• DOLAR 32.489
  • EURO 34.601
  • ALTIN 2483.753
  • ...
Musul`a karadan ve havadan operasyon
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD ordusuna bağlı topçu birlikleri, dün gece Musul kentinin doğusunda ilk defa DEAŞ hedeflerini vurdu. Musul kent merkezindeki yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan Başika Cephesi`ndeki Peşmerge Komutanı Ömer Hüseyin, “Başika`da konuşlanan ABD`li askerler, bölgeye geldikten sonra ilk defa DEAŞ hedeflerini obüs atışlarıyla vurdu” ifadelerini kullandı.

ABD`ye ait topçu birliklerin kısa bir süre önce Başika Cephesi`nde kamp kurduğunu hatırlatan Hüseyin, “ABD`li askerler, obüs atışlarıya kent merkezine yakın hedefleri vurmaya devam edecek” dedi. Hüseyin, DEAŞ hedeflerinin obüslerle vurulmasından hemen sonra, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da militanların konuşlandığı bölgeleri bombaladığını söyledi.

DEAŞ PETROLÜ YAKTI

Uluslararası koalisyon güçlerinin bölgeyi bombalamasından sonra, DEAŞ`lı militanların uçakların görüş açısını kapatmak için lastik yakmaka başladığını aktaran Hüseyin, “Kent çevresinde kazılan hendeklere doldurulan ham petrolü de yakmaya başladılar” dedi. Başika`daki ABD topçu birlikleri Musul kent merkezinden yaklaşık 20 km. mesafede yer alıyor.

KENTİN DENETİMİ SÜNNİLERE

Operasyon sonrası Musul kent merkezinin Türkiye`nin de desteklediği Ninova Bekçileri gibi yerel Sünni birliklerin denetimine devredilmesi ve demografik yapının korunması bekleniyor. Ninova eyaleti, Musul`un yanı sıra Telafer gibi Türkmen şehirlerinin, Şengal gibi Ezidi ve Süryanilerin, kuzeyinde ve doğusunda Kürtlerin, güneyinde Şiilerin yoğun yaşadığı bir bölge. Musul`un yönetsel olarak üç veya dört parçaya ayrılması, mevcut Ninova Eyalet Meclisi`nin idari yapılanması kapsamında mı olacağı, yoksa Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında mı yapılacağı netleşmedi. Ninova eyaleti, Kürt Bölgesel Yönetimi ve Bağdat arasında kime ait olduğu kararlaştırılamadığı için haritalarda ‘gri` olarak gösteriliyor. Türkiye`nin tarihi bağları ve güvenlik kaygılarıyla  ‘demografik yapının korunmasını kırmızı çizgi olarak gündeme getirdiği bir yerleşim.

HENÜZ BÜYÜK HAREKAT DEĞİL

ABD Savunma Bakanlığı  DEAŞ`ın elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılmasına ilişkin operasyonun henüz topyekün başlamadığını belirtti.  Pentagon yetkilisi, operasyonun kısmen de olsa başlayıp başlamadığını ise “Bunu size teyit edemem” şeklinde yanıtladı.  

ajanslar

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir