• DOLAR 32.511
  • EURO 34.58
  • ALTIN 2498.482
  • ...
Suriyeli muhalifler: De Mistura ile ilişkimizi kestik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Geçici Hükümet, De Mistura`nın "Nusra Cephesi üyelerinin Halep'ten çıkması" çağrısına tepki göstererek BM Özel temsilcisini istifaya çağırdı. Muhalifler, De Mistura`nın talebinin Esed`in ve arkasındaki Rusya`nın elini güçlendirdiği belirterek bu sözlerin kendilerini şoke ettiğini ifade etti.

De Mistura`nın Halep`e insani yardımların ulaştırılması ve oradaki yaralıların tahliye edilmesini kentin ‘teslim olmasıyla ve halkının oradan çıkmasıyla` ilişkilendirdiği öne süren muhalifler, bunun ‘insan hakları ilkeleriyle ve BM`nin mesleki ahlâkıyla bağdaşmadığını` söyledi ve onu istifaya çağırdı.

"Kendim bizzat gidip eşlik ederim" demişti

BM Temsilcisi Staffan de Mistura, Perşembe günü Cenevre`de Halep`le ilgili düzenlediği basın açıklamasında Rejimin ve Rusya`nın kentte bulunan 900 Şam`ın Fethi Cephesi (eski adıyla Nusra Cephesi) savaşçısını gerekçe gösterek 275 bin sivili bombardıman altında tutmasını eleştirmişti ve bu 900 Nusra üyesini kenti terk etmeye çağırmıştı.

Halep`teki sivillerin durumundan dolayı Nusra Cephesi`ni de sorumlu tutan Mistura, "Halep`teki 900 eski Nusra savaşçısına sesleniyorum. Halep`teki 275 bin kişinin gözüne bakıp sizin orada kalacağınızı ve onları rehin tutacağınızı söyleyebilecek misiniz? Bu insanlara söyleyin, silahınızı bir kenara bırakıp Halep`ten her hangi bir yere çıkmaya hazır mısınız? Bizzat kendim gelip size eşlik edeceğim" diye konuşmuştu.

Suriye rejimi ve Rusya, bir süreden beri, silahlı muhaliflerin Halep'in doğu mahallelerinden ve kendilerine güvenli çıkış garantisi vereceğini öne sürmüştü.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov Mistura`nın açıklamasından hemen sonra bu inisiyatife olumlu baktıklarını belirtmişti.

Şam'ın Fethi Cephesi de Mistura'nın talebini reddetti

Şam`ın Fethi Cephesi'nden bir isim ise Al Jazeera`ye verdiği kısa demeçte BM yetkilisinin sorumluluğu sivilleri bombalayan Esed rejimine ve Rusya`da bulmak yerine topu 'kurbanın sahasına attığını' söylemişti.

El Kaide'yle bağlarını Temmuz ayında kopardığını açıklayan örgütün Sözcüsü Şafii ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamda, De Mistura'nın talebini reddettiklerini söylemişti.

Suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu Ulusal Koalisyon (SMDK) da, De Mistura'nın teklifiyle ilgili olarak sahadaki silahlı gruplarla istişare yürüteceğüini açıklamıştı.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir