• DOLAR 32.577
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2438.444
  • ...
Banyo Yaptıktan Sonra Tekrardan Meni Gelirse Gusül Gerekir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gusül aldıktan sonra gelen meni, şehvetsiz bir şekilde çıkmışsa bu kişinin zekerinde kalan kalıntılardır. Mezhep imamlarının büyük çoğunluğuna göre bu durumda olan kimseye gusül değil de abdest gerekir. Konuyla ilgili Şafi mezhebinin görüşü böyle kişilerin her hâlükârda tekrardan gusül alması gerektiğidir. İmam Nevevî konuyla ilgili kendi mezhebiyle birlikte diğer mezheplerin görüşleri şu şekilde aktarır:

Meniden dolayı gusül abdesti alan kimseden kısa bir süre sonra tekrardan meni gelirse ikinci bir defa gusül abdesti alması gerekir. Bu kimsenin gusülden önce idrara çıkıp çıkmaması arasında bir fark yoktur. Şafi ve bütün imamlarımızın görüşü böyledir. Ayrıca Ahmed Bin Hanbel`den aktarılan bir rivayette bu şekildedir. İmam Malik, Süfyan Es Sevrî, Ebu Yusuf, İshak Bin Raheveyh ve İmam Ahmed`in meşhur olan rivayetine göre bu durumda olan kimseye tekrardan gusül gerekmez. Aynı şekilde İbnul Munzîr ikinci bir defa guslün gerekmediği görüşünü Ali Bin Ebu Talib, İbnu Abbas, Atâ ve Zuhrî gibilerinden rivayet etmektedir. Konuyla ilgili Ebu Hanife derki: Bu durumda olan kimse, gusülden önce bevletmişse kendisine gusül gerekir. Yok, eğer bevletmemişse tekrardan gusül almasına gerek yoktur. Zira bu gelen meni, öncekinin kalıntısıdır.1

Şafi mezhebi, ikinci bir defa gelen meni sebebiyle tekrardan gusül alma gerekliliğini abdestte kıyas etmektedir; nasıl ki bir kimse idrar sebebiyle abdest alır da sonrasında kendisinden yine idrarın çıkması tekrardan abdest almasını gerektiriyorsa, her ne şekilde olursa olsun kendisinden ikinci bir defa meni çıkan kimsenin de yeniden gusül abdesti alması gerekir. 

Cumhurun gittiği, ikinci bir defa guslün gerekmediği görüşü daha isabetlidir. Zira guslü gerektiren meni, şehvetli ve tazyikli olandır. Banyodan sonra gelen meni ise daha önce şehvetle gelen meninin kalıntılarıdır. Bununla sadece abdest bozulur.

Ancak yıkandıktan sonra çeşitli sebeplerden dolayı ikinci bir defa şehvetle meni gelirse islam âlimlerinin ittifakıyla tekrardan gusül gerekir. 

1-) El Mecmû – İmam Nevevî 2/139

fetvakurulu.com

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir