• DOLAR 32.345
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2303.51
  • ...
Suriyelilerin  Cerablus'a dönüşleri devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki Suriyekilerin ‘Cerablus'a dönüşleri devam ediyor. Dün Cerablus’a geçen 250 kişilik grubun ardından bugünde yaklaşık 100 kişilik Suriyeli grup, Cerablus'a gitti.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 100 kişilik Suriyeli grup, yanlarındaki eşya ve bavullarıyla yapılan kayıt işlemlerinin ardından güvenlik kontrolünden geçirilip Cerablus'a gönderildi.

Suriyeliler, ülkelerine dönmenin sevincini yaşarken, Karkamış ilçesinde toplanan ve Cerablus’a gitmek istediğini ifade eden Suriyeliler, Gaziantep Valiliği Göç İdaresi tarafından ilçede kurulan mobil hizmet aracına gönüllü geri dönüş başvuruları devam ediyor.

Harekatın 16'ncı günü geride kalırken, yaşamın normale dönmeye başladığı Cerablus'a, Türkiye'den de yardımlar sürüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, öğle saatlerinde Cerablus bölgesine geçerek, burada yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Şehitler Meydanı'nda Cerabluslular ile bir süre sohbet eden Şahin, Suriyelilerin sorunlarını dinleyip, çocuklara  oyuncak dağıttı.

Şahin’e Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Karkamış Kaymakamı Yusuf Osman Diktaş ve diğer yetkililer eşlik etti.

“Bayramdan önce harabelerden kurtulmuş temiz bir Cerablus oluşturacağız”

Yaptığı incelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Şahin, ‘Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarılı şekilde devam ettiğini ve bayramdan önce de harabelerden kurtulmuş temiz bir Cerablus oluşturacaklarını söyledi.

Cerablus'ta hayatın gün geçtikçe daha da normale döndüğünü ifade eden Şahin, Gaziantep Valiliği koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzeri diğer ilgili kurumlarla Cerablus'un yeniden inşası için el ele vererek çalıştıklarını ifade etti.

Kentteki vatandaşların temel insani ihtiyaçlarını karşılayan yardım kuruluşlarına teşekkür eden Şahin, şunları söyledi:

“Büyükşehir olarak bütün teknik ekibimizle beraber buradayız. Teknik ekibimiz suyla ilgili burada bir çalışma yaptılar. Cerablus'ta 4 ayrı kuyuda suyun bulunduğunu, sabahleyin gelen jeneratörle birlikte suyun şebekeye verilip depoya alınacak şekilde ve suyun işlenebilirliği konusunda yapılan analizlerden sonra inşallah bayramdan önce Cerablus halkının suya kavuşması yönünde Büyükşehir olarak gerekli bütün desteği verdik. Biz de bugün yerinde görmek ve ihtiyaçları yerinde tespit etmek için buraya geldik. Ayrıca burada en önemli şeylerden bir tanesi normal hayata geçebilmemiz için bir belediyeci bakış açısıyla ciddi bir temizlik ihtiyacı vardı. 8 ayrı gurupta iş makinalarımızla beraber şehri harabelerden ve pislikten kurtarmak temiz bir Cerablus oluşturabilmek için de çalışmalara başladık. Şimdi biz onun denetimini yaptık ve en acil ihtiyaç listesini çıkardık. İnşallah amacımız bayramdan önce harabelerden kurtulmuş temiz bir Cerablus oluşturacağız.”

16’ıncı gününe giren ‘Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarısının kendini göstermeye başladığını vurgulayan Şahin, kentin güvenliği tamamen kontrol altına alındıktan sonra Türkiye'de bulunan Cerablusluların vatanlarına dönmeye başladığını hatırlattı.

“Burası tamamen huzura kavuşursa bütün Ortadoğu barış ve huzura erer”

Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönmek istediklerini kendilerine ilettiğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Bu hafta itibariyle güvenlik temin edildikçe Suriyeliler buradan kendi vatanlarına dönmeye başladı. Türkiye'de bulunan Cerabluslular, burada güvenliğin  temin edildiğini de görünce hızlı bir şekilde vatanlarına geri döndüler. Şimdi esnafımıza baktık kepenkler açılmış domatesler, karpuzlar satılıyor ve yemekler yapılıyor. Halk alışverişe başlamış. Kadınlarımız burada bize çok teşekkür ediyor. Ben de bir kadın olarak, bir anne olarak onların ihtiyaçlarını dinledim. Cerablus, ne kadar huzurlu ve mutluysa Karkamış ta o kadar huzurlu ve mutludur. İnşallah burası tamamen huzura kavuşursa bütün Ortadoğu barış ve huzura erer.”

Öte yandan savaş nedeniyle yol ve kaldırımlarda oluşan enkazları temizlemek için 80 kişilik bir ekip kuran Büyükşehir Belediyesi, temizliğin ardından asfaltlama çalışmasına başlayacağı belirtildi. Ayrıca, iş makineleri de ilçe merkezindeki enkazları temizleme çalışmalarına başladı.

Öte yandan, İnsani Yardım Vakfı (İHH) bölgeye konuşlandırdığı mobil aşevi ve fırınla günlük olarak 6 bin kişiye sıcak yemek ve 10 bin ekmek dağıtıyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir