• DOLAR 32.6
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2499.014
  • ...
"Bayramların sadece tatil günleri olarak görülmesi doğru değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bayramların sorumluluklarını anlayarak idrak edilmesi gerektiğine vurgu yapan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, bayramların insanların gündelik hayatın dışına çıkarak birbirlerine karşı komşu, akraba ve bütün müminlere karşı sorumluluklarını, yakınlıklarını daha canlı şekilde hissettikleri ve yaşadıkları günler olduğunu söyledi.

Bayramların tatil günleri olarak adlandırılmasının doğru olmadığına dikkat çeken Çelik, İLKHA’ya şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bayram günleri özel ziyaretlerin olması gereken günlerdir. Müslümanların birbirine daha çok yakınlaşması, birbiri ile kucaklaşması, küskün ve dargınları barışması gerektiği günlerdir. Bayramlar aynı zamanda sevinç günleridir. Bayramlar ikram günleridir. Bayramlar bağış ve barış günleridir.”

Zilhicce ayının ilk 10 gününün çok önemli günler olduğunu belirten Çelik, “Kurban bayramı zilhicce ayının 10’uncu gününde idrak edilmektedir. Kurban yakınlaşmak demektir. Eğer biz ibadetlerimizle yakınlaşmazsak ayrılırız, dağılırız. Bu geceler özellikle de gündüzleri ile beraber hem Hac ibadetinin yapıldığı geceler ve gündüzlerdir. Bütün dünyadan hacı olmak ve Hac ibadetini yerine getirmek için Müslümanlar Mekke’ye koşarlar. Bundan dolayı bugünler kutsiyetine ve mübarekliğine kasem edilen günlerdir. Haliyle de bayram günleri ibadet günleridir.” ifadelerini kullandı.

Kurban bayramının diğer özelliğinin de teşrik tekbirlerinin getirildiği günler olduğunu belirten Çelik, teşrik tekbirlerinin arefe günü sabah namazı ile başladığını, Kurban Bayramı’nın dördüncü günü ikindi namazı ile beraber toplam 23 vakit getirildiğini ve her farz namazın ardından namaza selam verdikten sonra teşrik tekbirlerinin getirilmesi gerektiğini de hatırlattı.

Çelik, bayramda büyükler başta olmak üzere komşuların ve akrabaların ziyaret edilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Bayram, Müslüman kardeşlerimizin kurbanlarını kestiği günlerdir. Kurban kesmenin en efdali ilk gündür. İkinci ve üçüncü günleri de kesilebilir. Bu ibadetin yanında bayram günleri özel ziyaretlerin olması gereken günlerdir. Bayram günleri Müslümanların birbirine daha çok yakınlaşması, birbiri ile kucaklaşması, küskün ve dargınların da barışması gerektiği günlerdir. Bayramlar aynı zamanda sevinç günleridir. Bayramlar aynı zamanda ikram günleridir. Bayramlar bağış ve barış günleridir. Bayramlarda insanların gündelik hayatının dışına çıkarak birbirlerine karşı konu-komşu, akraba ve bütün müminlerin sorumluluklarını ve yakınlıklarını daha canlı bir şekilde hissettikleri ve yaşadıkları günlerdir.”  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir