• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
`Mübaşirler, genel idari hizmetler sınıfına geçirilmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur Sendikaları Konfederasyonuna (Memur-Sen) bağlı Büro Memur-Sen`in Mardin Şube Başkanı Ümit Unat, adliyelerde çalışan memurların sorunlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Fazla mesai yapan memurların ücretlerinin ödenmesinin önemli olduğunu söyleyen Unat, mübaşirlerin, genel idari hizmetler sınıfına geçirilmeleri gerektiğini söyledi.

Unat, “Mübaşirler, hâkim ve savcılar tarafından verilen işleri yapma, kalem hizmetleriyle ilgili görevleri yerine getirme, mahkemeye ait posta ve tebligat işlerini yürütme, duruşmanın düzenini sağlama gibi önemli görevler üstlenmektedir. Her ne kadar yardımcı hizmetler sınıfı içerisinde değerlendirilse de yaptıkları görevler nedeniyle genel idari hizmetler sınıfına girmektedirler. Yaptığı bu görevler nedeniyle mübaşirlerin, genel idari hizmetler sınıfındaki diğer unvanlardan farklılığı bulunmamaktadır. Mübaşirlerin genel idari hizmetler sınıfında yer almaması anayasal eşitlik, liyakat ve kariyer ilkelerine aykırıdır. Bunun için adliyelerdeki mübaşirler, askeri yargıdaki gibi genel idari hizmetler sınıfına geçirilmelidir.” dedi.

“Fazla mesai ücretleri ödenmeli”

Birçok adliyede memurların, uzayan mahkemeler nedeniyle fazla mesai yaptıklarını dile getiren Unat, sözlerine şöyle devam etti:

“Fazla mesai ücretlerinin ödenmesinde sıkıntılar yaşanıyor. Bilindiği gibi anayasamıza göre angarya yasaktır. Maalesef anayasaya uyulmuyor. Bu adaletsizlik en kısa sürede giderilmelidir. Fazla mesaiye kalan adliyelerdeki memurların tamamına ücretleri ödenmelidir. Memurlarımızın alın terinin karşılığı verilmelidir.”

Zabıt kâtiplerinin derecelerinin yükseltilmesinin toplu sözleşmeyle karar altına alındığına değinen Unat, kısa sürede yapılacak çalışmalarla bu kâtiplerin derecelerinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

“Adliyelerdeki memurların hakları verilmeli”

Unat, “Adliyelerdeki memurların hakları verilmelidir. Yazı işleri ve şube müdürlerinin ek göstergeleri 3 bine çıkarılmalıdır. 4/C`li olarak adliyelerde çalışan personel kadroya alınmalıdır. Adalet uzmanlığı kadroları bir an önce oluşturulmalı ve uzmanlık kadrolarına mutlaka kurum içinden atamalar yapılmalıdır. Emanet memurlarının iş riski tazminatları ve adalet hizmetleri tazminatları arttırılmalı, ücretleri yükseltilmelidir. Döner sermaye oluşturularak UYAP ve SMS gelirlerinden personele pay verilmelidir. Görevde yükselme sınavları daha şeffaf kriterleri barındırmalıdır.” şeklinde konuştu. (M. Salih Keskin–İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir