Türkiye'nin ikinci büyük içme suyu projesinin protokolü imzalandı
Gaziantep Su ve Kanalizasyon Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ile göreve yeni atanan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu arasında "Düzbağ İçme Suyu Projesi"nin inşaat protokolü imzalandı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu'yu makamında ziyaret eden Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, projenin ilk adımının atıldığını söyledi. DSİ Genel Müdürü Acu ise ‘Düzbağ Projesi'nin DSİ yatırım programına alındığını, DSİ'nin öncelikle takip ettiği ve önem verdiği projelerden birisi olduğunu belirtti.
Projenin gerçekleşmesi için 1.4 milyar TL ödenek belirlendiğini söyleyen Acu, Gaziantep için ‘Düzbağ Projesi'nin kente cazibeli olarak elektrik enerjisi kullanılmadan en kısa zamanda içme suyu temini için gerekli çalışmaların başlatılacağını ifade etti.
Acu, imzalanan protokol ile de ihale öncesi çalışmaların hızlanarak en kısa sürede ihale aşamasına getirileceğini ifade ederek, proje kapsamında yer alan baraj ünitesinin proje ihalesinin yapılarak çalışmalara başlandığını, baraj projelerinin de 2017 yılı sonunda tamamlanarak inşaat aşamasına getirilebileceğini kaydetti.
GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler de Gaziantep’in içme suyunun Kahramanmaraş’tan karşılandığı bilgisini vererek, kentin halihazırda içme suyu ihtiyacının yüzde 73’nün 52 kilometre mesafedeki Kartalkaya Barajı'ndan, diğer yüzde 21’nin ise 42 kilometre mesafedeki Mizmilli kuyularından ve yüzde 6’sının ise şehir merkezindeki kuyulardan yüksek enerji bedelleri ödenerek karşılandığını dile getirdi.
Sönmezler, sadece 2015 yılında enerjiye ödenen miktarın 86 milyon TL olduğunu, kurak geçen 2016 yılında ise bu rakamın 100 milyon TL’yi bulacağı tahmin edildiğini ifade ederek, uzun vadede kesintisiz içme suyu temini, kaliteli ve minimum enerji ile su temini için Gaziantep'in 2050 yılı planlanmasında ‘Düzbağ Projesi’nin ivedilikle hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Melen projesi’nden sonra ikinci büyük içme suyu projesi olacak
Kente acil su temini için baraj yapılacak alanda regülatörlü çözüm geliştirildiğini belirten Sönmezler, yaklaşık 100 kilometre ve 2,6 metre çapında çelik borularla isale hattı ve regülatör yapılmasının da planlandığını kaydetti.
Projenin İstanbul'a su temin edilen Melen Projesi’nden sonra Türkiye'nin ikinci büyük projesi olduğunu belirten Sönmezler, regülatör devreye alındığında baraj yapılana kadar enerji masrafının yüzde 25 mertebesine düşeceğini ifade etti.
2019 yılında kente su verilecek
Sönmezler, GASKİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düzbağ isale hattı projesinin DSİ yatırım programına alındığını ve imzalanan protokol ile de inşaat ihalesi çalışmalarının da DSİ tarafından başlanacağını bildirdi.
Bu sene inşaat ihalenin yapılmasının ardından 2019 yılında regülatörden Gaziantep'e su temin edilebileceğini aktaran Sönmezler, ayrıca ikinci aşamada DSİ tarafından projesi ve inşaatı yapılacak barajla şehrin büyük bir kısmının cazibeli, kesintisiz su alabileceğini kaydetti. (İLKHA)