• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`İSKEP Şanlıurfa`da 118 bireye istihdam sağladı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özel bir otelde düzenlenen basın toplantısına Portekiz Eski Çalışma Bakanı Paulo Pedroso da katıldı.

İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) 2 yıl önce Avrupa Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği ve 13 belediyeden oluşan gruplar tarafından dezavantajlı bireylere istihdam, eğitim ve koordinasyon gibi çalışmalar hedeflenerek oluşturuldu.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, İSKEP`in çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.

Kırıkçı, "Sosyal devlet kavramı modern devlet anlayışının temel ilkesidir. Sosyal adalet kavramı da modern devlet anlayışı da kendi halkına yönelik tüm hizmet ve faaliyetlerinin temel felsefesidir. İstihdam, sosyal yardım, pozitif ayrımcılık; sosyal adalet anlayışından farklı bir şeydir. Biz sosyal devlet anlayışının bir uzantısı olarak 2 yıl önce başlattığımız ve sizlerle beraber bilgilendirme paylaşımı yaptığımız dezavantaj gruplara yönelik Avrupa Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği ve 13 belediyeden oluşan grupların istihdamı, koordinasyona yönelik çalışmalarımız nihayete gelmiş bulunmaktadır." dedi.

Hedef kitlelerinin yoksul, madde bağımlılığı, romanlar, engelliler ve sokakta yaşayan çocuklar olduğunu söyleyen Kırıkçı, "Türkiye belediyeler birliği tarafından uygulanan ve pilot belediyeler arasında Şanlıurfa Belediyesinin de bulunduğu dış ilişkiler koordinasyonumuz tarafından yürütülen dezavantajlı bireylerin entegrasyonuna yönelik istihdam, sosyal destek hizmetlerin koordinasyon uygulama modeli teknik desteği projesi (İSKEP) olarak hedef kitlemiz yoksul ve yoksulluk riski altında olan vatandaşlarımızın, madde bağımlılarının, şiddet gören kadınlar, romanlar, sokakta yaşayan çocuklar ve engellileri kapsamaktadır. Projemiz bu hedeflenen kitlelerin istihdamına yönelik rehberlik ve eğitim hizmetini içermektedir." ifadelerini kullandı.

2 yıldan itibaren yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Kırıkçı, şimdiye kadar 118 kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Kırıkçı, "14 personelle bu projemizi yürütmekteyiz. Proje kapsamında yapılan çalışmaların sayısı 18`dir. Şu an bin 56 tane bireyimizin verileri kayıt altına alındı. İlgili kamu-kurumda çalışan personelin dezavantajlı gruplara erişimini sağlayacak, onların farkındalığını oluşturacak birkaç toplantı ve eğitim dizisi yapıldı. Bu kapsamda bin 288 kamu personeli eğitilmiş oldu. Belediye otobüsleri şoförlerine engelli bireylerin otobüse inmesi-binmesi ile ilgili bilgileri içeren eğitim toplantısı yapıldı. 28 dezavantajlı bireye girişimcilik eğitimi verildi. Bu eğitim sonucunda 5 birey kendi işini kurmuş oldu. Bu projelerimiz halen devam ediyor. Şu ana kadar elde edilen sayı 118 bireyin bu proje kapsamında istihdamı sağlamış olduk." şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Portekiz Eski Çalışma Bakanı Paulo Pedroso, İSKEP projesinin geldiği noktaya dikkat çekti.

Pedroso "Bu projenin iki temel çıkış noktası vardı. Bu konular dünyanın da gündemindedir. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi bireylere önem verilmesi yani dezavantajlı olan, yoksulluk yaşayan bireylere önem verme ihtiyacıdır. Bir diğer önemli nokta da eğer bu bireylere gerçekten destek olmak istiyorsak kamu, belediye ve STK olmak üzere çeşitli paydaşların bir araya gelerek işbirliği yapması gerekiyor. Yoksul ve ihtiyaç sahibi bireylere öncelik verilmesi ve koordinasyonun sağlanması gibi 2 temel husus olarak önümüze çıkıyor. Şanlıurfa`nın da bir parçası olduğu bu proje aslında kentsel politikalar açısından Avrupa`daki iyi uygulamalardan biri olarak değerlendirilebilir. Gelecek hafta Türkiye Belediyeler Birliği İSKEP deneyimimiz Trazkurt`ta gerçekleştirilecek Avrupa Konseyinde iyi bir örnek sunulacak ve yine İSKEP projesi kapsamında imzalanan İstanbul deklarasyonu hakkında da Avrupa konseyine bilgi verilecektir." ifadelerini kullandı.

3 Kasım tarihinde yapacakları son toplantıda Şanlıurfa`nın çabalarını vurgulayacaklarını söyleyen Pedroso, "3 Kasım`da Ankara`da kapanış toplantımızı yapacağız. Bu toplantıya belediyeleri, bakanlıktan temsilcilerini, yine 12 pilot belediyeden temsilcileri davet edeceğiz. 3 Kasım tarihinde Türkiye`de 12 pilot belediyenin neler başardığını sunuyor olacağız. 3 Kasım`da gerçekleştireceğimiz toplantı da Şanlıurfa`nın ne kadar başarılı olduğunu, ne kadar çaba gösterdiğini bir kez daha vurgulayacağız. Çünkü çabalarıyla Şanlıurfa bunu hak etti." şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir