• DOLAR 32.592
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2510.01
  • ...
 Fenilketonüri -Çölyak hastalarına özel sağlık standı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çölyak hastları piyasada glutensiz ürünlere ulaşma konusunda çok zorlukla karşılaşıyor. Bu tür ürünler  batıda büyük şehirlerden, bazen de sadece yurt dışından temin edilebiliyor.

Bingöl’de yaşayan Fenilketonüri ve Çölyak hastaları glutensiz ürünler bulmada zorlanırken, bu hastalarla yakından ilgilenen Sağlık-Sen Bingöl Şubesi ve Fenilketonüri ve Çölyak Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği yetkilileri yaptıkları çalışmalarla Bingöl’de çölyak hastalarına özel olarak glutensiz ürünler sağlık reyonunun hizmete açılmasına öncü oldu.

Konu ile ilgili İLKHA’ya konuşan Sağlık-Sen Bingöl Şube başkanı Bilal Arslan, “Sağlık-Sen olarak güzel bir çalışmayı daha gerçekleşmiş oluyoruz. Kadın komisyonumuz birçok hayırlı işlere imza attılar. Kadın komisyonu başkanı Fatma Hanım ve üyeleri , yaptıkları güzel işlerden bir tanesi de Fenilketonüri ve Çölyak hastalarına yönelik bu güzel çalışmadır. Bu hastalıklar toplumda fazla bilinmiyor ama müdahale edildiği zaman, yiyeceklerini temin edebildikleri zaman sorunsuz yaşanabilen bir hastalıktır. Kadın komisyonumuz yiyeceklerini bulmada zorlanan bu hastalara yönelik iki buçuk yıldır bir çalışma başlattı. Bu çalışmalara destek veren Bin Park AVM, bu hastalar için yapılan çalışmaya katkı sunarak, Fenilketonüri ve Çölyak hastaları için özel olarak ‘Glutensiz ürünler Sağlık reyonunu’ hizmete açtı.  Bu ürünlerde kâr amacı yok, tamamen Allah rızası içindir. Bu ürünlere ulaşmak çok zordur. Katkılarından dolayı kadın kollarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Sağlık reyonumuz bu bölgede bir ilk”

Fenilketonüri ve Çölyak Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fatma Gündoğdu ise, “Çölyak hastaları için açtığımız reyon, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da sanırım bir ilk oldu. Hastalarımızın mağduriyetini karşılayacak inşallah. Hastalarımız yiyeceklerini ancak bir kısmını büyük şehirlerde buluyorlardı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi. Bir kısmı da yurtdışından geliyordu. Onun için hastalarımız bayağı sıkıntı yaşıyorlardı. Çok şükür böyle bir standımız oldu. Çok mutluyuz Rabbimiz şifalar versin.” diye konuştu.

“Bingöl’de 17 Feniltketonüri ve 100 den fazlada Çölyak hastası var”

Kızı Feniltketonüri hastası Ömer Alimoğlu da, “Kızım Meryem 6 yaşında, Feniltketonüri hastası. Biz ürün bulmakta Bingöl ve Doğu Anadolu bölgesinde yaşadığımız için çok sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntımızı Sağlık-Sen kadın kollarına yansıttık, onlar da çözüm konusunda yardımcı olacakları sözünü verdiler. Verilen sözün gerçekleştiğinin mutluluğunu yaşıyoruz. Hem onlara ve hem de AVM yetkililerine teşekkür ediyorum. Bu ürünleri Doğu ve Güney Anadolu bölgesinde bulmak zor, kesinlikle yok. Bu hastalık nadir görülen bir hastalıktır. Türkiye’de 4 bin 500 kişiden bir kişide görülen bir hastalıktır. Bingöl’de tespit edip  ulaşabildiğimiz 17 Feniltketonüri ve 100’ün üstünde de Çölyak hastası var.  Feniltketonüri ve Çölyak hastası olarak ürün bulmakta zorlanıyoruz. Adana, İstanbul ve Ankara’dan, bazen de çevre illerden getirtiyorduk. Düşünün bir ekmek bulabilmek için Diyarbakır ve Elazığ’a gidiyoruz. Onu da her zaman bulamıyoruz. Bazı ürünleri Türkiye’de bulamadığımız zamanlar oluyor, yurtdışından getirttiğimiz zamanlar oldu. Daha önce Türkiye’de bulamadığımız ürünler şu an İlimizde                                var. Hepimiz için büyük bir mutluluk. Bunun gerçekleşmesinde katkısı olan Sağlık- Sen Kadın Kolları ve AVM yetkililerine de teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

“Bu hastalığın tedavisi imkansız ancak, yiyeceklere dikkat edilirse faydası var”

Çölyak hastalarından Ahmet Atyıldız ise şunları söyledi:

“12-13 yıldır hastayım. Tedavi için Avrupa’da bulunan çocuklarımın yanına gittim. Tek tedavi yiyeceklerine dikkat edeceksin ‘dediler.’  Şuna kadar burada ürün bulamadığımız için çok sıkıntı yaşadım. Allah razı olsun, Sağlık-Sen Kadın Kolları vesile oldu. Şu an hemen hemen tüm ürünleri bulabiliyoruz. Böyle bir hastalığın tedavisi imkansız, ancak yiyeceklere dikkat edilirse faydası var.”

“Ticaret için değil hizmet için bu  ürünleri getirdik”

AVM sahibi Paşa Balat da, “Sağ olsunlar Sağlık- Senden arkadaşlar yardımcı oldular. Hastaların durumunu ilettiler, biz de ürünü temin etmek için çalışmalar yaptık. İstanbul ve yurtdışından ürünleri getirtmeye çalıştık. Eksik olan ürünlerimiz var, en kısa zamanda onları da bulup getirmeye çalışacağız. İşin kar ve ticari yönüne bakmadan hizmet amaçlı olarak hastalara yardımcı olduk.” diye konuştu.

Çölyak hastalığı nedir?

Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein grubu olan gluten, mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen normal bir protein olmasına rağmen, bazı kişilerin gluteni sindirememesi çölyak hastalığına yol açıyor. Henüz ilaçla başarı sağlanmış tedavi yöntemi bulunamayan çölyak hastalığında, normal ve sağlıklı bir yaşam sürmek için glutensiz ürünler tüketmek son derece yararlı oluyor. (Nihat Kanat-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir