• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...
Polis ve Jitemin İfsat Yöntemleri - 6
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Huseynisevda.net sitesinde M.Nur kaleminden yayınlanan Polis ve Jitemin İfsat Yöntemleri yazı dizisinin önceki  bölümünde  istihbarat birimlerinin kendi aralarındaki çalışma sistemi ve işbirliği ağına açıklık getirmişti. 

Yazı dizisinin bu bölümünde ise istihbarat örgütlerinin bilgi akışını sağlayan temel unsurladan muhbirleri ve muhbirleri seçerken hangi tür insanlardan faydalanıldığı anlatılmaktadır.

İşte o yazı dizisi...

MUHBİRLİK İÇİN HANGİ İNSANLAR HEDEF SEÇİLİR

Allah’ın adıyla!

Ajan, muhbir ve işbirlikçilerin istihbarattaki fonksiyonu başlığı altında, istihbarat teşkilatlarının genel ve özel hedeflerinin olduğunu, bu hedeflere yönelik istihbarat faaliyeti yürütmek için haber kaynaklarına ihtiyaç duyduklarını izah etmiştim. Bu hedeflere, ama öncelikli olarak özel hedeflere yönelik, bilhassa rejime yönelik tehdit algısı kapsamında olan unsurlar ve dolayısıyla İslami yapılanmalar ve Hizbullah cemaatine yönelik istihbarat faaliyeti ve suç (!) öncesi önlemler kapsamında istifade edilebilecek yapı, pozisyon ve özellikler taşıyan kişiler, muhbirlik için birer hedef durumundadırlar. Yani istihbarat teşkilat ve birimleri; yöneldikleri hedef, ihtiyaç duydukları bilgi ve yapacakları istihbarat faaliyeti ile alacakları önlemlere göre istifade edebilecekleri pozisyonda olanları hedef seçerler. Çünkü muhbirlik için seçilen elemanların, istedikleri pozisyonda bulunmaları onlar için önemlidir ve bir avantajdır.

Ajan ve muhbirlik için hedef durumunda olanları, birtakım vasıflarını dikkate alarak şu başlıklar altında sıralamak mümkündür

TOPLUMDA ÖNEMLİ BİR MEVKİDE BULUNANLAR
 

Toplumda önemli bir mevkide bulunanlar, bu konumlarıyla istihbarat birimleri için başlı başına bir avantajdır ve dolayısıyla doğrudan hedef durumundadırlar. Çünkü bu tür insanlar, toplumda hem etkinliği bulunan ve hem de imkan sahibi olan insanlardır. Dolayısıyla bu durumları, istihbarat birimleri açısından hem önemli bir haber kaynağı, hem imkan ve hem de fırsattır.

Köydeki veya küçük bir ilçedeki muhtarlar, insanların etraflarında kümeleştiği ağalar, zenginler, şeyhler, aşiret veya kabilelerin başı ve ileri gelenleri, bulundukları çevrede sözleri dinlenen ve saygınlıkları bulunan şahsiyetler, siyasi ve bürokrat çevreleriyle ilişkileri olup bu vesileyle çevrelerindeki insanların resmiyete taalluk eden işlerini halleden nüfuz sahibi kişiler…

Evet, bu ve benzer pozisyonda bulunan şahsiyetler, istihbarat teşkilat ve birimlerinin doğrudan hedefinde bulunan kişilerdir. Bunların konum ve pozisyonlarından, toplumdaki etki ve nüfuzlarından istifade etmeye çalışırlar. Onun için bunların etrafında döner dururlar. Yapılarını, kişiliklerini, ilişkilerini, zaaflarını, maddi durumlarını ve aile ile akraba içindeki durumlarını yakından takip eder, öğrenir ve bütün bunlardan istifade ederek ikna etme yolunu bulup yanlarına çekmeye çalışırlar.

Sonuçta bir kısmını yanlarına çekmeyi başarırlar ancak bir kısmı da buna yanaşmaz. İstekli veya isteksiz, tekliflerini kabul edip birlikte çalışanlardan her yönden istifade ederler, tekliflerini kabul etmeyip birlikte çalışmaya yanaşmayanları da rahat bırakmaz, her yönden işlerini engellemeye, sıkıntıya düşürmeye ve nüfuzlarını kırmaya çalışırlar. Bununla birlikte, ya doğrudan veya muhbirler vasıtasıyla onlara yakın olmaya çalışır ve fark ettirmeden konuşmalarından, yaptıklarından ve durumlarından haberdar olmaya ve bilgi almaya çalışırlar.

Her şeye rağmen, direnip işbirliğini kabul etmeyenler kazançlı çıkmaktadırlar. Şahsiyetlerini, aile, akraba, dost ve tanıdıklarla olan ilişkilerini muhafaza etmiş olurlar. İşbirliğini kabul edenler ise, her türlü kirli ve çirkin iş ve ilişkilere bulaştırıldıkları için başta kendi şahsiyetlerini olmak üzere, aile, akraba, dost ve tanıdıklarıyla olan ilişkilerini de muhafaza edemez ve bozarlar. Gün geçtikçe zayıf düşerler, küçülürler, güven ve itibarlarını yitirirler.

İSTİHBARAT AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR İŞ SAHİBİ OLANLAR
 

İstihbarat faaliyeti açısından, yapılan maddi işin çeşidi ve mevkii de önemlidir. Bazı işler vardır ki; toplumdaki sosyal ilişkiler ve hareketliliğin nabzının attığı kilit fonksiyona sahiptirler.

Toplumun her kesiminin yöneldiği ve doğrudan veya dolaylı bir şekilde temas kurduğu berberler, terziler, kasaplar, fırınlar, telefon gibi haberleşme hizmeti gören merkezler, çay, bilardo ve internet salonları gibi her kesimden insanın uğradığı, haberlerin toplandığı ve pek çok meselenin konuşulduğu yerler,

Toplumun her kesimine yönelik hizmet yürüten ve onlarla doğrudan veya dolaylı bir şekilde temas kuran basın ve yayın mensupları (Radyo-TV-Gazete muhabirliği, araştırmacı, yazar gibi), yolcu taşımacılığı yapanlar (Taksi, dolmuş, otobüs şoför ve muavinleri gibi), pazarlamacılar, seyyar satıcılar, tüpçüler ve kapıcılar gibi her yer ve kesime uğrayabilen, görme, öğrenme ve tanıma imkanına sahip olan ve daha rahat bilgi elde edebilen kişiler ile

Toplumun her kesiminin bilgilerinin toplandığı nüfus müdürlüklerindeki idareci ve çalışanlar, orta ve yüksek öğrenimdeki idareciler, PTT müdürlüklerindeki idareci ve çalışanlar gibi devlet dairelerinde önemli pozisyonda bulunanlar bu türdendir.

Dolayısıyla bu iş sahipleri veya çalışanları, istihbarat teşkilat ve birimlerinin hedefinde bulunurlar. Bunların pozisyonundan, imkan ve fırsatlarından yararlanmaya çalışırlar. Bu nedenle bunlara yönelir, durumlarını inceler, kişiliklerini, ilişkilerini, zaaflarını ve aile yapılarını yakından öğrenmeye ve böylece muhbirliğe uygun yapıda olanları, yani muhbirleştirebilecekleri kişileri belirleyerek elde etmeye çalışırlar.

Zafiyet gösterip işbirliğine yanaşanlar olduğu gibi, yanaşmayanlar da olmaktadır. Ve işbirliği içine girenler, birer tümör gibi toplum dokusunu tahrip etmeye başlarlar. Kirli ve çirkin faaliyetlere bulaşır, fitneye hizmet ederler.

Allah’a emanet olun.

M. ALİ NUR

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir