• DOLAR 32.483
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2472.699
  • ...
Asırlardır hizmet veren muhtarların sağlık güvencesi yok!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi olarak geçen yıl kabul edilen 19 Ekim Muhtarlar Günü, yarın Ankara’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bazı bakanlar, Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ile 7 Bölge Federasyon  başkanlarının katılımıyla ilk kez kutlanacak.

19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Mardin’in Kızıltepe ilçesinde hizmet veren muhtarlar, yaşadıkları sıkıntılarını İLKHA’ya anlattılar.

Osmanlı döneminde 1829 tarihinden beri var olan muhtarlık müessesesinin, 1924 Anayasasından kalma köy kanunuyla yönetildiğine dikkat çeken muhtarlar, hükümete çağrıda bulundu.

Hala sosyal güvencelerinin olmadığına dikkat çeken muhtarlar, Köy ve Mahalle Kanunu’nun günün şartlarına göre yeniden yapılandırılmasını istediler.

 “Yeni bir Köy ve Mahalle Kanunu’na ihtiyacımız var”

Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Teşkilat Başkanı Hatip Şeran, muhtarlık müessesesinin kıymetinin bilinmesini istedi.

Şeran, “Muhtarlık müessesesi 1829 yılında Osmanlı’dan kalma bir müessesedir. Belediyelerin olmadığı dönemlerde de muhtarlık müessesesi vardı. Tarihi olan bir müessesedir. Bu müessesenin kalıcı olması ve daha güzel yerlere gelmesi gerçekten çok önemlidir. Halkla devlet arasında köprüyü oluşturan bir müessesedir. Bunun değerini iyi bilmek lazım. Bundan dolayı bizim için muhtarlar gününün resmileşmesi ve kutlanması çok önemlidir. Ancak müessesemizin hala köy kanunumuzun 1924 Anayasası’ndan kalma bir kanun olduğu için hükümetimizden temennimiz günün şartlarına uygun hale getirilmesi için yeni bir Köy ve Mahalle Kanunu’na ihtiyacımız var. Çünkü vatandaşların bize yüklediği bazı sorumluluklar var, her ne kadar kanunda yeri olmasa bile vatandaş bize o sorumluluğu vermiştir. Verilen sorumluluğu bazen yetkimiz olmadan yürütmeye çalışıyoruz. Bu yüzden muhtarlarımız gerçekten zorlanıyorlar. Buradan hükümetimize çağrıda bulunuyoruz; Köy ve Mahalle Kanunu’nu günün şartlarına ve koşullarına getirilmesi lazım ki bizde vatandaşımızın bize verdiği sorumlulukları rahatlıkla yerine getirelim.” dedi.

“Muhtarlarımız ciddi sıkıntılar yaşıyorlar”

Muhtarların yaşadıkları sıkıntılara da değinen Şeran, “Muhtarlarımız ciddi sıkıntılar yaşıyor, çünkü 1924’ten kalan bir köy kanunuyla bugünün teknolojik ve modern yaşantısıyla kesinlikle uyuşmuyor. 1924’te muhtarlara vermiş olduğu kanunla biz bu günü kesinlikle ayakta tutamıyoruz ve sıkıntı yaşıyoruz. Biz yerel yöneticiyiz, yerel yöneticilerin belediyelerle çalışması lazım. Ancak belediyede özellikle istediğimiz komisyonlarda meclis toplantılarına muhtarların da görev alması ve oy sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Bir mahallenin muhtarıysanız mahallenizde bir imar çalışması oluyorsa o imar çalışmasında muhtarında görev alması lazım. Onun da oy hakkı olması lazım diye düşünüyoruz. Çünkü aynı zamanda muhtar o mahallenin mülkî amiridir ve mahallesini herkesten daha çok bilen kişidir. Bununla birlikle gerek kaymakamlıklarda olsun gerek diğer kurumlarda olsun, böyle bir yetki verilirse muhtarların daha güzel çalışmasına sebebiyet verir ve halka da daha sağlıklı hayırlı hizmetler götüreceğine inanıyoruz. Çünkü muhtarı devreden çıkarırsanız inanın halkla anlaşma ve halkın devleti bulması zor oluyor. Eğer bugün halk devleti bulabiliyorsa devlete gidebiliyorsa muhtarların üzerinden gidebiliyordur. Onun için muhtarlık çok önemlidir. Muhtarların güçlendirilmesi yetkilendirilmesi lazımdır. Bundan dolayı biz yeni Köy ve Mahalle Kanunu’na ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Daha önceden Türkiye’de 37 bin köyümüz ve 17 bin mahallemiz var iken, Büyükşehir Yasası’yla birlikte tam tersine döndü. Bu sefer mahallelerimiz 37 bine çıktı, köylerimiz 17 bine indi. Bunun için sadece köy kanununun ismini geçmiyoruz, Köy ve Mahalle Kanunu’na ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Bu da sadece sorunlardan bir tanesidir.” diye konuştu.  

“Resmi program yarın Ankara’da yapılacak”

Yarın Ankara’da yapılacak kutlama hakkında da bilgilendirmede bulunan Şeran sözlerini şöyle bitirdi;

“İnşallah Allah nasip ederse yarın 7 tane bölge federasyon başkanlarımız ve genel başkanımızla birlikte Ankara’da kutlamamızı yapacağız. İçişleri Bakanı ve bakanların katılacağı bir düzeyde olacak bu katlama. Daha sonra günün anlam ve önemi ile ilgili Cumhurbaşkanımızın bize vermiş olduğu randevu vardır, inşallah onunla görüşmeyi düşünüyoruz. Kutlayacağımız muhtarlar gününün bölgemize, halkımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

“21. Yüzyılda muhtarların sağlık güvencesi olmaması utanç verici bir durumdur”

Atatürk Mahalle Muhtarı Yavuz Kandemir ise sağlık güvencelerin olmamasının utanç verici olduğunu söyledi.

Kandemir, “İlk önce bize bu günü sağlandığı için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yalnız hala muhtarların sosyal ve sağlık güvencesi yok. Mahalle muhtarıyız, hastalanıyoruz, ancak sağlık güvencesi olmadığı için doktora gidemiyoruz.  Binlerce arkadaşımızın BAĞKUR borcu var ve yatıramıyorlar. Bin 300 TL ile hangi ihtiyacımızı karşılayacağız? Dükkânlarımızın kirası, interneti, kırtasiye giderini hepsini cebimizden ödüyoruz. Bizim de okuyan çocuklarımız var. Benim 5 çocuğum öğrenci ve okuyorlar. Biri üniversitede okuyor. Bu maaşla hangisine bakayım. Cumhurbaşkanımız her gün muhtarları çağırıyor, iyi ama sosyal güvencemiz yok. Sağlık güvencemizin olmaması utanç verici bir durumdur. 21’nci yüzyılda bir muhtar olarak üzülüyorum. Elimizdeki dar imkânlarla 24 saat halkımızın hizmetindeyiz. Biz muhtarlar hizmet noktasında vicdanen rahatız, çünkü görevimizi yapıyoruz ama zor şartlar altında yaşıyoruz.  Çaresiz durumdayız bu konuda Hükümetimizde ve Başbakanımızdan yardım bekliyoruz.” dedi. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir