• DOLAR 32.51
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2485.618
  • ...
`İslam sizi değişmeye davet ediyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL -  Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından Fatih`te bulunan Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde, ‘Şehadetinin 50`nci yılında, Uluslararası Seyyid Kutub Sempozyumu düzenlendi.

Yoğun bir katılımın gözlendiği sempozyumda 2 gün boyunca bütün yönleriyle Seyyid Kutub anlatıldı. Tebliğ sunanlardan Prof. Dr. Yasin Aktay tebliğin de “Seyyid Kutub`un yaptığı bir devrimdir” ifadesini kullanırken, Prof. Dr. Şinasi Gündüz, Kutub`un düşünceleriyle Müslümanları aydınlatmayı sürdürdüğünü belirtti. Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise ‘Her türlü şiddete karşıyım` anlayışının Kur`an okuyan bir Müslümanın varabileceği bir yaklaşım olamayacağını ifade etti.

“Fizilali`l Kur`an, tefsir olma iddiasıyla yazılmadı”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay sempozyumda ‘Seyyid Kutub`un Düşüncesinde Yerellik ve Evrensellik` başlıklı bir tebliğ sundu. Tebliğinde “Seyyid Kutub`un yaptığı bir devrimdir.” ifadesini kullanan Aktay, Fizilali`l Kur`an`ın yazılma hikayesinin bir tefsir iddiası olmadığını “Bu Kur`an`ın gölgesinde yaşayan bir insanın tecrübesi olarak bize aktarılıyor.” ifadeleriyle dile getirdi.

“İslam sizi değişmeye davet ediyor”

İslam`ın özür dileyici, alttan alıcı bir inanç olmadığını, insanlara anlatırken gerçekleri olduğu gibi ortaya koymak gerektiğini belirten Aktay, “Gerçeği çarpıtmak yok, takiyye yok. Ne söyleyeceksen söyleyeceksin. Seyyid Kutub ‘İslami davetin en önemli özelliği, açık ve net olmasıdır` diyor. ‘İslam geldiği takdirde size dokunulmayacaktır. Siz de olduğunuz gibi hayatınıza devam edeceksiniz.` Yok öyle bir şey! İslam sizi değişmeye davet ediyor. Sizi rahatsız etmeye gelmiştir. İslam sizi şereflenmeye davet ediyor ama şereflenmenin bir bedeli vardır. Huzurunuz bozulacak, biraz bedel ödeyeceksiniz. Dünyada mazlum insanlar var ve siz böyle rahat rahat geziyorsunuz rahat rahat oturuyorsunuz. Ne güzel konforu yakalamışsınız, yok öyle şey!” cümlelerini kullandı.

“Bizim Kur`an`ı iyi anlamamız için, insanı iyi bilmemiz lazım”

Kutub`un bir edebiyatçı olma boyutunun klasik bir tefsirci olma boyutundan daha önemli olduğunu söyleyen Aktay, “Çünkü edebiyatçı olarak biraz da sosyoloji çalışıyor. İnsan çalışıyor. Bizim Kur`an`ı iyi anlamamız için, önce insanı iyi bilmemiz lazım. Kur`an`ı anlayan, hangi şartlarda anlıyor? Hangi şartlarda muhatap oluyor? Biz tarihimizi yaşamadan şu günkü toplumumuzu yaşamadan, öyle çok da Kur`an`a gidemeyiz. Mekke`ye giderek Kur`an`ı anlayamayız. Mekke`ye elbette ki müracaat edeceğiz. Mekke`de insanlar nasıl muhatap oldular. Onu da bilmemiz lazım ama Kur`an bugünü yaşayan bize sesleniyor. Bizim önce bu günkü şartları iyi bilmemiz, iyi yaşamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Batılılar Seyyid Kutub`a yönelik ağır eleştirilerde bulunuyor”

Prof. Dr. Şinasi Gündüz yaptığı ‘Kutub`la İlgili Oryantalist Çalışmalar ve Eleştiriler` başlıklı tebliğde, Seyyid Kutub`un düşünceleriyle hâlâ dünya Müslümanlarını aydınlatmayı sürdürdüğünü belirtti. Gündüz konuşmasına şöyle devam etti: “Kutub`un hiçbir zaman kendisi terörü desteklememesine rağmen, bunu açıkça ifade etmesine rağmen, masumların katledilmesini bir günah olarak görmesine rağmen hatta tekfirci zihniyette olmamasına rağmen, Seyyid Kutub`dan beslendiği iddia edilen gurupların, akımların Seyyid Kutub`la ilişkilendirilmeye çalışılması aslında Seyyid Kutub`a yönelik bir karakter katliamıdır.” ifadelerini kullandı.

“Seyyid Kutub`da açık bir şiddet çağrısı görmeyiz.”

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ‘Seyyid Kutub Düşüncesinde Kimlik Algısı` başlıklı tebliğiyle şöyle konuştu: “Seyyid Kutub`da şiddet çağrısı var mıdır? Evet açık bir şiddet çağrısı görmeyiz. Bu anlamda şiddeti adeta bir kimlik haline getirip Müslümanları da İslam`ı da lekeleyecek şekilde uygulayan bir takım hareketlerin yapıların, yaptıklarından da elbette Resulullah(a.s.)`ın dediği gibi ondan beri olmak zorundayız.”

“Liberal, Demokrat bir yaklaşım Müslümanın varabileceği bir yaklaşım mıdır?”

‘Her türlü şiddete karşıyım` anlayışının ne Seyyid Kutub`un eserlerinden, ne de Kur`an`dan çıkarılamayacağını belirten Kaya, “Şiddet dediğiniz şey haksız olabilir, yanlış olabilir, sapkın olabilir ama çok gerekli de olabilir. İslam dünyasında, tarih boyunca pratiklere baktığınız zaman bugün yaşadıklarımıza baktığımız zaman, her türlü şiddete karşıyız gibi tırnak içerisinde söylüyorum Liberal, Demokrat bir yaklaşım Kur`an okuyan bir Müslümanın varabileceği bir yaklaşım mıdır?” ifadelerini kullandı.

“Müslümanlar boyunlarını bıçağın altına kuzu gibi yatırsınlar mı?”

Kaya, “Bugün baktığımız zaman Filistin`de, Keşmir`de, Suriye`deki Müslümanlara ne önereceksiniz? Boyunlarını bıçağın altına kuzu gibi yatırsınlar mı? Bu olacak bir şey değildir. Bu yaklaşımın mutlaka tartışılması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. (Mehmet Tahir Özsoy/Ahmet Karakaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir