Yarım asırdır ekmeğini kendir ipinden çıkarıyor
Şanlıurfa'nın merkez Eyyübiye ilçesinde yaşayan Mahmut Beden, ekmeğini 45 yıldır kendir ipinden çıkarıyor.
Dede mesleği olan kendir iplikçiliğini yaklaşık yarım asırdır sürdüren Mahmut Beden, kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleği canlı tutuyor.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların bağlanılmasında kullanılan kendir iplerini, Arap Pazarı’nda kiraladığı küçük bir bakkalda sergileyen Beden, kendir ipine rağbetin azaldığını belirtti.
Mesleği icra etmek isteyen eleman azlığından da şikayet eden Beden, “45 yıldır bu mesleği yapıyorum. Dedemin mesleğidir. Babamın dedesinden başlamıştır. Dedem, babam ve şimdi de ben. Benden sonra bu işi yapacak kişi yok. Çünkü para kazandırmıyor artık o yüzden eleman yetişmiyor. Bu iplerle hayvanlar bağlanılıyor. Genelde köylüler gelip alıyor. Köylülerde de koyun ve inek yetiştiriciliği azalmış. Geçen senelere göre satışlarımız bu yıl biraz durgun ve düşük seviyededir. İp ve kendirimin fiyatları hemen hemen aynıdır. 10 yıldır aynı derece ve seviyede gidiyor. Fiyatlarda artış olmuyor. İpin kilosu geçen senelerde 5 TL’ydi şimdi de aynı fiyata satıyorum.” dedi.
Kendir ipinin farklı kalitelerinin olduğuna değinen Beden, “Naylon ve pamuk ipi çeşitleri var. Bundan dolayı kaliteleri de değişiyor. Bir koyun bağlamak için 5 metrelik ince ip tavsiye ediler. Büyük sığır için de 10-15 metre kalın tavsiye ediyoruz.” ifadelerine yer verdi. (Ramazan Casuk- İLKHA)