• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Küçük Kardeşin Büyük Kardeşten Önce Evlenmesi Uygun mudur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Maddi imkânı yerinde olan babanın, çocuklarını evlendirmesi islam dini tarafından teşvik edilmiş ve bu vesileyle iffetini koruyan çocukların ecrine babanın da ortak olduğu çeşitli hadislerde varid olmuştur. Salih evlat, vefat eden baba için sadaka-i cariye hükmündedir. Aynı şekilde çocukların İslami terbiye üzerine yetişmemesinde ebeveynin sorumsuzluğu varsa bunun günahına yine kendileri ortaktır. Mezhep imamları içerisinde Hanbeliler, babanın evladını evlendirmesini zorunlu olarak görürler.1 Diğer imamlar ise bunun müstehap olduğu görüşündedirler.

Baba kendi imkânıyla çocuklarını evlendirirken adalet ve ayrım yapmamaya özen göstermelidir. Çocuklarının nafaka, evlilik, mal paylaşımı, sevgi ve muhabbet gibi haklarını eda ederken adaletli davranması vaciptir. Yaş itibariyle büyük çocuk evliliğe daha fazla ihtiyaç duyduğundan, babanın ilk önce büyük çocuğunu evlendirmesi fikhi açıdan vacip olmamakla birlikte örfen daha uygundur. Fakat küçük çocuğun iffetiyle ilgili endişe taşıyan babanın, büyük oğlunun rızasıyla ilk önce küçüğünü evlendirmesi şer`i açıdan önemlidir. Dolayısıyla bu konu daha çok baba, küçük ve büyük kardeşlerin içerisinde bulunduğu durumla ilgilidir.

Küçük çocuk kendi imkânıyla elde ettiği evlilik masraflarını büyük abisi için sarf etmek zorunda değildir. Dilerse, abisini beklemeden kendi imkanıyla ilk önce kendisi evlenebilir. Bu tür konularda bazen büyük çocuğun küçüğe, bazen de küçüğün abisine karşı anlayış ve saygı içerisinde olması gerekiyor.

Aynı durum, evde büyük kız varken küçük kızı evlendirmeyle ilgili de geçerlidir. Yaşadığımız toplum içerisinde ilk önce büyük kızları evlendirmek adet haline gelmiş. Fakat küçük kızın daha önce evlenmesi gerektiren bir durum varsa önceliğin kendisine verilmesi daha uygundur.

1-) El İnsâf - Alâuddîn El Mâverdî

fetvakurulu.com

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir