• DOLAR 32.48
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2477.7
  • ...
TARİHTE BUGÜN / 28 EKİM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / TARİHTE BUGÜN / İSTANBUL / 28 EKİM

1516   Sadrazam Sinan Paşa yönetimindeki Osmanlı ordusu, Memlukları Gazze yakınlarında yendi.

1636   İlk Amerikan üniversitesi Harvard kuruldu. Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumudur. 1636 yılında kurulan ve sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu Ivy League(Sarmaşık Birliği) üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur.

1886   Özgürlük Anıtı, Fransızların armağanı olarak New York'ta dikildi. Bu anıt daha önce Süveyş Kanalı`nın girişine kurulmak üzere Fransız mühendislere yaptırılmış, Mısır hükümetinin bunu kabul etmemesi üzerine bir müddet Paris`teki bir depoda saklandıktan sonra birtakım değişikliklere uğratılarak ABD`ye hediye edilmiştir. Dolayısyla bu heykel, ABD`nin özgün ve sembol bir yapıtı değildir.

1918   Çekoslovakya, Avusturya-Macaristan imparatorluğundan bağımsızlığını kazandı. Çekoslovakya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nin ayrılmadan öncekli ismidir. Bu ülke Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda yenilmesinden sonra bugünkü Çek ve Slovakya topraklarında kurulmuştur. Dağılmadan önceki başkenti Prag'dır. Ancak II. Dünya Savaşı'ndan önce Münih Antlaşması ile Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiştir. Savaş sonrasında 1945-1990 arası Doğu Bloğu'na katılmış, daha sonra SSCB dağılınca, 1 Ocak 1993'te Çekya ve Slovakya olarak ikiye ayrılmıştır. Çekoslovakya'nın tüm hakları Çek Cumhuriyeti'ne geçmiştir. Çekoslovakya'nın yaşadığı bölünme; dünyada hiçbir sorun yaşanmadan ve tek bir kurşun atılmadan ortaya çıkan tek hükümranlık bölünmesidir. Bu modele Çekoslovakya tipi bölünme modeli denmektedir.

1927  Türkiye'de ilk nüfus sayımı yapıldı. Nüfusun 13 milyon 648 bin 270 kişi olduğu açıklandı.

1938   Ankara Radyosu hizmete girdi. İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulup daha sonra devlete devredilen ilk radyonun ardından bu kurulan ikinci radyo ile ağır aksak yürüyen iletişimde bir adım daha atılmış oluyordu.

1940   II. Dünya Savaşı`nda İtalya, Arnavutluk üzerinden Yunanistan'ı işgal etti.

1943   Tartışmalı Philadelphia Deneyimi oldu. Philadelphia Deneyi, 28 Ekim 1943 tarihinde Amerikan donanmasının Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia şehri limanında yaptığı iddia edilen deneydir. İddiaya göre donanmaya ait bir koruma destroyeri olan DE 173 sınıfı 1240 tonluk USS Eldridge birkaç dakika içerisinde 600 km.'den fazla bir uzaklığa gidip tekrar gelmiştir. Deneyin varlığı konusunda hiçbir delil bulunmamaktadır. Amerikan donanması da böyle bir deneyin kayıtlarda varolmadığını belirtmiştir. Al Bielek hariç deneye katıldığı iddia edilen tüm askerler bunu yalanlamış, hikâyenin bir aldatmaca olduğunu söylemişlerdir. Bielek'in hikâyesi de daha sonra yalanlanmıştır.

1956   İran  Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Simnan Eyaleti`ne bağlı Aradan`da doğdu. Mahmud Ahmedinejad, İran İslam Cumhuriyeti'nin altıncı cumhurbaşkanıdır. Ahmedinejad, Kuzey İran'da, Tahran Eyaleti'ne doğudan komşu olan Semnan Eyaleti'nin Garmsar kenti yakınındaki Aradan köyünde bir nalbantın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. 1976 yılında ülke genelinde yapılan üniversite giriş sınavında 132'nci olarak İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin inşaat mühendisliği bölümüne girmiştir. Tahran Belediye Başkanlığı'ndan önce İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktaydı. Tahsilini de bu üniversitede yapmıştır. Tahran'a 400 km uzaklıktaki Erdebil Eyaleti'nin valilik makamınına atanmış aynı zamanda Tahran'daki İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden verilen PhD diploması, doktora ve valiliğin yanında yaptığı öğretim üyeliği görevine karşı profesör ünvanı bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki dönemde, (3 Mayıs 2003 ile 28 Haziran 2005 arasında Tahran belediye başkanlığı yapmıştır. Mesleği inşaat mühendisliğidir. 24 Haziran 2005 İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda seçilmiş, 3 Ağustos 2005'de ardarda 8 yıllık cumhurbaşkanlığı süresini doldurduğu için makamından çekilen Muhammed Hatemi 'nin yerine cumhurbaşkanlığına başlamıştır. Dış politika açısından, ABD ile ilişkilerde hiçbir açılım gösterilmemesi gerektiğini net bir şekilde savunmuştur. Birleşmiş Milletler 'e defalarca suçlamalarda bulunmuş, İran'ın nükleer programını sürdürmesi gerektiğini açık bir dille ifade etmiştir. Bir basın mensubunun siyasi tutukluların salıverilmesinden bahsi üzerine 'Hangi siyasi tutuklular? Amerika'dakiler mi?' diye sormuş, bilinen diğer bazı ülkeler nükleer programlar geliştirirken İran'ın neden geliştiremeyeceğini sorgulamış, Birleşmiş Milletler'in 5 daimi üyesinin bazı ayrıcalıkları olduğuna göre İslam dünyasının aynı ayrıcalıkları neden alamayacağını dile getirmiş, son olarak da Yahudi Soykırımı'ndan neden Filistinlilerin etkilendiği konusunu ortaya atmıştır. İlk etapta bölge ülkeleri arasında (vizelerin kaldırılması yoluyla) seyahat hürriyetini ve bağların kuvvetlendirilmesini savunmaktadır.

1960   Milli Birlik Komitesi'nin 147 öğretim üyesini işe yaramaz ve rejim düşmanı oldukları gerekçesiyle görevden almasını protesto eden İstanbul Üniversitesi rektörü Sıddık Sami Onar ve İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Fikret Narter görevlerinden istifa ettiler.

1962  Küba Füze Krizi sonlandırılıyor. Önceki gün ABD Küba`da Sovyet nükleer üssünün bulunduğunu iddia ederek Küba`yı ablukaya almış ve savaş düzenine girmişti. Bunun üzerine Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev, Küba'daki füze üslerini kaldıracaklarını açıklayarak ABD`nin iddiasını doğrulamış oluyordu.

1984    Çin Komünist Partisi, ekonomik durumu düzeltmek amacıyla serbest girişime ve rekabete izin verileceğini açıkladı. Demir perdeyle ve Devlet tekelciliği ilkesiyle yönetilen komünist rejimler iflasın eşiğine gelmiş ve birtakım çıkış yolları arayışına girmişlerdi. Sovyetler Birliği çözümü tam liberal bir sisteme geçişte ararken Çin, orta bir yol bulma çabasına girmişti.
 
1991   Ankara'da iki bombalı saldırı düzenlendi; bir ABD'li subay öldü, Mısır'lı bir diplomat yaralandı. Bu eylemleri İslami Cihad Hareketi`nin üstlendiği iddia edildi.

1998 : İstihbarat birimlerine, PKK lideri Öcalan`ın Rusya`nın Ermenistan`da bulunan bir askeri üsse geçtiği bilgisi ulaştı bildirildi. Bu bilgi, Şam`daki bazı birimlerce de doğrulandı.

1999 Nesim Malki cinayeti azmettiricisi olduğu ileri sürülen zeytin kralı Erol Evcil yakalandı.

2005 : Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın ile Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz hakkında “Görevi kötüye kullanmak, ihaleye fesat karıştırmak ve zimmet” suçlarıyla ilgili hazırlanan soruşturma dosyasını, görevsizlik kararı vererek, Yüksek Öğretim Kurulu'na gönderdi. Aynı gün Yücel Aşkın hakkında “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet” suçlamasıyla Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeni bir dava açıldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir