• DOLAR 32.462
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2471.642
  • ...
"Coğrafi İşaretler Projesi" 2'nci toplantısı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili amacıyla DİKA’nın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) “Coğrafi İşaretler Projesi” için ikinci toplantı Batman’da yapıldı.

DİKA tarafından organize edilen projenin hayata geçirilmesi için Mardin’de gerçekleştirilen ilk tanıtım toplantısının ardından ikinci toplantı Batman’da yapıldı. Özel bir otelde yapılan toplantıya dört ilin üniversiteleri, ticaret ve sanayi odaları, tarım müdürlükleri, ziraat odaları, çeşitli meslek kuruluşları ile GAP ve Harran Üniversitesi’nden temsilciler katıldı.

Projenin amacının TRC3 Bölgesi’nde sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili ile değer ederinin yükseltilmesi, ürünün özgünlüğünün korunması, üretim yapan çiftçi ve üretim ve pazarlama zinciri içinde yer alan aktörlerin gelirlerinin arttırılması yoluyla yerel kalkınmanın sağlanması olduğu belirtildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, kamunun yaptığı değil, yapamadığı projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Bölgede değerlendirilmesi durumunda müthiş bir potansiyel olduğunu vurgulayan Altındağ, “Fırsatları oluşturmak elimizdedir. Her ilin sembolü olabilecek ürünleri tespit edip bu ürünlerin marka değerlerini öne çıkaracak çalışmaların içerisinde olacağız. Sorumluluk alanımızda bulunan her ilimizin kendine göre çok farklı, alternatifli zenginlikleri var. Örneğin bugün Siirt’te üretilen Pervari balının ünü kıtaları aştı. Başta Amerika'da olmak üzere, Fransa'da, Almanya'da ve Avrupa'nın birçok ülkesinde aranan bir marka haline geldi. Siirt fıstığı, yün battaniyeleri de keza öyle. Batman, her geçen gün kendisini aşan yeni yönleriyle, yeni değerleriyle gündemdeki yerini alıyor. Şırnak'ta marka olma yolunda ürünler var. Mardin ise turizme dayalı çok farklı değerlerin bulunduğu potansiyeli oldukça yüksek bir şehir. Önce ürünleri tanıtıp, markalaştırmayı sonra da çiftçiyi, işletmeciyi kalkındırmayı hedefliyoruz." dedi.

Altındağ ayrıca coğrafi işaret adayı olabilecek özgün tarımsal ve gıda ürünlerinin belirlenmesi, bu ürünlere coğrafi işaret alınması için gerekli teknik ve idari çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürütüleceğini söyledi. Altındağ, bölgede coğrafi işaret tescilinin ve coğrafi işaret alabilecek ürünlerin başta bölgede üretim yapan çiftçilere olmak üzere son tüketiciye kadar ulaştırılmasını sağlayacak değer zinciri içerisinde yer alacak tüm paydaşlara ve bir kırsal kalkınma aracı olarak yerel ekonomiye katkı sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti.

“Projeyle iç göçün engellenmesinde pozitif bir etki sağlanacak”

Altındağ, “Coğrafi işaretler, özellikle yerel üreticilerin pazara yönelik üretim yapmaları konusunda cesaretlendirilmesi, daha kaliteli üretimde bulunmaları için teşvik aracı olarak kullanılması ve yerel dinamiklerin canlandırılması bakımından ayrı bir önem taşımaktadır. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte bölgeye çeşitli ekonomik ve sosyal faydalar sağlaması öngörülmektedir. Coğrafi işaretli ürünler özellikle gelişmekte olan ülkelerin kırsal yerleşim alanlarında yeni iş ve çalışma fırsatları oluşturarak gelir artışı sağlar. Yerel üreticiler görece düşük üretim maliyetleriyle üretim yapma ve ürünlerini son tüketiciye ulaştırma imkânına sahip olabilirler. Ürüne katma bir değer sağlayarak üreticinin gelirinin de sağlanan bu katma değer oranında artmasına vesile olur. Geleneksel ürünler üretim yapılan bölgenin karakteristiğini sembolize eder. Coğrafi alan adıyla anılan ürün aynı zamanda ait olduğu bölgenin yerel kimliğini güçlendirir ve bu kimliğin bir parçası olur. Yerelde ekonomik canlanmayı sağlayan coğrafi ürün üretimi ve ticareti iç göçün engellenmesinde de potansiyel pozitif bir etki oluşturur.” ifadelerini kullandı.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir