• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...
İslam Davetçilerin İbadetleri Daha Anlamlı Olmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş Hoca, Batman Mustazaf-Der binasında "İbadet" konulu panel verdi. Yoğun katılımın olduğu panelde bütün peygamberlerin Allah(c.c)`ın varlığını ispatlamanın yanı sıra insanları Allah`a ibadet etmeye çağırdığı ve bütün kâfirlerin de Allah`ın varlığını kabul ettiğini söyledi.
 
Zariyat süresinde insanların yaratılış gayesinin ibadet olduğunu belirten Göktaş Hoca, insanoğlunun basit ve zayıf yaratıldığını, bir kan pıhtısından yaratılmış aciz bir varlık olduğuna dikkat çekti.
 
Allah`a ibadet etmenin (kulluk) farz olduğunu belirten Göktaş Hoca, Arapça`da "Abede" kelimesinin de bu manaya geldiğini ifade ederek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermenin de bir kulluk olduğunu söyledi. Namaz ibadetine de değinen Göktaş Hoca, İslam davetçilerinin namazlarında ve ibadetlerinde diğer insanlara nazaran daha farklı ve anlamlı olması gerektiğini söyledi.
 
Göktaş Hoca konuşmasını şöyle sürdürdü; "Birçok ayetin insanları tövbe etmeye, hamd etmeye davet ediyor. Bizler tövbe etmeye, hamd etmeye, istiğfarda bulunmakla mükellefiz. Allah-u Teâlâ`ya rükû etmekle, secde etmekle mükellefiz... Dikkat edelim pek çok emir var. Yine dikkat edilirse bu emirlerin çoğu kıldığımız namazda mevcut. Namazlarımızda rüku ediyor, dua ediyor, tövbe ediyor, hamd ediyoruz… Üstat hazretleri `Namaz kâinatın ibadetidir` diyor. Bir insan Allah korusun namaz kılmayı terk ederse Allah`ın emirlerinden birinin değil, birçok emrini terk etmiş demektir… Savaş esnasında dahi namaz kılma terk edilemez. İma yoluyla dahi olsa namaz kılmak farzdır. Namazlarımıza biraz ciddiyet kazandırmalıyız. Bizlerin namazları diğerlerinkinden farklı olmalı… Tarikat mensupları nafile namazlara biraz daha önem verirler. Bizim namazlarımız tarikat mensuplarının namazlarından daha az olmamalı."
 
Kılınan namazlarda randıman alınması gerektiğini söyleyen Göktaş Hoca, "Yüce Allah ayeti kerimede `Müminler felaha erdi. Onlar ki namazlarını huşu ile kılarlar` diyor. İmam gazali huşuyu `seccadenin başına dikildiğinde akıl ve ruhunun da orda bulunduracaksın` diye tarif ediyor. Kıldığımız her namazda her rükûunun, her secdenin hakkı verilmesi gerekir… Namazın en önemli virajları rükünlerde belirli sükûnette bulunulmasıdır… Bir insan namaz kılmayı sevmişse köşeyi dönmüş demektir. Namaz kılarken her bir rükünde üçer saniye durmayı Allah için unutmayın… Ebubekir`i Ebubekir yapan, Ebu Zer`i Ebu Zer yapan, Ömer`i Ömer yapan, Ebu Derda`yı Ebu Derda yapan namazdır" dedi.
 
Panelde konuşmasını duayla sonlandıran Göktaş Hoca; "Ezberlerinizi çoğaltın. Namazlarınız kaliteli olsun. Gününüz gününüzden iyi olsun... Allah-u Teala günümüzü günümüzden iyi etsin. Bizleri de namazlarından gerçek anlamda yararlananlardan eylesin" diyerek konuşmasını bitirdi.
 
M. Salih Özcan - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir