• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Bölgedeki kuraklıktan dolayı zeytin egeden geliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te kış aylarının yaklaşması üzerine tezgahlarda yerini alan kışlık yeşil zeytin vatandaşların ilgisini görüyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti yeşil zeytin satıcıları bölgedeki kuraklıktan dolayı zeytinin az olduğunu ve zeytinin Ege bölgesi başta olmak üzere diğer illerden getirildiğini söyledi.

Her yıl ekim ayının ortalarında toplanan kahvaltılık yeşil zeytinler, genelde halk tarafından mevsimlik olarak tüketiliyor. Elle ve son model makinelerde kırılan zeytinler, çizme ve kırma yeşil zeytinler şeklinde hazırlanıyor. Yeşil zeytinler, tuzla suda belli bir müddet bekletildikten sonra kış aylarında tüketilmeye hazır hale getiriliyor.

Sofraların vazgeçilmez lezzeti olan ve birçok farklı şekilde tüketilebilen yeşil zeytin, 5 ila 6 TL’den alıcı buluyor.

Gaziantep’te Kale altında dede mesleği olan zeytinciliği devam ettiren Adnan Menderes, yeşil zeytin sezonunun başladığını ancak bölgedeki kuraklıktan dolayı bu yıl zeytin rekoltesinin düşük olduğunu söyledi.

Yeşil zeytin sezonunun tüm güzelliğiyle başladığını belirten Menderes, “Sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti ve sofraların bereketi zeytin sezonu başladı. Bizim bölgemizde kendi bölgemizde zeytin yok. Ege, Akdeniz bölgelerinde var. Çok nadir olarak bizim bölgemizde zeytin çıkıyor.” dedi.

Yeşil zeytinin diğer illerden Gaziantep’e geldiğini belirten Menderes, “Bu sene Antep’te zeytin kısıtlı olduğu için bazı bölgelerde zeytin yok. Antep’te yeşil zeytinin az olmasından dolayı bu sene daha çok Ege bölgesinden getirmiş olduğumuz zeytinler var. Satmış olduğumuz zeytinler şuan için İskenderun ve Derekuyu’dan gelen zeytinler var.” ifadelerini kullandı.

“Zeytin sezonu başladı”

Sezonun yeni başladığını belirten Menderes, “Antep halkı yeşil zeytini sezonu geldiğinde şu şekilde anımsatır. Zeytin sezonunun yağmurun gelmesi ile belirler. Şu an Antep bölgesine yağmur yağmadığı için ve bu zeytinler o bölgenin olduğu için sezon gelmedi zannediyorlar. Oysa zeytin sezonu başladı. Vatandaşlar hazırlıklarına başlayabilir.” şeklinde konuştu.

Yeşil zeytinlerin yağ ve lezzet oranının çok güzel olduğunu ifade eden Menderes, “Şu an zeytin tam yenecek vaziyette. Antep halkı şu an yağmur olmadığı sezonun gelmediği sanıyor. Daha yağmurun yağmasını bekliyor. Bu sene zeytin pek yağmur görmemesine rağmen yine de çok yağlı. Şu an biz 10’ununcu aydayız. Zeytin sezonunu tüm güzelliğiyle başladı.” diye konuştu.

“Antep’te zeytin az olduğundan, egeden getiriliyor”

Gaziantep’te zeytinin de Antep fıstığında olduğu gibi bir yıl rekoltenin yüksek olduğunu, diğer yıl ise rekotenin düşük olduğunu belirten Menderes, bu yıl Antep’te zeytinin az olduğunu, Ege Bölgesinde zeytinin rekoltesinin yüksek olduğunu ve zeytinlerin egeden getirildiğini kaydetti.

Menderes, “Yeşil zeytin sadece kahvaltıda kullanılan bir yiyecek değil. Bizden kahvaltı ve lahmacunluk için zeytin alan müşterilerimiz var. Antep halkı zeytini sever. Zeytin taşta kırılıp salatası yapılır. Gaziantep’te lahmacuna, çiğ köfteye katılır, böreği yapılır.” bilgisini de verdi.

Gaziantep’te yeşil zeytinin kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olduğunu belirten Enver Kaya ise, “Zeytin mevsimi geldiği zaman almaya başlarız. Zeytin kahvaltı için güzel bir türdür. Hatta zeytini diğer mevsime kadar zeytini evlerde salamura yapıp bekletenler var. Zeytinsiz kahvaltı olmuyor. Böylece bir yıllık hazırlık yapılıyor. Fiyatları da uygun bulduk. Geçen yılla aynı.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

























Bu haberler de ilginizi çekebilir