• DOLAR 32.564
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2433.33
  • ...
IŞİD, Musul`u kaybederse...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erbil merkezli uydudan yayın yapan Rudaw televizyonuna konuşan Irak eski Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari, Musul operasyonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı Zebari, Musul için IŞİD'in önünde iki seçenek olduğunu ifade ederek, "Ya hiçbir şekilde savaşmayıp geri çekilecek, ya da kanlı bir savaşa girişecek. Çünkü, geçtiğimiz yıl IŞİD'in Musul vaizi, 'Hilafeti burada ilan ettik, kaybedeceksek de burada kaybedeceğiz. Bu yüzden, savaşacaksak, bu kanlı bir savaş olacak' ifadelerini kullanmıştı. IŞİD Musul'u kaybederse Musul'da ilan ettiği Hilafeti de kaybedeceğini biliyor. Bu nedenle Musul operasyonu çok zor geçecek" diye konuştu.

"UÇAKLARDAN KORUNMAK İÇİN HAM PETROL DOLU HENDEKLER KAZMIŞLAR"

Aynı konu ile ilgili konuşan Arap asıllı askeri uzman İhsan Kaysun da, IŞİD'in elinde tuttuğu ve Hilafet ilan ettiği Irak'ın en büyük ikinci kentini savunmak için 3 hat oluşturduğunu söyledi.

Musul'un çevresinde IŞİD'in hava saldırılarından korunmak için içleri ham petrolle doldurulmuş hendekler kazdığını, operasyonla birlikte bunlar ateşe vererek gökyüzünü kaplayan siyah dumanlar ile uçakların görüş alanının kapatılmasının hedeflendiğini söyleyen Kaysun, "Bunun dışında çember hendekler kazmışlar, yine savunma tünelleri de kazmışlar. Yani Musul operasyonu diğer kentlerde yürütülen operasyondan zor olacaktır" dedi.

MUSUL'A GİDEN 6 YOLDAN 5'İ PEŞMERGE VE IRAK ORDUSUNUN ELİNDE

Irak ordusu, Peşmerge ve Koalisyon güçlerinin gerçekleştireceği Musul operasyonu için hazırlıklar yapıldığı belirtilirken, Musul'a giden 6 yoldan 4'ünün Peşmerge güçleri, 1'inin de Irak ordusunun denetiminde olduğu, sadece Suriye'ye giden 1 yolun kontrolünün IŞİD'in elinde olduğu belirtildi. Musul'a 40 kilometre uzaklıkta bulunan Keske, 20 kilometre uzaklıkta bulunan Neveran, 20 kilometre uzaklıkta bulunan Hazır, 40 kilometre uzaklıkta bulunan Güver cepheleri 30 kilometre uzaklıkta bulunan Musul baraj yollarında denetim Peşmerge güçlerinin elinde bulunurken, Musul'a 80 kilometre uzaklıkta bulunan Geyera cephesi ise Irak ordusunun denetiminde bulunuyor.

Musul'un güneybatısında bulunan ve Suriye sınırındaki Beac ile Suriye'nin Rakka ve Deyre Zor kentlerine geçiş yapılabilen tek nokta sadece IŞİD'in kontrolünde bulunuyor.

DHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir