• DOLAR 32.558
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2422.833
  • ...
AB`de ikinci çatlak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da gerçekleştirilen gayriresmi AB liderler zirvesi İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin protestosuna sahne oldu. Başbakan Renzi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile planlanan ortak basın toplantısını iptal etti. Fransa'nın ve Almanya'nın sığınmacı krizi ve ekonomik sorunların çözümüne ilişkin sunduğu önerilere katılmayan Renzi'nin, protesto amacıyla basın toplantısını iptal ettiği öğrenildi.

“Sonuçları paylaşmıyorum"

Renzi, yaptığı açıklamada, “Merkel ve Hollande ile basın toplantısı yapamam çünkü çıkan sonuçları paylaşmıyorum. Bu bir polemik meselesi değil. Zirvenin ekonomi ve göçle ilgili sonuçlarından memnun değilim." ifadelerini kullandı. İtalyan Başbakan, asgari bir ilerleme olsa da, Brexit'ten sonra AB'nin üzerine gitmesi gereken sorunlara göğüs germekten “çok uzak" olduğunu kaydetti.

İtalya'da Ekim ayında Matteo Renzi hükümetinin önerdiği reform paketi referandumla oylanacak. Referandumdan “evet" çıkması durumunda ülkenin rekabet gücünü artıracak yasaların parlamentodan geçmesi kolaylaşacak. Ancak halk “hayır" derse büyük olasılıkla siyasi istikrarsızlık artacak, mülteci ve ekonomik sorunlarla boğuşan ülkenin AB'den ayrılma riski büyüyecek.

İngiltere halkının Brexit lehinde oy kullanmış olması İtalya'da reform paketine “hayır" deme olasılığını da güçlendiriyor. İtalya'nın siyasi ve ekonomik krize girmesi bölgeyi tehlikeye sokacak.

Durum kritik

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'ne katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, durumun iyiye gitmediğini, birliğin durumunun “kritik" olduğunu dile getirmişti. Slovakya'da “bozulmamış bir AB tablosu" çizmek için giden Merkel'in bu planının Renzi'nin aldığı tavırla bozulduğu belirtiliyor. Öte yandan Bratislava'daki zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yasa dışı göç konusunda AB'nin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurgulayarak, “Sınır güvenliğini ve sahil güvenliği güçlendirmeliyiz. Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya gibi ülkelere destek olmalıyız" diye konuştu.

Birlik pozuna 'Renzi darbesi' 

Zirveden çıkan sonuçtan memnun olmadığını belirten Renzi, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Almanya Başbakanı Merkel ile planlanan ortak basın toplantısını iptal etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir