• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...

Yaklaşık 2.5 milyon memur ve memur emeklisinin merakla beklediği Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı dün Meclis’e sunuldu. Tasarının Meclis’e sunulması ile birlikte, memur ve memur emeklilerine yüksek zammın yolunu açacak olan toplu sözleşme sürecinde de takvim işlemeye başladı. Meclis’te jet hızıyla ele alınması beklenen tasarının Şubat ayı içinde yürürlüğe girmesi ve bir ay içinde de toplu sözleşme görüşmelerinin tamamlanması öngörülüyor. Buna göre, takvimde bir aksama meydana gelmezse memur ve memur emeklileri Nisan ayında maaşlarını zamlı alacaklar.

Memurlara ayrıca üç ay da fark ödenecek. Toplu sözleşme tasarısında, memur maaş artışlarının yanı sıra tazminat, harcırah, aile yardımı, cenaze yardımı gibi 12 kalemdeki özlük haklarında pazarlık yapma imkanı getirildi.

Tasarıya göre, toplu sözleşme süreci iki aşamalı olacak. İlk aşamada, kamu işveren temsilcileri ile sendika temsilcileri masaya oturacak. Burada bir anlaşma sağlanamazsa top Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne geçecek. Birisi başkan olmak üzere toplam 11 üyeden oluşacak Hakem Heyeti’nin 5 üyesini sendikalar, 5 üyesini de kamu belirleyecek. Hakem Heyeti’nin başkanı ise, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan ve Başkanvekilleri ile başkan yardımcıları ve daire başkanları arasından Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek. Taslakta, heyetin başkanlığını Sayıştay Başkanı’nın olması öngörülmüştü. Sendikalardan gelen tepkiler üzerine, dönüşümlü başkanlık sistemi getirildi. Buna göre, hükümet her sözleşme döneminde farklı bir başkan seçebilecek.

Meclis’e sunulan yasa tasarısına göre toplu sözleşmeler tek yıllarda ve iki yıllık olarak yapılacak. Yapılacak sözleşme görüşmeleri her dönem 1 Ağustos’ta başlayacak ve Ağustos ayı sonunda tamamlanacak. Bu sürenin içinde Hakem Heyeti’nin çalışma süresi de yer alıyor. Bu durumda toplu sözleşme görüşmeleri bir ayı aşamayacak. Yasa tasarısında yer alan hükümlere göre, toplu sözleşmelerde belirlenen artışlardan sendika üyesi olmayan kamu görevlileri de yararlanacak.

Yasa tasarısında belediye sürprizi

Daha önce ekonomi yönetimi ile sendikalar arasında krize neden olan yerel yönetimlerdeki toplu sözleşmeleri kapsayan iş kolu sözleşmelerine ilişkin hükümler tasarıda yer almadı. Taslak aşamasında ise yerel yönetimlerin toplu sözleşmelerindeki artışların genel toplu sözleşmenin üzerinde olamayacağı ve bu yönde artışlara imza atan yerel yöneticilerin farkı cebinden ödeyeceğine ilişkin hükümler yer alıyordu. İş kolu sözleşmelerinin tasarıda yer almaması ile birlikte, belediyelerdeki çalışanlar da genel sözleşmeye tabi hale gelmiş oldu.

Star