• DOLAR 32.386
  • EURO 35.122
  • ALTIN 2326.454
  • ...
Myanmar`da Müslümanlar hala evlerine dönemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar'da üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, Meikhtila kentindeki Müslümanlara yönelik saldırıların yol açtığı büyük yıkım nedeniyle birçok kişi hala evlerine dönemiyor.

Meikhtila'daki Dinlerarası Dostluk Ağı sözcüsü olan Müslüman avukat Aung Thein, şiddet olaylarından ötürü evlerini terk eden en az 70 ailenin hala evsiz olduğunu söyledi.

Thein, evsiz ailelerin, yılbaşında hükümet tarafından kampların kapatılmasıyla, şehirdeki manastır veya parklarda yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti.

Ailelerin yıllardır evlerine dönmeye çalıştıklarını ancak yerel milliyetçi grupların karşı koyması nedeniyle yetkililerin dönüşlerine izin vermediğini belirten Thein, "Şimdi ise bu Müslüman ailelerin çoğu, mülklerini satarak başka bölgelere yerleşmeye çalışıyor." dedi.

'Müslümanlar ve milliyetçi gruplar arasındaki güvensizlik ortamının devam ediyor'
Meikhtila'daki Yadanar Oo Manastırı başrahiplerinden Withuda da AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede, Müslümanlar ve milliyetçi gruplar arasındaki güvensizlik ortamının sürdüğünü kaydetti.

Özellikle Müslüman ailelerin kendilerini güvende hissetmediğine dikkati çeken Withuda, bu güvensizlik ortamı yüzünden birçok ailenin başka kentlere ve kasabalara taşındığını, bir kısımının da Budizmi benimsemek zorunda kaldığını söyledi.

Başrahip Withuda, 2013 yılında saldırılardan kaçarak manastıra sığınan yaklaşık 700 Müslümanın hayatını kurtardığını hatırlatarak, "(Manastırın önünde toplanarak Müslümanların dışarı gönderilmesini isteyen) saldırganlara onları öldürmek istiyorsanız, önce beni öldürmelisiniz dedim. Elbette korkuyordum ancak hayatlarını kurtarmak için cesur olmam gerekiyordu." diye konuştu.

Ashin Wirathu liderliğindeki radikal milliyetçi Budist grup Ma Ba Tha'nın etkin olduğu Myanmar'ın Meikhtila bölgesinde Müslümanlara karşı şiddet, 2013'ün başında 100 kişinin ölümüne ve tahmini 12 bin kişinin evlerini terk etmesine yol açmıştı.


AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir