• DOLAR 32.524
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2424.17
  • ...
ABD`nin Afganistan işgali 15. yılında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

11 Eylül 2001 tarihinde gerçekleşen İkiz Kuleler'e saldırılar sonucunda dünyaya "terörle mücadele" olarak lanse edilen Afganistan işgali, İngiltere'nin de desteği ile 7 Ekim 2001 tarihinde başlamıştı.

ABD ve İngiltere önce hava bombardımanına başladı ardından takviye güçlerle beraber Afganistan'a asker indirdi. 2002 yılında  Amerikan ve İngiliz askerleri ile birlikte NATO güçleri de Afganistan işgal'ine ortak oldu.

11 EYLÜL
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 11 Eylül 2001 tarihinde, tarihinin en büyük saldırılarından biriyle ile sarsıldı. 11 Eylül günü kaçırıldığı iddia edilen sivil uçaklar ile askeri üs Pentagon'a ve Dünya Ticaret Merkezi binaları olan ikiz kulelere saldırıları düzenlendi. İkiz kuleler yıkıldı.

Olayda hala kesinliği tartışılan rakamlara göre 3 binin üzerinde insan hayatını kaybetti.

Bu olay daha sonra ABD'nin dünyanın çeşitli bölgelerine müdahalesinin de yeni bahanesi oldu.

BUSH SAVAŞ KAMPANYASI BAŞLATTI

ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra Ortadoğu'ya büyük bir savaş ilan etti. Saldırıları gerekçe gösteren dönemin ABD Başkanı George W. Bush, önce Afganistan, ardından da Irak'ı işgal etti. ABD Başkanı George W. Bush "Terörizmle Savaş Kampanyası" maskesi adı altında başlattı ve bu kampanya ile NATO'nun 5. maddesini işletmeye başlattı. Bu Kampanyada ABD'ye başta Birleşik Krallık olmak üzere bir çok ülke destek oldu. 11 Eylül saldırıları sonucu, başta ABD olmak üzere batılı devletlerde Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarında büyük artış görüldü.

ON BİNLERCE MASUM KATLEDİLDİ

Yaklaşık 11 yıllık işgalde 60 bini aşkın Afgan öldürüldü, on binlercesi yaralandı. On binlerce Afgan ise savaşın neden olduğu açlık, hastalık, tıbbi yetersizlikler ve mültecilik şartları nedeniyle hayatını kaybetti. Evleri olanlarsa işsizlik, yoksulluk, açlık, su ve giyecek sıkıntısıyla boğuşuyor. İşgal, 650 binden fazla insanı evini terk etmeye zorlarken, binlerce Afgan vatandaşı da tutuklandı, ağır işkencelerden geçirildi.

İnsansız uçaklar ve ABD helikopterleri ile Pakistan'a da taşınan savaşta, Pakistan-Afganistansınırında yüzlerce insan hayatını kaybetti. CIA verilerine göre, Afganistan'da halkın yaklaşık yarısı işsiz, yüzde 70'i kronik açlık çekiyor. 30 milyon civarında nüfusa sahip olan Afganistan'da, yaklaşık 20 milyon insan günlük 1,5 dolarla yaşamaya çalışıyor. Ortalama yaşam beklentisi 43,1 yıl olarak belirlenirken, okuma yazma oranı işgalin başında yüzde 28,7 iken bugün yüzde 23,5'e düştü. Afgan halkının sadece yüzde 13'ü içme suyuna ulaşabiliyor ve sadece yüzde 6'lık bir kesim elektriğe sahip.

68 BİN ASKER GÖREV YAPTI
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta geçtiğimiz ay içerisinde bir açıklama yaptı ve  Afganistan'da süregelen çabaların önemli bir aşama kat ettiğini belirterek, ABD ordusunun, Obama'nın 2009 yılı Aralık ayında Afganistan'a yollanmasına karar verdiği ek birliklerin çekilme sürecini tamamladığı ve 33 bin ek askerin tamamının ülkeden ayrıldığını bildirdi.

Panetta açıklamasında, ilave birlik gönderilmesinin, Taliban'ın sahadaki ivmesini tersine çevirme hedefini başardığını ve Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri'nin boyutu ve kapasitesini çarpıcı biçimde artırdığını, ayrıca ABD ile ISAF bünyesindeki ülkelere, ülkedeki güvenlik sorumluluğunun Afgan yetkililere devri sürecini başlatmaları için imkan sağladığını kaydetti.

Panetta, ''Şunun altını önemle çizmek gerekir, ilave birliklerimiz evlerine dönüyor olsa da Afganistan'da hala NATO ve Afgan ortaklarının yanında sert mücadelelerine devam eden 68 bin civarında Amerikalı bulunmakta" dedi.

ABD 2 BİNDEN FAZLA ASKERİNİ KAYBETTİ

NATO'dan yapılan açıklamada, işgalin başladığı 7 Ekim 2001′den bu yana ölen Amerikalı askerlerin sayısı 2 bin 385'e yükseldi.

ABD'yi 455 askerle İngiltere, 158 askerle Kanada, 86 askerle Fransa, 54 askerle Almanya, 48 askerle de İtalya izliyor.

TÜRKİYE ASKERİ DE GÖREV YAPIYOR
Türkiye bu sürecin başından beri ISAF(Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti) içinde yer aldı. 50 ülkeden 135 bin askeri barındıran ISAF içinde 1800 Türkiye askeri görev yapıyor.

Türkiye askerlerinin şimdiye kadar işgal gücü olarak değil de imar ve emniyet gücü olarak orada bulunduğu söylendi.
Bu yılın Nisan ayı ortalarında Kabil'in dış bölgesindeki Türkiye askeri üssünün de havan topuyla saldırıya uğramasıyla, Türkiye askerlerinin Yunan kuvvetleriyle beraber saldırıyı ağır makineli tüfeklerle karşıladığı biliniyor.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI
İnsansız hava araçları ilk kez 1 Temmuz 2002'de bir düğün evinin vurulması ve 50'den fazla sivilin hayatını kaybetmesiyle büyük tepki çekti. Saldırıyla ilgili hazırlanan BM raporunda delillerin yok edildiği iddia edildi.
Obama döneminde insansız uçak kullanımı 4 kat arttı ve uçakların sayısı 220'ye yükseldi. İnsansız hava aracı saldırılarında yaklaşık 3 bin insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir