruslar tarafından yapıldığını açıklarken, Rusya ise okul saldırısının ardında kendilerinin olduğunu yalanlamıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir