• DOLAR 32.602
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2494.772
  • ...
"Muhtarlık toplumsal dayanışmayı sağlar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kayseri’de Anadolu Muhtarlar Ve Mahalli İdareler Derneği (Anmumahid) tarafından "Muhtarlar Günü" düzenlendi.

Kayseri Anmumahid Derneği tarafından düzenlenen programda basın açıklamasını Dernek Başkanı Ali Burul okundu.

Burul, ”Seçilmiş, seçkin, davranışlarında özgür olan, dilediğini yapan, köy ya da mahalle işlerine bakmak için, halkın seçtiği hatırlı gönüllü, sayılan, sevilen kişilerdir muhtarlar. Muhtarlar mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçlarını belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, diğer kurumlarla işbirliği yapmak ve kanunlar çerçevesinde görevi yapmakla yükümlüdür.” dedi.

"Bugün 50 bin 292 muhtar görev yapmakta"

Muhtarlığın tarihine de değinen Burul, “Osmanlı devletinden beri olan mahalle muhtarlığı, imamlar toplumsal dayanışmayı sağlamak halkın ihtiyaçlarını karşılamak gibi dünyevi hizmetleri de görürdü. 19. Yüzyılda devlet halk ilişkilerinin iyileştirilmesi amacıyla merkezi iradenin bir parçası olarak mahalli birimler kurulmuştur. Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti de bu dönemde kurulanlardandır. Bugün ülkemizde 50 bin 292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesesi 21. Yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni bir köy kanuna ihtiyaç duyulmaktadır. Muhtarlık seçmen tarafından hiçbir siyasi bağlantısı olmaksızın 24 saat kapısının çalınabileceği çözüm merkezi işlevi görmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Şehit muhtarlar da anıldı”

15 Temmuz da şehit olan muhtarları da unutmayan Burul, ”Allah’a hamd olsun ki bu topraklar asırlardır Müslüman yurdudur, bu millet şüheda evladıdır. 15 Temmuz gecesinin sıkıntı ve felaketinden Allah’ın inayeti ve sonsuz rahmeti sayesinde kurtulduk. Millet olarak en zor ve en karanlık geceden birini yaşadık. Milletimiz şüheda toprağına sahip çıkmak için kenetlenerek birlik ve beraberlik ve kardeşlik ruhu ile ateş çukuruna yuvarlanmaktan ve karanlıklara gömülmekten kurtuldu. Bu vesileyle Üsküdar Acıbadem Muhtarımız Şehit Mete Sertbaş ve Ahi köyü Muhtarımız Ali Anar ve bütün şehitlerimize cenabı haktan rahmet, mağfiret kederli ailelerine, yakınlarına ve milletimize sabrı cemil ve metanet, gazilerimize sağlık, sıhhat vermesini yaralılarımıza acil şifalar vermesini yüce rabbimden niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.

Burul son olarak, bugünün "Muhtarlar Günü" olarak ilan edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek açıklamasını sonlandırdı. (Mehmet Bozdaş- İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir