• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Sanayicilere bazı alacakların yeniden yapılandırılması anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adıyaman İl Müdürü Fuat Tekin, “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” hakkında sanayicilere bilgilendirmede bulundu.

Yeni kanunla birçok kamu alacaklarının yeniden yapılandırıldığına dikkati çeken Fuat Tekin, SGK alacakları kitlesel manada diğer kurumlara göre daha fazla kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

Tekin, “30 Haziran 2016 ve önceki dönemlere ait tahakkuk etmiş ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş borçlar ile sigorta primi ve buna bağlı olan diğer kurumlar adına tahsil ettiğimiz damga vergisi, eğitime katkı payları, işsizlik sigortası, Bağ-Kur primleri, isteğe bağlı sigortalar ve idari para cezaları bu kapsamda yapılandırılacaktır.” dedi.

Yapılandırma ile ciddi indirimlerin söz konusu olduğunu belirten Tekin, Bu kanunun, peşin ödemede bir önceki 6552 Sayılı Kanun’a göre çok fazla avantaj sağladığına işaret ederek, “Borç aslına enflasyon rakamlarını uyguladığımız zaman bulduğumuz enflasyon rakamını peşin öderseniz, sadece enflasyon farkının yarısını tahsil ediyoruz. Bu fırsat kaçırılmamalı.” diye belirtti.

Tekin, idari para cezalarında da indirimin söz konusu olduğunu belirterek, idari para cezaları ile ilgili indirimin, kanunun çıktığı tarihten önceki cezaları kapsadığını ifade etti.

GSS borçlularına da büyük imkân

Kanunun, Genel sağlık Sigortası (GSS) borçlularına da ekstra avantajlar sağladığını ifade eden Tekin, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere GSS uygulaması, zorunlu hale getirildi. Bu kanunda, GSS borçlusuna getirilen önemli imkânlar var. Daha önce gelir testine gitmeyen bir kişi, 2016 yılı sonuna kadar gelir testine gider, test sonucunda prim ödeme durumunda kalmaz ise geriye dönük biriken tüm borçlarını sileceğiz. Geliri çıktı diyelim, gelir düzeyine göre borcunu güncelleyeceğiz. GSS borçluları, Ocak ayı sonuna kadar yapılandırma kapsamında bize müracaat edebilirler. Bu kanunda en güzel imkân GSS borçluları için getirilmiş oldu. Bunlar, yapılandırma sonucunda borç aslını peşin veya 12 taksitte ödeyebilirler.”

Kanun kapsamında, peşin ödeme imkânı olmayanlar için de 36 aya kadar taksit fırsatı bulunduğunu kaydeden Tekin, “İmkânlar elvermedi. Taksitle ödemek istenirse 36 aya kadar taksit fırsatı var. İki ayda bir, 18 eşit taksitte ödemek şartıyla. Elbette bunlara ödenecek bir vade farkı da söz konusu. Vade farklarımız yüksek değil, onun da altını çizelim.” dedi.

Yapılandırma kanununun, borçluya getirdiği maddi imkânların yanı sıra ekstra avantajlar da sağladığını vurgulayan Tekin, şunları kaydetti: “Taksitlendirmede herhangi bir teminat istenmiyor. Tatbik edilen hacizler, ödemeler nispetinde kaldırılıyor. Yapılandırma sonrası ilk taksitin ödenmesi durumunda ‘borcu yoktur’ yazısı alınabiliyor. İcra ve haciz işlemleri durduruluyor, ta ki yapılandırmayı bozana kadar. Borcunu yapılandıranlar, teşvik uygulamalarından da yararlanabiliyor.”

Emekli olabilecek durumda olup, borçları dolayısıyla emekli olamayan Bağ-Kur sigortalıları için de Ziraat Bankası ile anlaşma yaptıklarını ifade eden Tekin, “Sigortalı borcu ödediği takdirde emekli olabiliyorsa, bu borçların hepsi krediye konu olabilecek” ifadelerini kullandı.

Adıyaman Sosyal Güvenlik İl Müdür Fuat Tekin sanayicilerle yaptığı konuşmasının sonunda, borcunu yapılandırmak isteyenlere, başvuru için son günü beklememeleri çağrısında bulundu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir