• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Barakada yaşayan Nusaybinli ailenin dramı yürek burktu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 6 mahallede devam ediyor. Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı ve etrafı telle çevrilen Abdulkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Zeynel Abidin ve Kışla mahallelerinde hasar görmeyen ev yok denilecek kadar az.

Yasağın bazı mahallerde kaldırılmasıyla ilçeye dönen halkın kimisi kiralık ev tutarken imkânları olamayanlar ise derme çatma çadır ve barakalarda yaşam savaşı veriyor.

İlçeye bağlı Gırnavas Mahallesi`nde akrabalarının arazisinde harç olmadan briketleri üst üste koyarak iki gözlü bir baraka inşa eden 6 kişilik Kılıç ailesi, yaşamlarını zor şartlar altında sürdürmeye çalışıyorlar.

“26 yıl önce Nusaybin`e göç ettik”

Şırnak`tan 26 yıl önce Nusaybin`e göç ettiklerini anlatan Abdullah Kılıç, o günden sonra Nusaybin`de yaşamaya başladıklarını ifade ediyor. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Fırat Mahallesi`nde oturduğunu kaydeden Kılıç, 5 aydır evini göremediğini söyledi.

“Kiralık ev fiyatları çok yüksek”

Kılıç, “Şuan evimize gidemiyoruz, belki birkaç yıl sonra ancak evimize gidebileceğiz. Ne zaman evimize döneceğimiz belli olmadığından ve kiralık ev fiyatlarının yüksek olmasından dolayı böyle bir baraka ancak inşa edebildik. Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı başladığında biz Mardin`e gittik. Orada 4 ay kaldık ve Nusaybin`de yasak kısmen kalması üzerine Nusaybin`e geri döndük. Nusaybin`e döndüğümüzde kiralık ev bulamadığımızdan dolayı bu evi yapmak zorunda kaldık.” dedi.

“Artık bölgeye huzur gelsin”

Fırat Mahallesi`ndeki evlerinin durumdan haberdar olmadığını aktaran Kılıç, Nusaybin`de çok insanın hayatını kaybettiği ve artık ölüm haberi duymak istemediklerini belirtti. Şırnak`ta, Yüksekova`da, Silopi`de, Diyarbakır ve Nusaybin`de sayısız insan öldü. Artık yeter, insanlar ölmesin, bölgeye huzur gelsin.” 

“Kış geliyor, burada kalamayız”

Kendi imkânlarıyla yaptıkları eve elektrik ve su da çektiğini anlatan Kılıç, ancak evin çok kötü durumda olduğunu söyledi. Kılıç, “Malum önümüz kıştır, bu derme çatma barakada kışın kalamayız. Büyük bir sıkıntıdır. Nusaybin`de kiralık ev sıkıntısına bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Tabi evlerimize gitmemize izin verseler çok daha iyi olacaktır. En azından evimizin yıkılan yerleri tamir edere içine girerdik.” diye konuştu.

Kılıç ailesinin küçük çocukları ise okula gitmek istediklerini belirttiler. (M. Salih Keskin/Cihat Şayık – İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir