• DOLAR 32.573
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2438.886
  • ...
Pentagon ve CIA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SİYASET GEMİSİ / DOĞRUHABER / HÜSEYİN KAYA

Pentagon, Amerikan Savunma Bakalığını, CIA ise Amerika`da dış istihbaratı temsil eder. (Central Intelligence Agency)

Amerikan sinemasında CIA`nın FBI`nın ve Pentagon`un içinde olduğu çok sayıda film çekilmiştir. Genellikle kirli işlerin içerisinde gösterilen kurum CIA`dır ve bazen bu kirlilikle beraber gizemlilik ve yenilmez bir güç algısı da oluşturulur. Tabii Amerika her işte öne çıktığı için CIA`nın kirli faaliyetleri de genellikle yine Amerikalı başka ajanlar tarafından deşifre edilir ve zararları önlenir.

Yani kurtarıcı yine Amerika`dır.

Roller değişse de “Greenzone” (Yeşil bölge) adlı filmde de benzer bir konu vardı. Amerika`nın Irak işgalinde gerekçe olarak sunduğu “kitle imha silahları” hiçbir zaman bulunamadı; ama bu konu nedense işgalden neredeyse yirmi yıl sonra dile getirildi.

Filme göre “Kitle imha silahları” bir tezgahtı ve bu tezgah Pentagon tarafından kurulmuştu. Amaç Irak`ın işgali ve bu arada Amerikan hesabına çalışan kişilerin yönetime getirilmesi idi.

İyad Allavi, Ahmet Çelebi ve Nuri Maliki örneklerine baktığımızda Amerika`nın aslında başarılı olduğunu, işgal sonrası “kontrollü kaos” planıyla bölgenin dinamiklerine müdahale ettiğini gördük.

Bu arada filmde Pentagon`un “şeytani planları” gerçekleştirmesine engel olmaya çalışanların CIA mensupları olduğunu gördüğünüzde algı operasyonunun komedi tarzını izlediğinizi fark ediyorsunuz.

Tabii tüm bunları size bir film tanıtımı yapmak için anlatmadım.

Fırat Kalkanı adı verilen Cerablus operasyonu sonrası basında çıkan kimi iddialar bu konuyu düşünmeme neden oldu.

İddiaya göre “Fırat kalkanı” ile CIA ve Pentagon karşı karşıya gelmişti. YPG, Pentagon tarafından desteklenirken, ÖSO`nun kimi bileşenleri CIA ile bağlantılıydı.

Gerçekten de ÖSO bileşenleri içerisinde olduğu ve Cerablus Operasyonuna katıldığı iddia edilen isimlerden Cemal Maruf çok kirli bir isim. Suriye iç savaşında birçok kirli işe imza attığı ve Amerika`nın desteğine sahip olduğu güçlü bir şekilde dillendiriliyor.

İşin algı kısmına bir daha bakarsak…

YPG, her ne kadar PKK`nın kolu ise ve terör örgütü olarak kabul ediliyorsa da Savunma bakanlığı Pentagon`un “legal” kanatları altında meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Öte taraftan kirli ve derin işlerle anılan CIA`nın isminin ÖSO ve Türkiye ile beraber anılması manidardır.

Yarın Amerika, Pentagon ve CIA`nın rollerini değiştirebilir; ama algılar uzun süre etkisini devam ettirebilir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir