• DOLAR 32.56
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2418.497
  • ...
Dünyanın halısını Gaziantep üretiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin halı ihracatının büyük bir bölümünün Gaziantep'ten yapıldığını belirten Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Selahattin Kaplan, Gaziantepli halıcı üreticilerinin dünyaya halı dokuduğunu belirtti.

Dünyada makine halısı denildiğinde ilk aklan gelen şehrin Gaziantep olduğunu vurgulayan Kaplan, bunun da öyle kolay kazanılmış bir başarı olmadığının altını çizdi.

Küçük atölyelerden fabrikalara uzanan halıcılığın zorlu bir süreci geride bıraktığını, bundan sonra da yenilenerek yollarına devam edeceklerini kaydeden Kaplan, “Yenilenmeyen, farklı ürünlere imza atamayanlar, bundan sonraki yıllarda yola devam edemeyecektir. Bu nedenle artık eskisinden daha farklı işlere imza atmak zorundayız. Gaziantep'i halının merkezi yapma başarısını gösterebildiysek, bu başarıyı devam ettirmek zorundayız.” dedi.

Halı ihracatının büyük bir kısmı Gaziantep'ten yapıldı

Türkiye'den Ocak- Ağustos arasında 1 milyar 241 milyon 369 bin dolarlık halı ihracatı yapıldığını hatırlatan Kaplan, “İhracatın büyük bir kısmı Gaziantep'ten yapıldı. 1 milyar 241 milyon 369 bin dolarlık ihracatın yüzde 67,31'ini yani 835 milyon 606 bin dolarını  Gaziantepli halıcılar yaptı. Gaziantep'i yüzde 22,55 payla İstanbul takip ediyor, İstanbul'dan 8 ayda 279 milyon 868 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

Dünyanın 135 farklı ülkesine halı ihracatı gerçekleştirildi

Dünyanın 135 farklı ülkesine halı ihracatı gerçekleştirildiğini vurgulayan Kaplan, en fazla ihracatın ise 194 milyon 140 bin dolarla Suudi Arabistan'a yapıldığını ifade etti.

Suudi Arabistan'ı 14 milyon 163 bin dolarla ABD'nin izlediğini hatırlatan Kaplan, 47 milyon 37 bin dolarla Irak'ın, 34 milyon 283 bin dolarla da Birleşik Arap Emirlikleri'nin en çok halı ihracatı yapılan ülkeler arasında olduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir