• DOLAR 32.39
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Çelik: Adım atma sırası AB`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AA - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Lizbon`da iki gün süren resmi temaslarının sonunda Türk basın mensuplarına değerlendirmede bulundu. AB ile varılan mutabakat ve vize muafiyeti süreciyle ilgili, "Türkiye üzerine düşeni yapmıştır artık adım atma sırası Avrupa Birliği'ndedir" diyen Ömer Çelik`in öne çıkan ifadeleri şöyle:

"Birçok Avrupalı liderin dile getirdiği 'Türkiye üzerine düşeni yapsın biz de adım atarız' sözü, jenerik bir sözdür ve çok fazla reel anlamı olmadığı görülmüştür. Türkiye üzerine düşeni yapmıştır ve kimsenin yapmadığını yapmıştır. Dünyadan hiçbir yardım görmeden 3 milyon kişiyi misafir eden Türkiye, aynı zamanda DAEŞ'e karşı olduğu gibi terörle de mücadele etmiştir. Dolayısıyla adım atma sırası AB'dedir.

Vize serbestisi bugün mü yarın mı olacak onların işi. Tarih geçti. Ama bu Türkiye`ye verilmeden geri kabul anlaşması konusunda hiçbir adım atmayacağız."

‘Öylesine büyük bir göç dalgası geliyor ki…`

Türkiye`nin 18 Mart mutabakatının çerçevesine bağlı olduğunu belirten Çelik, “Ama yeni mekanizmalar gerekmektedir. Vize serbestisini anahtar konu olarak görüyoruz. Bu olmazsa bire bir anlaşması artık işlevsiz hale gelecektir. Anlaşmayı Türkiye olarak çok yüksek bir kapasiteyle uygulasak da yetersiz olacaktır. Çünkü Esad rejiminin faaliyetleri ya da başka katliam girişimleri göç dalgasını artırıyor. Öylesine büyük bir göç dalgası geliyor ki bire bir anlaşmasını ne kadar güçlükle uygularsanız uygulayın bu anlaşmanın oluşturduğu set bir süre sonra hiçbir işe yaramayacak” diye konuştu.

‘AB'nin yavaşlığı sadece trajedi doğurur`

Bakan Çelik, AB yetkililerin dile getirdiği, Türkiye'ye vadedilen 3 milyon euroluk yardımın 2 milyon eurosunun serbest bırakıldığı sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. "2 milyon avro bir retorik tabirdir. Biz, AFAD ve ya Sağlık Bakanlığı`na para girişi olmadan böyle bir serbest bırakmayı kabul etmiyoruz. Çünkü AB'nin savunduğu gibi STK'lar aracılığıyla yardım ulaştırmak demek etkisiz ve uzun vadeli bir şeydir. AB, yardımını AFAD ve Sağlık Bakanlığı aracılığıyla yapsın ve tüm kurumlarıyla bunu denetlesin. Diğer türlü AB'nin yavaşlığı sadece trajedi doğurur" ifadelerini kullandı.

‘23. ve 24. fasılların müzakereye açılmasını bekliyoruz`

Çelik ayrıca, Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefinin aynı çizgide devam ettiğini belirterek, "1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında Slovakya'nın yürüteceği AB dönem başkanlığında, 23. ve 24. fasılların müzakereye açılmasını bekliyoruz" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir