• DOLAR 32.602
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2495.037
  • ...
Suriyelilere bayram yardımı çileye dönüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman’a sığınan 21 bin 421 Suriyeliden, adreslerini güncelleyen aile başına 300 TL olmak üzere Kurban Bayramı yardımı yapıldı. PTT şubelerinde dağıtılan yardım parası çileye dönüşürken, bu durum ise Suriyelilerin tepkisine neden oldu.

PTT Şubelerinin yardım dağıtılmasında yetersiz kalması uzun kuyrukların oluşmasına neden olurken, çileye dönüşen yardım dağıtımı Suriyelilerin tepkisine neden oldu.

Kendilerine verilen paraların sevindirici olduğunu fakat bin bir türlü zorlukla paralarını aldıklarını söyleyen Suriyeli sığınmacı Ferhan Demir, “İki bayramdır hükümet tarafından verilen 300 TL para için yaşlılar, hastalar ve çocuklarına bakmakla yükümlü olan anneler para alma sırasında işkence çekiyorlar. Bizlere para verilmesi için PTT’nin iki şubesi ayarlanmış bunlar da yetersizdir. Ramazan Bayramı'nda gene Suriyeli ailelere 300 TL para verilmişti, ancak basında her aileye 620 TL verildiği yazılmıştı. Bu doğru değildir ve mağduriyetimizi artırıyor. Yaklaşık 3 yıldır Batman’a gelmişim, gecen Ramazan Bayramı ve önümüzdeki Kurban Bayramı için para verildi. Başka bir desteğimiz yok. İlk geldiğimizde AFAD yardım yaptı o da bitti. Suriyeliler olarak çok sıkıntılar çekiyoruz. Batman’da kiradayız, elektrik ve su faturaları derken 300 TL bize yetmiyor. En az gideri olan aile 800 TL’den aşağı değildir.”ifadelerini kullandı.  

"2 gündür para almaya geliyorum bana sıra ulaşmıyor"

PTT’de para dağıtımında sıkıntılar çektiklerini vurgulayan Demir, “Binlerce Suriyeli ailenin işini 1-2 memur hal ediyor. En az 4-5 memur olması gerekiyor ki, oluşan kuyrukların önüne geçilebilsin. Göç idaresi ve AFAD bizlere sıkıntılar yapıyor. 3 yıldır Batman’dayım adresim aynıdır. Her fırsata adres kontrolleri yapılarak millete zorluklar çektiriliyor. Bu yüzden millete işkence ve zorluk çekiyor. İki gündür para almaya geliyorum bana sıra ulaşmıyor. Mesai bitince sıram neredeyse sonraki güne kalıyor.” dedi.

“İlk sırayı kapmak için bazıları gece saatlerinde kuyruğa giriyor”

Kendilerine her ay yardım yapılması gerektiğine dikkat çeken bir başka Suriye uyruklu Mahmud Ömer El Mahmud,  “Adreslerimiz ve telefon numaralarımız AFAD ve Göç İdaresinde var. Bize bir yardım yapılacağı zaman sıkıntılar çekiyoruz. Adreslerimiz belli olduğundan bu sıkıntılar önlenebilir. İlk sırayı kapmak için bazıları gece saatlerinde kuyruğa giriyor. PTT kuyruğunda kavgalar yaşanıyor ve sıkıntılar oluyor. Allah onlardan razı olsun bize yardım yapılıyor, ancak çok eziyet çekiyoruz. Bize 4 ayda bir verilen 300 TL her ay verilmesi gerekir. Ama biz 4 ayda bir alabiliyoruz. Başka yerlerdeki Suriyeli aileler her ay 300 TL alıyorlar.”şeklinde belirtti. (M.Sait Çelik –İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir