• DOLAR 32.576
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2423.941
  • ...
Yeni model yemeniler büyük ilgi görüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te baba mesleği olan yemeni mesleğini 26 yıldan bu yana sürdürdüğünü belirten yemeni ustası Ahmet Pektaş, yaptığı yeni model yemeni çeşitleri ile mesleğin yeniden canlandığını belirterek, birbirinden farklı yemenileri vatandaşların beğenisine sunduğunu söyledi.

Kentin tarihi ve turistik olan yerlerinde çeşitli renk ve modelleriyle satışa sunulan yemenilerin yerli ve yabancı turistlerden büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Pektaş, gelişen teknolojiyle birlikte kaybolmaya yüz tutan yemenicilik mesleğini yıllardır sürdürdüğünü ifade etti.

Yemeni çeşitlerini komple deriden yapıldığını belirten Pektaş, “Suni hiçbir malzeme kullanılmıyor. 4-5 hayvanın derisinden meydana geliyor. Yemeni çeşitlerinin üstü kırmızı veya siyah olan deriden, tabanı ise köseleden yapılır. Yemenicilik çok özen isteyen bir meslektir.”dedi.

Yemenileri daha modern bir halde vatandaşlara sunduklarını belirten Pektaş, “Yemenilerin aslında orijinali böyle değil. Günümüzde biz daha da modernleştirdik. Yeni model ve desenlerle yeni model yemeni çeşitleri yapmaya başladık. Özellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük yemeniler büyük ilgi görüyor. Yani bu mesleğin kaybolmaması için elimizden geleni yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yemenilere vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Pektaş, “Ben daha ileriki zamanlarda yemenilere olan ilginin daha da artacağına inanıyorum. Çünkü ayakkabı yerine giyilen yemeniler özellikle yaz günlerinde ayağı serin tuttuğu için daha çok ilgi görüyor. Yemeni ayakkabılar, ayakta terlemeyi önlüyor ve mantar oluşumuna da engel oluyor. Yemenilerin derisini boz olarak alıyoruz ve kendimiz boyuyoruz. Yaparken de ilk olarak kaba kesimini yapıyoruz. Kesimini yaptıktan sonra da elimizle dikiyoruz. Kesinlikle makine kullanmıyoruz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir