• DOLAR 32.382
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2326.088
  • ...
"Şeker tüketimine dikkat edilmelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ebeveynlere çocukların şeker tüketimi hakkında uyarılarda bulunan Doç Dr. Mustafa Taşkesen, hem bayramda hem de normal günlerde şeker tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Taşkesen, Bayramlarda hem büyüklere hem de çocuklara özellikle şekerli ikramların sınırsız olabildiğini fakat sağlık açısında ciddi riskler taşıdığını belirtti.

Bayramlarda şeker ikramın geleneklerin  içerisinde önemi bir yer tuttuğunu belirten Taşkesen, “ Bayramlarda hem büyüklere hem de çocuklara özellikle şekerli ikramlar sınırsız olabiliyor. Gün içerisinde tüketilen miktarı kimse sorgulamıyor. Dolayısıyla bayramlarda bu tür sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Normal zamanlarda da şekerli yiyecek tüketilmesinin belli bir sınırın altında olmasını istiyoruz. Çünkü bu sağlık açısından ciddi risk taşıyor.  Bayramlarda bu açıdan farkında olmadan şeker miktarı çok fazla olabiliyor. Bu ilerde ya da aynı gün içerisinde bazı sorunlara yol açabiliyor.” dedi.

Şekerli gıdaların sağlık açısından doğal şekerlerin tehlikeli olmadığını dile getiren Taşkesen konuşmasına söyle devam etti:

“Doğal şekerin bir miktar alınması vücut için çok değerli. Ama düzensiz marketten alınmış, içerisinde birçok katkı maddesinin bulunduğu şekerleri, sağlık açısından uygun bulmuyoruz. Bunların uzun sürede rafta kalıp, renginin bozulmaması için bazı katkı maddeleri veriliyor. Bu katkı maddeleri çocuklarda büyüme hormonlarını etkiliyor. Şekerli yiyecek alan çocukta kusma, ishal, karın ağrısı gibi rahatsızlıklar görülür. Uzun vadede ise daha ciddi sorunlar görebiliriz. Ciddi iştahsızlık sorunları, karın ağrılarının devam etmesi, büyüme gelişiminde gerileme ya da çok fazla şişman olma, daha sonra karaciğer yağlanması, diş çürüklüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi. Ebeveynlerin hem normal günlerde hem de bayramlarda buna dikkat etmesi gerekir.”

“Hem bayramda hem de normal günlerde şeker tüketimine dikkat edilmelidir” diyen Taşkesen son olarak şunları söyledi:

“Her şeyin de fazlası zarardır. Her şeyin tadında olması gerekir. Bu ne kadar yararlı olursa olsun bir süre sonra zarar vermeye başlar. Vücudun bunu metabolize etmesi kullanıp atması bir süre alıyor. Dolayısıyla yetişkinler için de ikram edilen her şey için çok dikkat edilmesi gerekir. Bayramlarda vücudumuz bize ayrı bir şey sunmuyor. Mümkünse daha doğal besinler tüketelim. Yoksa bayramlarda hem yetişkinlerde hem çocuklarda sağlık sorunlarına neden oluyor.” (Emrah Deniz, Mehmet Hüseyin Temel-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir