• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Barzani: Bugün tarihi bir gün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve Güvenlik Ajansı Danışmanı Mesrur Barzani, peşmergenin karadan destek verdiği Musul operasyonunda Hazır Cephesi`ne gelerek burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 “Bugün tarihi bir gündür ve bir dönüm noktasıdır.” diyen Mesud Barzani, bu sabah saat 06.00'da Irak ordusu ile peşmergenin başlattığı ortak operasyonda 200 kilometrekarede kontrolün sağlandığını açıkladı. Barzani, “Bir süre önce Bağdat`ta Sayın Haydar Abadi`yle görüştük. Hangi güçlerin operasyona katılacağı önceden ortak kararla belirlendi. İnşallah bu operasyon başarılı bir şekilde tamamlanıp, Musul teröristlerden temizlenecektir.” dedi.

Operasyonun peşmerge güçleri, Irak ordusu ve koalisyon güçlerinin ittifakı sonucu gerçekleştirildiğini dile getiren Barzani, “Peşmerge ve Irak ordusunun askeri yetkilileri arasında uzun görüşmeden sonra Musul'u kurtarma planları hazırlandı. Bu ittifakın sürmesini umuyoruz. Gelecekte de bu ittifakın gerekli olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Peşmergenin girdiği bölgelerden çekilip çekilmeyeceği yönündeki bir soruya Barzani, şu yanıtı verdi:

“Kalmamız gereken yerlerde kalacağız. Gerek duyulmayan yerlerde kalmayacağız. Bu bölgelerle ilgili anlaşmamız var. Bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Peşmergenin kurtaracağı bölgelerde karşılıklı anlaşma çerçevesinde nerede gerekiyorsa orada kalacak. Kakai ve Şebek köylerine kendi halkı dönecektir. Hendekler de IŞİD teröristlerine karşı kazıldı. Mevcut savunma hattı olduğu gibi devam edecek.”

“İlk defa peşmerge ve Irak askerinin kanı bir örgüte karşı akıyor” diyen Barzani, şunları ifade etti: “Bunun Bağdat'la gelecek ilişkilerimiz açısında bir temel olmasını ümit ediyorum. Erbil, Bağdat ve koalisyon güçleri arasında sağlam bir işbirliği vardı. Musul kurtarılacak, ancak bu terör ve terörizmin sonu olacağı anlamına gelmez. Örgüt püskürtülecek ancak başka bir ad altında daha çirkin bir örgüt ortaya çıkabilir. Bu büyük bir tecrübe olacak, birlikte bütün sorunların üstesinden gelebileceğimizi gösterdi. Biz IŞİD'den önce bir bu işbirliğini yapmaya hazırdık. Ancak karşı taraf hazır değildi.”

 “Musul`un ikinci Halep olmasına izin vermeyeceğiz”

Musul'un gelecekte Halep gibi olması yönündeki endişelere ilişkin bir diğer soruya ise Barzani, şu yanıtı verdi:

“Askeri planın yanı sıra Musul kurtarıldıktan sonrası için de siyasi bir planın da olmasını da arzu ederdik. Ancak diğer taraflar acele etti. Bu yüzden istenmeyen olayların önlenmesi için Erbil ile Bağdat arasında üst düzey bir komitenin oluşturulmasına karar verildi. Komite siyasi anlaşmanın alternatifidir. Musul'un asla Halep gibi olmasına izin vermeyeceğiz.”

Operasyonun ne kadar süreceğine ilişkin soruları da cevaplayan Barzani, “Ortak operasyon başarılı bir şekilde gerçekleşiyor. Musul savaşı uzun sürecek. Kolayca bitmeyecek. Peşmerge ve Irak askeri Musul halkını zulümden kurtaracak ve onlar yeni bir hayata kavuşacak. Irak ordusu nerede yardıma ihtiyacı olursa peşmerge yardım edecek. Operasyonun ne kadar süreceğini kestirmek çok zor ancak ne kadar zaman gerekirse biz hazırız. İki taraf arasındaki büyük işbirliği sonucu bugün teröristler geri çekildi.” dedi.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir