• DOLAR 32.572
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2438.004
  • ...
Suriye`ye 36 Savaş Uçağı Satacağı İddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport’tan bir kaynağın gazeteye yaptığı açıklamaya göre Aralık sonunda anlaşma sağlandı. Jetler Şam’a bir defada ve en kısa sürede teslim edilecek.

İrkut bölgesinde savaş uçakları üretim fabrikasından bir kaynak ise gazeteye yaptığı açıklamada Suriye için jetlerin en kısa sürede üretebilecek kapasitede olduklarını söyledi. Fabrika Suriye’nin avansı ödemesinin ardından üretime başlayabilecek.

Ria Novosti haber ajansı ise Rosoboronexport ve İrkut savaş uçağı fabrikalarından Suriye’ye uçak satışı ile ilgili yorum yapmak istemediklerini duyurdu. Uzmanlar uluslar arası toplumun Beşşar Esed yönetimine yönelik baskılarının olduğu bir süreçte imzalanan kontratın çok riskli olduğu değerlendirmesi yapıyor.

Ria Novosti’ye değerledirmede bulunan Strateji ve Teknoloji Analizleri Merkezi Başkanı Ruslan Puhov, kontratın Rus silah ihraç firmaları açısından başarılı ancak riskli bir çalışma olduğunu söyledi. Rus uzmana göre Suriye’de Esed rejimine yönelik baskı sonucu yönetim değişebilir ve anlaşmanın iptali, imaj ve para kaybı yaşanabilir. Gazete Libya’da yaşanan değişimde 4 milyar dolar kayıp yaşadığını hatırlattı.

Anlaşmanın Suriye’de durumun bu kadar kötü olmadan önce imzalanmış olabileceğine değinen uzman, “Direnişçilere yönelik Yak-130’ların kullanılması çok pahalı olur. Bunun için daha ucuz uçaklar değerlendirilebilir” hatırlatması yaptı. Pukhov’a göre Suriye’de askeri bir çatışma çıkması durumunda Yak-130’lar İsrail, Türkiye ya da batılı ülkelerin savaş uçakları ile mücadelede yeterli olamayabilir.

Rusya silah ambargosu dahil Suriye’ye yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden herhangi bir yaptırım kararı çıkmasını engelliyor. BM daha önce yaptığı açıklamalarda Rus savaş gemilerinin Suriye’de bulunan deniz üssü Tartus’a ziyarette bulunmaları ve bir diğer Rus gemisinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden Suriye’ye askeri mühimmat götürmesi ile ilgili endişelerini dile getirmişti.

İddialarla ilgili geçen hafta açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov hiçbir şeyi ispat etmek zorunda olmadıklarını, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek herhangi bir girişimde bulunmadıklarını ifade etmişti. Lavrov açıklamasında, “Bunlar sadece Suriye ile yapılan ticari ilişkileri. Bunu uluslar arası hukuk yasaklamıyor…” cevabını vermişti.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir