• DOLAR 32.592
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2510.01
  • ...
`Kendi halkımıza da sahip çıkmamız gerekiyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, il başkan yardımcısı Metin Turan ve partililerden oluşan bir heyet, Sur ilçesindeki mağdur halkı ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Tanrıkulu, “Çukur siyasetiyle birlikte ilimizin en güzel ilçelerinden Sur`un harabeye döndüğünü hepimiz biliyoruz ve burada evleri yıkılan, yakılan tahrip edilen insanlar var. Konuyla ilgili defalarca açıklamalar yaptık. Hala halktan şikâyetler gelmektedir. Evlerinin yapılmaması, evleri ile ilgili çözümler üretilmemesi, eşyaları tahrip olan, yok olan insanlara çok cüzi miktarda ödeme teklif edildiği söyleniyor. Bunlar ciddi ithamlardır. Bu konuyla ilgili valilik bünyesinde kurulan komisyonlarının görevlerini hakkıyla yerine getirdiklerine biz de inanmıyoruz. Şu andaki kurulan komisyona ilimizin etkin sivil toplum kuruluşunun temsilcilerinin de alınarak ortak bir şekilde bu halkın mağduriyetlerinin tespit edilmesi ve bu tespitten sonra mağduriyetlerinin giderilmesine çalışılmalıdır.” dedi.

“3 milyon Suriyeliye kapımızı açtık, kendi halkımıza da sahip çıkmamız gerekiyor”

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla halkın sıkıntılarının çoğalacağını ve bu nedenle mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini ifade eden Tanrıkulu, “Halen evine gidemeyenler var. Bu konuda hükümete ciddi görevler düşüyor. 3 milyon Suriyeliye kapımızı açtık, kendi halkımıza da sahip çıkmamız gerekiyor. Mağdur halkın sıkıntılarını araştırıp rapor haline getirdikten sonra yetkililere sunduk. Allah`a hamdolsun, bir kısmı çözüldü. Eskiye göre biraz daha iyi durumda olsa da daha çok eksikler var.” şeklinde konuştu.

“Herkes kendini halkın yerine koymalıdır”

Tanrıkulu, konuşmasının devamında, “7 ayda kazdıkları çukurlara 7 bin Kürt gencini gömdüler. 17 ilçemizin yakılmasına, halkımızın göç etmesine neden oldular. Bütün bunlar Kürt halkına ne kazandırdı. Kürt halkı hâlâ da yaşananların acısını çekiyor. Diğer yandan da Sur ilçesinde evi yıkılan halka 3 yıl önce belirlenen fiyatı teklif ediyorlar. Bu sorun böyle çözülmez. Kiralarını ödeyemeyen binlerce Sur mağduru var. Kredi imkânı verildi, umarız esnafa faydası olur. Şu an devlet, evi olmayana ev, işi olmayana iş imkânı sağlamalıdır. Devlet halkı için vardır. Yoksa devlet vasfını kaybeder. Vali, kaymakam, diğer mülki amirler dahil olmak üzere herkes kendini halkın yerine koymalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Hem evim gitti hem iş yerim”

Sıkıntılarını HÜDA PAR İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu`na anlatan İbrahim Mete, Sur ilçesinin Fatih Paşa Mahallesi`nde evi olduğunu, 2015 yılının temmuz ayından beri sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Hem evim gitti, hem iş yerim gitti. Yetkililerle görüştüm, söz verdiler ama mağduriyetlerimiz giderilmedi. Evlerimize 40 bin TL biçtiler, bununla ev gelmiyor.” diyerek tepki gösterdi.

“İş yerlerimizi ateşe verdiler, tekrar yaptık tekrar yaktılar”

Bir diğer vatandaş Ahmet Yüksel de “Yıllarca vergiye tabi olduğum halde iş yerimden dolayı mağdur oldum. Gelip işyerlerimizi ateşe verdiler. Tekrar yaptık tekrar yaktılar. Mağduruz, mağdur. Makbuzlarım cebimdedir. 2 tane iş yerimi eşyası ile beraber yıkıp alıp götürdüler. Bize hiç sormadılar bile.” diye konuştu.

Sur ilçesinde esnaf olan Orhan Bildik, “Devlet halkla vardır ama insanlarımıza sahip çıkamadı. Hep konuşuyoruz ama sonuç alamıyoruz. Devlet süreci yürütemedi. Aylarca sokaklarda kaldı insanlar. Başımıza gelenler devlet yüzünden, çünkü devlet bizi korumadı. Devlet bunun için vardır.” dedi.

“Aylardır çırılçıplağız, giyecek elbisemiz yok”

Fatih Paşa Mahallesi`nde oturan Ferhat Görmüş ise “Hasar tespit komisyonu hakkıyla karar vermiyor. Bize diyorlar ki çırılçıplak bekleyin. Aylardır çırılçıplağız, giyecek elbisemiz yok. Komisyonla ilgili bir eksiklik ve samimiyetsizlik var. Evlere düşük fiyatlar çekiyorlar. Bizim sorunlarımıza ticaret gözüyle bakıyorlar. Mağduriyetimiz umurlarında değil.” ifadelerini kullandı.

“55 yıllık evime devlet 40 bin TL verecek”

Dabanoğlu Mahallesi`nde oturan Abdullah Bobrak, “Biz de darbelere karşı çıktık. Bizi de tanklar ezebilirdi. Ben 55 yaşındayım, Dabanoğlu`nda doğdum, orada yaşıyorum. 55 yıllık evime devlet 40 bin TL verecek. Bu olur mu?” şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)






































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir