• DOLAR 32.527
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2430.862
  • ...
Barzani`den Musul açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El-Hekim; Türkiye askeri anlaşma olmadan gelmiş. Biz Irak'la anlaşmalı olmasını isterdik. Irak kendi ülkesini koruyabilir ne Türkiye'ye nede başkasına ihtiyacı yoktur" dedi. Barzani ise; "Peşmerge Musul' a girmeyecek. Kerkük' e girmesi oradaki başarısızlıktan dolayı oldu" diye konuştu.

Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El-Hekim, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani` yi ziyaret etti. Barzani ve El Hekim Musul' a 120 kilometre mesafede bulunan Zertek dağı üzerinde ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan El Hekim, Kürdistan bölgesinde operasyonların ilerlemesini izleme fırsatı yakaladım. Burası çok önemli bir yer. Zertek dağı başarıya sahne olmuş bir nokta. Peşmerge ve Irak ordusu kurulduğundan beri ilk defa birlikte siperdeler. Hastanede peşmerge ve Irak askerleri aynı yerde yatıyor" dedi.
El Hekim, Türk Askerinin Başika'da bulunmasıyla ilişkin soruya verdiği cevapta"Bu savaş Iraklıların savaşıdır, tüm Iraklılar için aynıdır. Operasyona katılan herkese teşekkür ediyoruz, Bize yardım eden herkese teşekkür ediyoruz, Ancak bu yardımların Irak ile anlaşmalı olması önemlidir. El Hekim Irakta herhangi bir güç bulunması Irak hükümetiyle anlaşmalı olması lazım. Bizim düşüncemize göre Türkiye askeri anlaşma olmadan gelmiş. Biz Irakla anlaşmalı olmasını isterdik. Irak kendi ülkesini koruyabilir ne Türkiye ye nede başkasına ihtiyacı yoktur. Eskiden Türkiye güçleri vardı ve özel amaç için gelmişlerdi. Şuan ki güç ve terörle mücadeleyle ilgili yeni bir pencere açılması lazım. Çünkü Türkiye önemli bir ülkedir." dedi.

El Hekim, Barzaniyi ziyaretiyle ilgili; “Önemli bir ziyaretti bu ziyaret çok önemli bir pencere açtı. Bugün bu ziyaretin semeresini görüyoruz." şeklinde konuştu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise; Kürdistanın sınırlarının çizildiği yönündeki türk medyasında çıkan haberlere ilişkin soruya verdiği cevapta; "Bu hendekler askeridir. Musul operasyonunda peşmergenin görevi bellidir Başika askeri olarak bitmiş durumdadır. Çünkü etrafı tutulmuş ve peşmerge en az zararla içeri girmeye çalışıyor. Peşmerge Musul' a girmeyecek. Kerkük' e girmesi oradaki başarısızlıktan dolayı oldu. Cephede çok peşmerge var. O yüzden bir kısmını Kerkük' e gönderdik. Ama olay kontrol altına alınmıştı. Musul' a nezaman girileceğini bilmiyorum zor bir operasyon olacak" dedi.

Barzani Türkiye`nin Başika operasyonuna desteğiyle ile ilgili soruya ise; “Benim bilgim yok belki olmuştur. Biz ABD için savaşmıyoruz kendimiz için savaşıyoruz ama bize yardım ettikleri için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu 

DHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir