• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
9-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 23`üncü Dünya Enerji Kongresi İstanbul`da başlarken, kongrede aralarında 60 bakanın olduğu 260'a yakın üst düzey isim kürsüye çıkacak.
Onursal başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üstlendiği, Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ev sahipliğinde düzenlenen kongre; siyaset, iş ve akademi dünyasının önde gelen isimlerini de bir araya getirecek.
 
Kongrenin en üst düzey katılımcılarından birisi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olacak. Türkiye ile Rusya arasında başlayan normalleşme sürecinde Putin, ilk kez Türkiye'yi ziyaret etmiş olacak.
 
Cuma günü itibariyle Putin ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun katılımlarının da netleştiği açıklanırken, kongreyi izleyen katılımcı sayısının 6 bine ulaşacağı öngörülüyor.
 
Kongre gündemini yakından takip eden uzmanlara göre kongrenin hem Türkiye hem de Avrupa için en önemli gündem maddesi Türk Akımı olacak. Uzmanlar yaptıkları değerlendirmede Putin'in Türkiye'ye gelecek olmasının çok kritik bir gelişme olduğunu söyledi.
 
Cumhurbaşkanlığı'ndan Cuma günü yapılan yazılı açıklamada Putin ile bölgesel konuları kapsayan bir görüşme planlandığı da açıklanmıştı.
 
İki lider arasındaki görüşmenin oldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, iki ülke arasındaki normalleşme açısından enerjinin öne çıktığını, özellikle Rusya'nın dış politikasının doğalgaza odaklandığını belirtiyorlar.
 
Uzmanlara göre kongrenin bir diğer önemli gündem maddesi OPEC'in petrol üretimine ilişkin temaslar olacak.
 
Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Bouterfa, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ve üye olmayan üreticilerin geçen ay Cezayir'de vardıkları üretimi sınırlama anlaşmasının nasıl uygulanacağını görüşmek için 9-13 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gayri resmi olarak toplanmayı planladığını belirtmişti.
 
Cezayirli bakandan gelen bu açıklamayı takiben, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ise OPEC'in İstanbul'daki toplantısından bir sonuç çıkmayacağını, bu görüşmelerin istişari olacağını öngördüğünü dile getirmişti.
 
Uzmanlara göre OPEC gündemi dolayısıyla dünyanın gözü İstanbul'da olacak. OPEC'in bu görüşmeleri enerji kadar, petrol fiyatları dolayısıyla küresel finansal piyasaları da yakından ilgilendiriyor.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak açıklamalarda bulundu
 
23`üncü Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, şöyle konuştu:
"Bilindiği üzere 4 devlet başkanı, 250'den fazla bakan ve CEO düzeyindeki üst düzey katılımcıyla bugün itibarıyla Dünya Enerji Kongresi'nin başlangıcını yapıyoruz. Dört gün sürecek kongrenin yaklaşık 82 ülkeden 265 konuşmacının 60 toplantı özelindeki buluşmasıyla çok verimli bir sürecin tartışılacağı önemli bir organizasyon olacağını düşünüyorum. Enerji sektörünün küresel bazda en üst temsilcilerinin bir araya geleceği ve enerji piyasalarının kurgulanacağı kongreye, dünyamızın en güzel şehirlerinden İstanbul'da ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Enerjide ulusal ve bölgesel arz talep dengesinin teminin yanında bu süreçte oluşabilecek işbirliği alanlarının gelişebileceği bir ortamdayız. Katılımcılarla mevcut ortak projeleri ve önümüzdeki dönemde işbirliği fırsatlarını değerlendireceğiz. Sektörün tüm paydaşlarının böylesi bir organizasyonda bir araya gelmesi olumlu bir sinerji ortaya koyacak."
 
Ülkelerin enerji sektörüne olan yaklaşımlarının bölgesel ve küresel barışa ciddi bir katkı suna bileceğini belirten Albayrak, bu gibi uluslararası organizasyonları önemsediklerini ve küresel paydaşların burada barış için paylaşma olgusu ve sürecine büyük bir katkıda bulunacaklarını umduğunu söyledi.
 
Albayrak, enerjide önemli değişimlerin yaşandığı günlerde sorunlara kapsayıcı çözümlerin bulunması için kongrenin, taraf ülkelere de söz hakkı tanınması ve adil bir küresel enerji geleceğinin kurulması açısından önemli bir mihenk taşı olacağını belirtti.(Mustafa Kaynak - İLKHA)