• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
TARİHTE BUGÜN - 1 EKİM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN - 1 EKİM

M.Ö. 331 – Makedonya kralı Büyük İskender, Pers İmparatoru III. Darius'u Gaugamela Savaşı'nda yenilgiye uğrattı.

1730- Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa, Patrona Halil İsyanı'nı çıkaranların istekleri doğrultusunda Padişah III. Ahmet tarafından boğduruldu. Osmanlı idaresinin iyice zayıflamaya başladığı ve iç karışıklıkların arttığı bu dönemde Yeniçeri içerisinde oluşan çeteler yönetime karışıyor ve zaman zaman darbeler yaparak padişahı tahttan indirip yeni padişah seçiyorlar ve eski devlet adamlarını astırıyorlardı.

1827 - İvan Paskeviç komutasındaki Rus ordusu Erivan'a girdi ve Ermenistan'daki yüzyıllık müslüman yönetime son verdi.

1869 - Dünyada ilk kartpostal Avusturya'da basıldı.

1880 - İlk elektrikli ampul fabrikası ampulü icat eden Thomas Edison tarafından açıldı.

1898 - Çar II. Nikolay yahudilerin büyük Rus şehirlerinin dışına çıkarılmasını emretti. Yahudiler bu dönemde lobicilik ve çetecilik faaliyeti yürüterek yönetimleri etkisi altına almaya çalışıyor ve siyonist emeller için yasadışı faaliyetler yürütüyordu. Bu durum bütün dünya halkları ve yönetimleri tarafından tepkiyle karşılanmakta ve zaman zaman fiili tedbirler almak zorunda kalmaktaydılar.

1906—İngilizlerin Hicaz demiryolunu kontrol altına almak için Akabe`yi işgal girişimleri, Osmanlı devletinin bölgeye asker göndermesiyle son buldu.

1938 Alman askerleri, Çekoslavakya`daki Süded bölgesini işgal etti. II. Dünya Savaşı`nın ayak sesleri gittikçe daha gür işitilmekteydi.

1942 - Bakanlar Kurulu, eğlence yerlerinin saat 22.00'de kapatılması kararını aldı.

1946 Nürnberg`teki yargılamalar sonucunda 12 Nazi ölüm, 2 Nazi ömür boyu, 5 Nazi de çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

1951 – Türkiye`de Hava Harp Okulu açıldı.

1952 - Amerikalı askerler, Güney Kore'de gösteri yapan esir Çinlilere ateş açtı; 52 ölü, 140 yaralı. Esirleri öldürerek ABD, tüm dünyanın gözü önünde savaş suçu işlemekteydi ama güçlü olan haklıdır politikası dünyanın zulüm dolu yönetimlerince benimsenmekte ve güçlüler hiçbir kanun ve kural tanımamaktaydılar.

1958: Diyanet İşleri Başkanı Eyüp Sabri Hayırlıoğlu'nun, Batı Trakya'da yayınlanan Sebat gazetesinin bir sorusu üzerine gazeteye gönderdiği cevap: "... Kur'an'ın Türk Harfleriyle yazılması doğru değildir ..." olmuştur. Kur`an öğreniminin karşısında adeta savaş açmış laik-ırkçı bir güruh`un bu amaçlarına ulaşmak için her türlü yöntemi denediği görülmekteydi. Kur`an`ı türkçeleştirmekten amaç kolayca öğrenilmesi değil orjinalinin yeni nesiller tarafından unutulup Kur`an`ın manasından ve içeriğinden iyice uzaklaştırmaktı.

1958: İngiltere`nin hazırladığı ve Türkiye'nin kabul etmiş olduğu, yeni Kıbrıs planı uygulanmaya başlandı. Buna göre Kıbrıs tek bir devlet olarak Cumhurbaşkanı Rum ve başbakan da Türk olacaktı. Meclis`in çoğunluğu Rumlardan olmak üzere nüfus yoğunluğu esas alınacaktı.

1960 Nijerya bağımsızlığını ilan etti. Nijerya Federal Cumhuriyeti, kısaca Nijerya, Batı Afrika'da, Gine Körfezi kıyısında, Benin ile Kamerun arasında yer alan bir ülkedir.

Başkenti Abuja, en büyük şehri Lagos'tur.

Müslüman nüfus %60 tan fazla olup diger ikinci büyük din Hristiyanlıktir ve diger yerel inançlara inanların tahmini oranı %6, dinsiz %4; ülkede çoğunluk olan Müslüman nüfus ülkenin kuzeyinde, Hristiyan nüfus ise kuzeye nazaran daha verimli ve ormanların yoğun olduğu güneyde yaşar. Nijerya'da Müslüman nüfusun dağılımı şöyledir: Hausalar %80, Yorubalar %4, Fulaniler %9, Kanurların ise tamamı Müslümandır. Nijeryalı Müslümanların geneli Maliki ve Hanefi mezhebine mensuptur. En az Müslüman Lagos'ta bulunur. Hristiyanların ise beşte üçü protestan, geriye kalan beşte ikilik kısım katoliktir. Nijerya'da az sayıda da Yahudi de vardır.

Bugünkü Nijerya topraklarında ilk yaşayanların, milattan 700 yıl öncesine rastladığı tahmin edilmekte, fakat bunların kimler olduğu hakkında kesin bir hükme varılamamaktadır. Nijerya`nın tarihini, Arapça yazılmış kayıtlara dayalı olarak, kuzey bölgelerde 9. yüzyıl başlarında kurulmuş, Konem-Boru ve batı bölgelerde de yedi Hausa şehir devletleriyle başlatmak mümkündür. On ikinci yüzyıldan itibaren kurulmaya başlanmış Yoruba veIfe krallıkları, 14. yüzyıldan itibaren kıtayı aydınlatmaya başlayan İslam ışıklarıyla eriyip gitmişlerdir. İslamiyetin yayılmasıyla, mevcut şehir devletleri ve birçok kabile Müslümanlıkla şereflenmişlerdir. Buna göre Kuzey Nijerya tamamen İslamlaşmış ve geri kalan bölgeler de İslamiyetin nüfuzu altına girmişti.


1961 Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği'ne bomba atıldı. Bombayı Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır yanlılarının attığı belirlendi. Bunun üzerine Mısır'ın Ankara büyükelçisinden Türkiye'yi terk etmesi istendi ve Kahire'deki Türkiye büyükelçisi geri çağrıldı.

1963 - Cezayir`in bağımsızlığını elde ettikten sonra ilk devlet başkanı olan Ahmet Bin Bella, ülkede Fransızlara ait tüm toprakların kamulaştırılması emrini verdi.

1969: Demirel Erzurum'da konuştu: "... Rejimi değiştirmeye kalkacakların kafası kırılır..."

1969: İnönü: "Darbeye heves edecek kadar gözü kararmışların demokrasiyi bertaraf etmelerine izin vermeyeceğiz... Adalet Parti iktidarı ile dalaşmayacağız." dedi. Kimilerine göre İnönü`nün durup dururken bu sözü söylemesi aslında darbeye bir davetiye idi, yani kedinin aklına ciğer koymak isteniyordu.

1985: Bursa`da Bulgaristan göçmenleriyle görüşen Uluslararası Af Örgütü temsilcisi Hugh Poulton, Türk Azınlığın adlarının zorla değiştirildiğini ve baskı uygulandığını rapor etti.

1985 – Siyonist İsrail uçaklarının, Tunus'taki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bürolarına düzenlediği hava saldırısında 68 kişi katledildi. Siyonistler uluslararası saldırılardan dünyanın her yerinde tertiplediği suikastlere varana dek her türlü terörü tüm dünyanın, BM`nin ve sözde tüm barışçı örgütlerin gözü önünde yapıyor ve hiçbir tepki almıyordu.

1988 - Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği devlet başkanı oldu. Kendi döneminde reform gerçekleştiren Gorbaçov, komünist rejimin iflas ettiğini görmüş ve çeşitli arayışlara girmişti. Komünizmin ateşinden kaçıp kapitalizmin cehennemine girmeyi tercih eden Gorbaçov ve Sovyet halkları İslam`ın huzur veren mesajını duymazlıktan gelmiş ve İran İslam İnkılabı
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir