• DOLAR 32.373
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2322.24
  • ...
Bakanlar Kurulu sonrası Kurtulmuş`tan açıklama!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Moody's'in Türkiye ekonomisi hakkındaki raporuna sert tepki gösterdi. Kurtulmuş, "Türkiye'deki bu hain, bu aşağılık darbe teşebbüsünün etkilerini nasıl ortadan kaldırıyorsak, Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak darbeyi planlayan üst aklın, Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor algısı oluşturmak için her şeyi yapacağını biliyoruz. Böyle bir açıklamanın, Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde, dış yatırımcılarla geçen olumlu toplantısının ardından açıklanması manidardır" dedi.

Kurtulmuş, bir gazetecinin Moody's'in açıklamasının ardından piyasalardan çıkış beklentisi yönündeki sorusu üzerine, "Ben çok büyük Türkiye ekonomisini tedirgin edecek bir çıkışın olmadığını biliyoruz. İhtimalden bahsediliyor, ben o ihtimali görmüyorum. Çok büyük bir çıkış olmayacağı kanaatindeyim. Ben bunu 15 Temmuz'un artçı bir depremi olduğunu düşünüyorum. Türk bunu aşacaktır" ifadelerini verdi.

Geçtiğimiz günlerde bir gazetede yer alan "ikinci darbe girişimi iddiası" üzerine açıklama yapan Numan Kurtulmuş, "Bu yönde rapor yok. Halkı endişeye sürüklemenin alemi yok. 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kalkanlar kenara çekilecek değildir. Bunlar ve arkalarındaki iradenin Türkiye'nin önünü kesmek için fırsat kollayacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Böyle panik yaratacak sözlerden kaçınarak, hep birlikte uyanık olacağız" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş'un açıklamalarının satırbaşları şöyle:

AB İLE İLİŞKİLER
Türkiye, mülteci meselesi, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasını yakından takip etmekte, bu konuların birbirinden ayrılmaz nitelikte olduğunu kabul etmektedir. Türkiye- AB ilişkisinde birini ele alıp diğerlerini geri plana atılmasını kabul etmemektedir. Türkiye yeni fasıllar açılmasında hiçbir tereddütü yoktur. Türkiye'nin hiçbir şekilde geri çekileceği durum yoktur.

BOSNA'DAKİ GELİŞMELER
Türkiye'nin bölgesi yoğun bir siyasi türbilans içindeyken, Balkanların yeniden yapılanması sürecinden başlayarak, Balkan coğrafyasında yeni siyasi stresin ortaya çıktığını görüyoruz. Liderlerin bu stresi azaltacak çabalar içinde olmasını istiyoruz. En karmaşık yapıdan olan ülke Bosna Hersek'tir. Böyle bir ortamda bizim Türkiye olarak üzerinde en çok durduğumuz konu Bosna Herkes'in bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır. Bosna Herkes'te herhangi bir etnik günün ortaya konulması, etnik ayrışmayı hızlandıracaktır. Hem AB'nin, hem ABD'nin bu etnik ayrışmayı çağrıştıracak başvuruya karşı olduğunu izliyoruz. Bosna Hersek'in AB üyeliği sürecini desteklediğimizi de ifade ediyoruz.

ADALET BAKANLIĞI ÇALIŞMALARI
Adalet Bakanımız, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin sunum yapmıştır. Bu konu önümüzdeki hafta imzaya açılacak. Birçok reform da bu yasayla atılacaktır. 

MOODY'S'İN AÇIKLAMASI
Moody's'in yaptığı değerlendirme tamamiyle siyasi bir değerlendirmedir. Bunun metnine baktığımızda siyasi içerikli analizler yer almaktadır. 21 Eylül günü Moody's analistlerinin yaptığı analiz iki günde nasıl başka bir yere evrildi. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Sanki iki gün sonra böyle bir analiz yokmuş gibi Türkiye'nin durumunu durağana çevirdi, notunu düşürdü. 

Türkiye ekonomisi gelişmelerini gün gün takip ediyoruz. Darbe girişiminden sonra olumsuz bazı durumlar ortaya çıktı. Bunun pik yaptığı en üst seviye 18 Temmuz günüdür. 26 Eylül gününü kıyaslarsanız, döviz ABD kuru bakımından yüzde 0,94 azalmıştır, Borsa İstanbul da yüzde 18,3 azalmıştır. Çok ciddi tehlikeler mevcuttu. Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesi, makro değerlerin iyi olması, vatandaşların döviz bozdurup onu Türk parasına çevirmesiyle ortaya çıkan tablo olumsuz imajın ortadan kalmasına neden oldu. 18 Temmuz ile 26 Eylül arasındaki göstergeler durağan bir şekilde devam etmektedir. Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarıyla ilgili bir takım lafları esas almanın doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etmek gerekir. 

Darbe büyük bir kırılganlık ortaya çıkarma potansiyeline sahipti. Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesiyle ortadan kalmıştır. Türkiye'deki bu hain, bu aşağılık darbe teşebbüsünün etkilerini nasıl ortadan kaldırıyorsak, Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak darbeyi planlayan üst aklın, Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor algısı oluşturmak için her şeyi yapacağını biliyoruz. Böyle bir açıklamanın, Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde, dış yatırımcılarla geçen olumlu toplantısının ardından açıklanması manidardır. Türkiye üretime devam ediyor, reel ekonomiyi güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye ciddi bir atakla yatırımcıları davete devam ediyor. Bu olumsuz hava da, algı operasyonu da bütünüyle sona erecektir. Biz herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisinin notunu düşürmesini de hayatın sonu telakki etmeyiz. Biz yolumuza devam edeceğiz, darbe girişiminin bütün sonuçlarını ortadan kaldıracağız. Çok daha güçlü bir Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz.

SORU-CEVAP

FETÖ SORUŞTURMALARI: Türkiye sadece FETÖ'cülerle mücadele etmiyor. 20 Temmuz 2015'ten bu yana eşzamanlı olarak 3 terör örgütüyle mücadele ediyor. Biri PKK, diğeri DAEŞ. FETÖ tuzu biberi oldu. Türkiye terörle mücadelesini savsaklayamaz. Türkiye bütün terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele etme durumundadır, bu milli güvenliğin gereğidir.

FIRAT KALKANI HAREKATI: Bu operasyonun 3 temel kırmızı çizgisi var. Birincisi Türkiye kendi şehirlerini, sınırlarını terör örgütlerinden koruma mecburiyetindedir. Türkiye kendi sınırlarını korumak için bu operasyonu başlattı. İkincisi Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanadır.

Suriye'nin parçalanmasına karşıdır. Gerekli müdahaleyi yapar. Üçüncüsü olarak Suriye'nin kuzeyinde bir PYD koridorun, Suriye'nin bölüneceği anlamına geleceğini biliyoruz, buna müdahale edileceği açıktır. ABD'lilerle konuşulan bir konu ise YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekilmesidir. Bu anlamda Türkiye ısrarla Fırat'ın doğusuna YPG güçlerinin çekilmesini hatırlatmıştır. Sonuç almaktayız. YPG güçlerinin önemli kısmı Fırat'ın doğusuna çekildiğini görüyoruz. Biz bu bölgede tamamen terörden temizlenmesi için kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu operasyon başarıya ulaştıkça halkın bölgeye dönmekte olduğunu görüyoruz. Bu bölgede bütün terör örgütleri temizlenir, halkları kendi şehirlerinde oturmaya devam ederler.

RAKKA ve MUSUL: Biz her iki yerde de yerel unsurların operasyonların ana unsuru olma görüşünü savunuyoruz. Bu operasyonlar uluslararası koalisyonun kontrolünde yapılsın. YPG ve PYD'nin bulunmaması önemlidir. Biz her toplantıda bunu dile getiriyoruz. Cerablus, El Bab operasyonlarında nasıl ÖSO esas olduysa, burada da ılımlı muhalefet hareketleri esası temsil eder.

OHAL'İN DEVAMI: Bugün herhangi bir konu gelmedi.

FETÖ MAĞDURLARI: Çok hassas bir süreçten geçiyoruz. Herkesin hassasiyetine riayet ederke bu süreç içerisinde yer almak gerek. 15 Temmuz gecesi hain bir çete, TSK içerisindeki elemanlarını kullanarak hain bir darbe teşebbüsü içerisinde bulundu. Hedef Türkiye'ydi, hedef dağılma süreciydi. FETÖ'nün işlediği suç Anadolu ve Rumeli topraklarında bulunduğumuz sürecin en ağır suçudur. Adaletli davranacağız. Kimsenin haksız bir tahkikata uğramamasını sağlayacağız. Bir komisyon oluşturuldu. 5-6 somut kriter var. Bu kriterler uygun olarak görevden uzaklaştırılmış mı incelenecek. Dosyalara bakılacak.

İMZASIZ İHBARLAR HAKKINDA GENELGE: Asılsız ihbarların büyük suç olduğunu herkesin bilmesi gerek. Bunun da bir bedeli olduğunu herkes bilmeli. Bu en ağır suçun içinde olan kimseyi affetmeden yolumuza devam edeceğiz. Komisyon kuruldu, çok titiz bir çalışma yürütülüyor. Uzun sürecek bir süreç.

MOODY'S'İN KARARI ARDINDAN ÇIKIŞ BASKISI: Ben çok büyük Türkiye ekonomisini tedirgin edecek bir çıkışın olmadığını biliyoruz. İhtimalden bahsediliyor, ben o ihtimali görmüyorum. Çok büyük bir çıkış olmayacağı kanaatindeyim. Ben bunu 15 Temmuz'un artçı bir depremi olduğunu düşünüyorum. Türk bunu aşacaktır.

TANK VE UÇAKLARIN TAŞINMASI: Her türlü analiz yapıldı. Rövanşist bir mantıkla karar alınmadı. Durum analiz edildi, bu karar alındı. Güvenlik riski oluşturmayacaktır. Bu askeri alanların tamamı kamusal ihtiyaçların karşılanması için kullanılacaktır. Bunların kararı verilecek. Normal bir süreçtir.

DOĞALGAZDA İNDİRİM OLACAK MI: Serbest piyasa şartlarında, dövizdeki dalgalanma şartları... Ümit ederiz, indirim konusunda görüşmeler sürüyor. Böyle bir çalışma olduğunda Enerji Bakanımız açıklar.

ANITKABİR'DE OYUN PARKI TARTIŞMASI: Türkiye'nin bu kadar önemli meseleleri arasında, bu kadar tali konuların tartışılmasının zaman kaybı olacağı kanaatindeyim. Görülen lüzum üzerine, TSK çocuk parkını kaldırmıştır. Bu kadar basit ve tali bir meseledir. Siyasi polemikleri doğru bulmuyorum. 15 Temmuz ve 7 Ağustos ruhunu korumak için her türlü gayreti ortaya koymamız gerek. Ortak değerlerimize sahip çıkacağız. Ortak değerleri koruyup, kollayacağız. Bunları siyasi tartışma konusuymuş gibi gündeme getirmeyi doğru bulmuyorum.

İKİNCİ DARBE KALKIŞMASI İDDİASI: Bu yönde rapor yok. Halkı endişeye sürüklemenin alemi yok. 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kalkanlar kenara çekilecek değildir. Bunlar ve arkalarındaki iradenin Türkiye'nin önünü kesmek için fırsat kollayacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Böyle panik yaratacak sözlerden kaçınarak, hep birlikte uyanık olacağız.

VEKİLLERİN BYLOCK KULLANDIĞI İDDİASI: Bu soruşturma devam ediyor. Bu tür söylentiler üzerinden AK Partili siyasetçileri töhmet altında bırakacak söylentilerin doğru olduğunu düşünmüyorum. İddiaların doğru olması durumunda gerekli adım atılır. Bu sözlerin söylenmesini doğru bulmuyoruz.

EMEKLİLERE PROMOSYON: Herhangi bir çalışma yok. Çalışma Bakanlığımız gerekli açıklamayı yapar.

ERDOĞAN'IN SARRAF AÇIKLAMASI: Sayın Cumhurbaşkanımızın sözleri kamuoyuyla paylaştığı sözleridir. Bugün Bakanlar Kurulu'nda bu konu gündeme gelmemiştir. Gerekli çalışmalar Adalet Bakanlığı tarafından yürütülür.

TAKSİTLENDİRME DETAYLARI: Bu konu hakkında çalışılıyor. İç piyasaya canlılık getireceğini görüyoruz. Üretim ekonomisinde olumlu dönüş olacağını tahmin ediyoruz.

habertürk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir