• DOLAR 32.596
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2495.215
  • ...
Peşmerge Musul`a hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Musul operasyonu yaklaşıyor. Önümüzdeki günlerde başlaması beklenen operasyon için yapılan hazırlıklar hız kazandı. Operasyon sırasında şehrin kuzeyinden ve doğusundan harekete geçecek olan Peşmerge de bölgedeki üslerinde operasyona hazırlanıyor. Bağdat ile Erbil arasında varılan son anlaşmaya göre Peşmerge şehir merkezine girmeyecek ancak şehir çevresinde ele geçirdiği bölgelerde kalıcı olacak.

Peşmerge`nin Musul`a 17 kilometre mesafedeki Hazer Üssü`nde de hazırlıklar sürüyor.

Üs, Haziran 2014`te IŞİD Musul`u ele geçirdikten sonra, köyleri sırayla ele geçirip Erbil`e doğru ilerlemesi üzerine kuruldu. İlk aşamada hedef, Erbil`i IŞİD`den korumaktı. Kamp, Erbil`e 40 kilometre mesafede. IŞİD ile cephe hattında kurulan bu üsten yola çıkan Peşmerge, Mart 2015`te cephe hattındaki köyleri IŞİD`in elinden aldı ve üssü genişletti.

Üssün bulunduğu bölgede terk edilmiş köyler var

Üssün ilk kurulduğu alandaki karargâhtan şimdiki cephe hattına gitmek için yeni bir yol inşa edildi. Yaklaşık yarım saat süren bu yol boyunca IŞİD`in boşalttığı, ardından ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bombaladığı, yıkılmış köyler var. Her köyde bir Peşmerge nöbet tutuyor.

Üssün son noktası ise bir tepeye konuşlu. Bu tepenin aşağısında, yaklaşık bir kilometre mesafedeki köyler hâlâ IŞİD`in kontrolünde. Zaman zaman Hazer Üssü`ne roketle ve keskin nişancılarla saldırsalar da son zamanlarda saldırıların sıklığı azaldı. Üsteki Peşmerge`ye göre sebebi, IŞİD`in Musul içlerine doğru yığınak yapması ve operasyonun sert geçeceği iç bölgelerde üslenmesi…

Başika Kampı`ndaki birliklerle koordinasyon sağlanıyor

Tepenin aşağısındaki Şakuliya, Bartilla ve Başika bölgelerinde yaşayanlar olsa da, bunların aralarındaki küçük Hristiyan köyleri IŞİD sonrası tamamen boşaltılmış durumda. Kaçmayı başaramayanlar ise IŞİD tarafından öldürüldü.

Yaklaşık 10 bin kişilik gücün yer aldığı Hazer Üssü, Musul operasyonu açısından kritik üslerden biri. Çünkü Peşmerge, Musul`un doğusuna ilerlemek ve Irak ordusunun şehre girmesini sağlamak için buradan yola çıkacak. İlk hedef Şakuliya, Bartilla ve Başika bölgeleri.

IŞİD`in kontrolündeki Başika ilçesinin bitiminde tepeler göze çarpıyor. Bu tepelerin ardında Türkiye`nin Sünni Musullu savaşçılardan oluşan üç bin kişilik Haşdi Vatani grubunu eğittiği Başika kampı var. Peşmerge, Irak ordusuyla hareket edecek olan Haşdi Vatani komutanlarıyla da işbirliği halinde.

Amerikan askeri Hazer Üssü`nde

Musul operasyonu yaklaşırken Amerikan askeri uzmanları da bölgede varlığını artırıyor. Bu uzmanların bir kısmı Hazer Üssü`nde göreve başladı. Üssün içinde “ABD ordusu” armalı askerleri ve araçları görmek mümkün. Ancak görüntü almaya ve onların görev yaptığı bölgelere girişe izin verilmiyor.

Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir