• DOLAR 32.575
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2427.169
  • ...
Vanlı sanayiciler teşvik paketinden faydalanmak istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Organize ve Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu ve yatırımcıları ortak bir basın açıklaması yaparak, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ‘Yatırım ve Destek Hamlesi’ projeleri çerçevesinde teşvik paketinden faydalanmak istedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kurulacak olan cazibe merkezlerinin koordinasyonu ve isleyişini destekleyecek fikirlerin sunulduğu basın açıklamasını Van OSB Yönetim Kurulu ve Sanayicileri adına Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt okudu.

Bölgede hali hazırda üretim yapan firmaların ürün ve üretim kapasiteleri listelenerek program oluşturulmasını belirten Bozkurt, belli standartları karşılayan ve yerelde üretilen ürünlerin tescillenerek kamu şartnamelerinde yer alması, satın alımın teşvik edilmesini ve denetimli takibinin yapılmasını beklediklerini söyledi.

Bozkurt, “Van ve bölgedeki bankaların eksperler aracılığıyla ipoteğe konu taşınmaz varlıkların değerlerini bölgedeki risk priminin yüksekliği nedeniyle yüzde 75 oranında eksik değerlendirilmesinin önüne geçilmesini yasal mevzuat değişikliğinin Devlet Bankalarının öncülüğünde başlatılarak, özel sektör finans kurumlarına örnek teşkil etmesini talep etmekteyiz. Sanayinin alt yapısının güçlendirilmesi ve ucuz hammadde kaynaklarına ulaşılması kapsamında Sınır Ticareti mevzuatının kolaylaştırılması ve İran tarafından Kapıköy Sınır Kapısı’na yönelik ulaşım alt yapısının sağlanmasını talep etmekteyiz. Yaşanan ve artan pazar kaybı sebebiyle imalatçılar için 3 ay geriye dönük çalışma koşulu ile devlet tarafından en az bir yıl süreyle tüm çalışanlar için maaş artı, SGK ve vergi desteğinin verilmesi bölge için önem arz eden konuların başında gelmektedir.” dedi.

“Bölgedeki tüm ekonomik birimler birikmiş vergi yüküyle karşı karşıyadır”

Yaşadıkları sıkıntıları sıralayan Bozkurt, bölgedeki bütün banka borçlarının faizsiz olarak en az bir yıl süreyle ertelenmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Bozkurt, “Bölge sanayicileri ve iş çevrelerinin gerçek beklentisi olan kredi kullanımının önündeki bankaların sicil ve benzeri bahaneler öne sürmesi gibi gerekçelerin, BDDK'nın bir düzenlemesi ve yahut bir sanayici/esnaf sicil affı ile kaldırılması ve bu hususta yasal düzenlemenin önünün açılması bölgenin ticari hayatı için kritik bir konudur.  Van ve bölgedeki bütün banka borçlarının faizsiz olarak en az bir yıl süre ile ertelenmesini talep ediyoruz. KOSGEB destek mekanizması prensipleri içinde kredi erteleme desteği talep etmekteyiz. 2011 yılının son çeyreğinde meydana gelen Van depreminden bugüne kadar bölgede vergi tahakkuku ve tahsilatı gerçekleştirilmemiştir. Halı hazırda bölgedeki tüm ekonomik birimler büyük ve birikmiş bir vergi yüküyle karşı karşıyadır.” diye konuştu.

2011 yılında meydana gelen depremler sonrasında birikmiş vergi borçlarının affını istediklerini dile getiren Bozkurt, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“2011-2012-2013 yıllarına ait vergi borçlarının gelir ve kurumlar borçlarının affedilmesini talep etmekteyiz. 2011-2016 yıllarındaki geriye kalan vergi borçlarının da ödemesi 48 eşit taksitte 96 aylık bir zaman dilimine yayılarak faizsiz bir şekilde tahsili, ve vergi aslının yüzde 50'sinin ıskonto edilmesini talep ediyoruz. Büyük ölçüde kamu idareleriyle sözleşmelerden kaynaklanan damga vergisi gibi işlem vergilerinin tamamen affını istiyoruz. Stopaj vergilerinin işletmeler üzerinde yarattığı yük nedeniyle tümüyle silinmesi, SGK'  ya ait borçlarında 48 eşit taksitte 96 aylık bir zaman dilimine yayılarak faizsiz bir şekilde  tahsilini talep etmekteyiz.”

Van’da ‘Sanayi Zirvesi’ toplantısı yapılacak

Yakın zaman içerisinde sanayi ile ilgi bakanlıklarla ‘Sanayi Zirvesi’ adında bir toplantı gerçekleştireceklerini aktaran Bozkurt, “Özellikle bizim üzerinde durduğumuz Van’daki sanayi potansiyelini Türkiye’ye ve dünyaya anlatma çabasıydı. Daha önce sanayi bakanlığımızdan da bizim talebimiz; Van’da bir sanayi zirvesi düzenlemekti. Bu sanayi zirvesinde Van Organize Sanayi Bölgesi’nin hem Türkiye için hem de çevremizdeki pazarlar için önemini ortaya koymak ve bakanlık ile hükümetimiz nezdinde OSB’nin önemini açığa çıkarıp, bu şekil kaynaklardan ve teşvikleri neden istediğimizi ortaya koyma talebinde bulunduk. Bu taleplerimiz de inşallah karşılık bulacaktır. Yakın bir dönem içerisinde ilgili bakanlıklarla buradaki, bir otelimizde biraraya gelerek kentteki tecrübeli sanayicilerimizin görüş, düşünce ve önerilerini birinci elden sunma fırsatı bulacağız.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir