• DOLAR 32.368
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2325.269
  • ...
Servis sürücüleri yol kapatıp belediyeyi protesto etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin merkez Artuklu ilçesinde bulunan Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı önünde toplanan servis minibüsçüleri, S plaka işlemleri için belediyenin “Şartsız Bağış” adı altında kendilerinden yüklü miktarda haraç istediğini iddia ederek eylem yaptı.

Servis araçlarıyla yolu trafiğe kapatan minibüsçüler, anahtarlarını yere bırakıp sloganlarla Mardin Büyükşehir Belediyesi yönetimini ve il meclis üyelerini istifaya davet etti.

DBP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösteren servisçiler, belediyeyi hırsızlık ve haraç almakla suçladı. Uzun süre yolun araç trafiğe kapalı tutulmamasının ardından olay yerine gelen polis, servisçilerle yaptıkları görüşmenin ardından araçlar yoldan kaldırılarak yol tekrar trafiğe açıldı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı önünde eylemlerine devam eden servis minibüsçüleri adına açıklama yapan Mahmut Çapçek, belediyenin kendilerinden haraç almaya çalıştığını söyledi.

“Bu bedel Urfa’da 175 TL, Diyarbakır’da 235 TL iken neden burada 6 bin 500 TL’dir”

Çapçek, “Şu anda Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı hem güzergâh parası, hem uygunluk belgesi bir de devir parsı dâhil olmak üzere bize 6 bin 500 TL’lik bir masraf çıkarıyor. Biz normal plaka ile çalışamıyoruz, S plaka ile çalışmamız lazım. Trafik ile ilgili bir sıkıntımızın olmaması için S plakalarımızı çıkartmak istiyoruz. Hat sahibiyiz ve bu hakkımızı istiyoruz. En yakın büyükşehir olan Diyarbakır’da bu bedel 235 TL iken burada bu bedel 6 bin 500 TL’dir. Urfa’da bu bedel 175 TL iken bu bedel burada 6 bin 500 TL’dir. Hiç kimsenin bunu ödemeye gücü yok. Bölgemizin zaten istikrarı yok, bizler de sadece öğrenciden para kazanıyoruz. Başka hiçbir gelirimiz veya geçim kaynağımız yok. Arkadaşlar adına bizler buraya geldik, eylemimizi yapıyoruz.” dedi.

“Sorunun çözümü için bir yetkili bulamıyoruz”

Sorunların çözümü için yetkili bulamadıklarını kaydeden Çapçek, şunları söyledi: “Bizler burada eylemimizi yapıyoruz ancak bir yetkili bulamıyoruz. Bir yetkili diğer yetkiliye yönlendiriyor. Maalesef daha önce verilen sözler de hepsi yalan… Hiç kimse netice itibarıyla sözlerini yerine getirmiyor ve biz mağdur oluyoruz. Her gün trafikle baş başa kalıyoruz ve ceza yağdırıyorlar. Biz insan taşıyoruz, can taşıyoruz, bizim çocuklarımızdırlar. Güvenlik için S plaka almak ve çıkartmak istiyoruz. Yetkililere buradan sesleniyoruz, bu sorunla ilgilensinler.”  

“Bu sorunun çözülmesini istiyoruz”

Servisçi Abdülaziz Başçı ise Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın araca yeni plaka takıldığı için 4 bin 250 TL güzergâh ve tescil parası istediğini söyledi. Başçı, “Ulaştırma Bakanlığı onaylıyor,  emniyet onaylıyor ve buraya geliyorum benden 4 bin 250 TL para istiyor. Bu nasıl adalet… Biz servisçiyiz, servisçi adam emektar adamdır. Bizler buraya 4 bin 250 TL ödediğimiz zaman ben ne yiyip ne içeceğiz. Ben zaten o parayı 9 ayda ya çıkarırım ya çıkarmam. Hepimiz mağduruz burada, belediyeden şikâyetçiyiz. Yetkililerin buraya gelmesini istiyoruz. Yetkililer gelmeden hiç kimse servis yapmayacak. Biz burada bekleyeceğiz. Hakkımızı alana kadar biz burada bekleyeceğiz. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı, Artuklu Belediye Başkanı ve il meclis üyelerini buraya bekliyoruz. Kim geliyorsa gelsin bizler buradayız. Çünkü muhatabımız olan Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mehmet Ata Altun ile biz bu işi çözemedik. En son telefonla görüşmüş, 2017 yılı Ocak ayında hallolacak demişler, geçen yıl 2016 yılı Ocak ayında hallolacak demişlerdi. Biz şimdi bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bizi oyalamasınlar.” diye konuştu. 

“Şartsız bağış yapmadan hakkımızı alamıyoruz”

Bir servisçi ise elindeki makbuzu göstererek “Bakın benden şartsız bağış adı altında 2 bin TL aldılar. Bu parayı ödemesek hakkımızı vermeyecekler.” dedi.

Mahkemeye başvuracaklar

Daha sonra servis minibüsçüleri adına oluşturulan bir heyet Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mehmet Ata Altun ile görüştü. Görüşme sonrası heyet adına açıklama yapan Mahmut Çapçek, “Görüşmede her hangi bir sıkıntının olmayacağını dile getirdiler. İstenilen ücretler konusunda bir indirime gideceklerini ifade ettiler. Bizler de almış oldukları komisyon kararına itiraz edeceğiz. Mahkeme sürecimiz bugün başlayacak, inşallah yarın biter.” dedi.

Belediyeden açıklama geldi

Öte yandan konuya ilişkin Mardin Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Mardin Artuklu ilçesinde öğrenci ve personel taşımacılığı yapmak üzere geçmiş yıllarda (S) Ticari plaka tahsisi yapılıp, plakasını aktifleştirmeyen hat sahipleri, Büyükşehir Belediyesine başvurmaları halinde işlemleri yapılıp sonuçlandırılmaktadır. Geçmiş yıllarda tahsis edilen güzergah izin belgesi olanlar için, müracaat etmeleri halinde güzergah izin belgeleri düzenlenip hak sahiplerine verilmektedir. Ancak plakası boşta olup hiç aktifleştirmeyen ve ilk defa plaka tescilini yapacak olanlar, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığınca belirlenen ilk başvuru ücretini büyükşehir belediyesine ait vezneye yatırarak işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca Büyükşehir ve il Belediyelerinin tümü ticari plakalı araçlardan Meclisin belirlediği ücret tarifesi çerçevesine göre ücret almaktadırlar. Artuklu ilçesinde öğrenci ve personel taşımacılığı yapmak üzere geçmiş yıllarda S ticari plaka tahsisi yapılıp, plakasını aktifleştirmeyen hat sahiplerinin Büyükşehir Belediyesine başvurmaları halinde işlemler yapılıp sonuçlandırılacaktır.” (M. Salih Keskin – İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir