• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Halep`te katledilen çocukları izlediğimizde sözün tükendiğini görüyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası`nın (Diyanet-Sen) Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu (FIAP) ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu(TFSF) onayı ile düzenlediği "1`inci Uluslararası Din ve Toplum Fotoğraf Yarışması" fotoğraf sergisine katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ankara Kızılay Metro Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulan serginin açılışını gerçekleştiren Görmez, içinde yaşanılan asrın estetik bir dokunuşa ihtiyacı olduğunu, o zarafeti, nezaketi ve estetiği kaybedildiği zaman çok şey kaybedileceğini vurguladı.

"Halep`te katledilen çocukları izlediğimizde sözün tükendiğini görüyoruz"

Suriye`nin Halep kentinde yaşanan katliamlara dikkat çeken Görmez, "Sözün tükendiği yerler vardır. İşte içinde yaşadığımız yıllar sözün tükendiği yıllardır. Halep`te katledilen çocukları izlediğimizde sözün tükendiğini görüyoruz, hissediyoruz ve yaşıyoruz. Söz tükendiği için artık Halep`te çocuklar ölünce taziye mesajları yayınlayamaz olduk. Çünkü söz tükendi. Bazen sözün tükendiği yerde bir fotoğraf karesi bize çok şeyleri anlatabilir. İşte bu çalışma buna hizmet edecek ve biz onları sadece birer fotoğraf olarak okumayacağız, aynı zamanda sözü yücelten birer sanat eseri olarak okuyup değerlendireceğiz." dedi.

'Camiler Haftası'nın bu yıl ki temasının 'Cami ve Kitap' seçilmesindeki gayenin camileri hayatın kalbine taşımak olduğunu anımsatan Görmez, diyanet olarak çeyrek asırdır bu haftayı camiler haftası olarak idrak etiklerini ifade etti.

"Camilerimizi okuma merkezi yapacağız"

"Diyanet olarak çeyrek asırdır bu haftayı camiler haftası olarak idrak ediyoruz." Diyen Görmez daha sonra şunları kaydetti: "Biz bu haftayı bir meslek haftası yahut bir kurum haftası olarak görmüyoruz. Çünkü yaptığımız iş bir meslek değildir. Çünkü çalıştığımız kurum sadece bürokratik bir kurum değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı, milletimizin, yurt dışındaki millet varlığımızın ve gönül coğrafyamızdaki bütün kardeşlerimizin, Asya`dan Avrupa`ya, Afrika`dan Latin Amerika`ya kadar bütün Müslümanların din hizmetleri, yaygın din eğitimi ve dini yayınlar alanında hizmetlerine koşan bir müessesedir. Dolayısıyla biz, camiler haftasını camiyi hayatın kalbine, şehrin merkezine almanın bir vesilesi olarak değerlendiriyoruz. Bu sebeple temalarımızı sıraladığımızda 'cami ve çocuk', 'cami ve gençlik', 'cami ve kadın', 'cami ve engelliler' ve bu sene de 'cami ve kitap' teması üzerinde durarak camiler haftasını, camilerimizi aynı zamanda okuma merkezleri yapacağımız, kitapla, kütüphaneyle buluşturacağımız bir etkinlik olarak değerlendiriyoruz."

"İslam zerafettir, nezakettir"

"Bu asrın biraz estetiğe ihtiyacı var. Genç kuşakların buna ihtiyacı var. Zaten İslam serapa zarafettir. İslam serapa nezakettir. O zarafeti, o nezaketi kaybettiğimiz zaman, o estetiği kaybettiğimiz zaman biz çok şey kaybederiz. İslam hukukçuları İslam`ın bütün hükümlerini üçe ayırır. Bir kısmına ‘zaruriyât` derler. Zorunlu olarak yapmamız gereken iş ve davranışlardan oluşur. Bir kısmına ‘hâciyat` derler. İnsanların temel ihtiyaçlarını içeren bütün hususlardan oluşur. Bir de ‘tahsiniyyât` vardır. Tahsiniyyât da bizim bilakis onların üzerine o zaruriyâtın ve hâciyatın üzerine her şeyin en güzelini yapmayı ifade eder. Allah yaptığı işi en güzel yapanı sever." diye konuştu.

Uluslararası Din ve Toplum Fotoğraf Yarışması'na, bin 313 kişinin 4 bin 487 fotoğraf ile başvurduğu yarışmada ‘Namaz` isimli fotoğrafıyla Hindistan`dan birinciliği  Abhijit Banerjee alırken, Türkiye`den yarışmaya katılan Gürkan Öztürk ‘Mukabele` isimli fotoğrafıyla ikinci oldu.  (İLKHA) 


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir