• DOLAR 32.348
  • EURO 35.153
  • ALTIN 2308.536
  • ...
"Muhacirler gibi her şeyden vazgeçebilmeliyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hicri yılbaşı hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, Müslümanların Allah’ın rızasını kazanmak için muhacirler gibi her şeyden vazgeçebilmesi gerektiğini söyledi.

Hicretteki fedakârlıklara dikkat çeken Burhan İşliyen, “Peygamber Efendimizin ve müminlerin hicret etmeye başladıkları tarih dönem esas alarak 622 miladi yılı bir hicri yıl olarak belirlenmiştir. O zamandan bugüne tam 1437 yılı geride bırakmış oluyoruz. Hicri yıla girerken hem hicretteki fedakârlıkları, hem hicri yılın ilk ayı olan muharrem ayının faziletini hem de muharrem ayında gerçekleşen hadiseleri gündemimize almamız gerekiyor. Hicret, İslam tarihinde Kur’an’ı Hz. Peygamber ile beraber yaşamayı tercih eden müminlerin Medine’ye yolculuğuna denir. Dünyaya ait olan her şeyi geri bırakarak; evlatlarından, hatta ailelerinden bile vazgeçerek Allah’ın rızası istikametinde yaşayacaklarını ümit edilen yolculuğun adıdır hicret. Hicretin bize verdiği mesajların bir tanesi, hayatımız boyunca gaye edinmemiz gereken yegâne husus, Allah’ın rızasını kazanmadır. Muhacirlerin Mekke’den Medine’ye göçerken bütün dünyadan vazgeçebildikleri gibi biz de rabbimizin rızasını kazanabilmek için her şeyimizden vazgeçebilmeliyiz. Yeter ki O bizden razı olsun.” dedi.

“Gıybet edilen bir meclisi terk edip gıybet edilmeyen bir meclise geçmek hicrettir”

“Peygamber Efendimiz muhacir için Allah’ın yasaklarından kaçınan kimse olarak buyurur.” diyen İşliyen, “Bu buyruğu akıldan çıkarmamak gerekir. Çünkü gayr-i meşru işlerin yapıldığı, yasakların işlendiği bir mekânı terk edip de Allah’ın helal kıldığı bir bölgeye geçmek bile hicrettir. Gıybet edilen bir meclisi terk edip, gıybet edilmeyen bir meclise geçmek hicrettir. Haramların işlendiği bir meclisi terk edip, haramların işlenmediği bir meclise geçmek bir hicrettir. Hayatımız boyunca hicret devam etmektedir. Bizim her birimizin hicrette verilen mesajla beraber Ensar’ın kendilerine gelen Mekkeli Müslümanlara evlerini ve yüreklerini açmaları, kendi ihtiyaçları olsa bile kardeşlerini kendi nefislerine tercih etmeleri bizim bugün çok çok konuşmamız gereken, benimsememiz gereken hususlardır. Müslümanlar bugün Mekke’de sahabenin yaşamış olduğu sıkıntılara benzer sıkıntılar yaşamakta, yurtlarından uzaklaşmakta, muhacir durumuna düşmekte ve daha emin gördükleri Müslüman beldelere hicret etmektedirler. Onlara yüreklerimizi açmamız, onlarla ekmeğimizi paylaşmamız gerekir. İnşallah bu bize hicret sevabı kazandıracaktır.” İfadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel – İLKHA) 





Bu haberler de ilginizi çekebilir