• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bitlis İl Müdürü Sadullah Korkut, vatandaşların yeni düzenlenen borç yapılandırması kolaylıklarından faydalanmasını arzuladıklarını söyleyerek başvurulan 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılması gerektiğini hatırlattı.

SGK’ya borcu bulunan ve ekonomik gelişmeler nedeniyle ödeme zorluğuna düşenlere ödeme kabiliyetini artırabilmek amacıyla zaman zaman kolaylık içeren borç yapılandırma fırsatlarının sağlandığını söyleyen Korkut, 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmaya başvurmayanlar, yapılandırması bozulanlar ve yeni oluşan borçlar için 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6736 sayılı Kanunla yeni bir fırsat verildiğini ve bu kapsamdaki taksitlerin hâl devam ettiğini ifade etti.

Korkut; 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10 Eylül 2014 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan kurum alacaklarının yapılandırılması hakkındaki 6552 sayılı Kanunla bu ödeme kolaylığı sağlandığının altını çizerek,  yapılandırmanın kapsadığı borçlara ilişkin şu bilgileri verdi:

“2016 yılı Haziran ve önceki aylara ilişkin olup, 30 Haziran 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; Sigorta primi, İşsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezaları. Kurumumuzca başka kurumlar adına tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarlarını kapsamaktadır.

Korkut, “Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 30 Haziran 2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilmektedir.” dedi.

Yapılandırmanın taksit kolaylıkları, avantajları, taksit seçenekleri, yapılandırma hakkının kaybedilmesiyle ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Korkut, bu bakımda belediyelere büyük kolaylıkların sağlandığını vurguladı.

Korkut, sağlanan güzel imkânlarından tüm prim borçluların yararlanmasını, kendilerine uzatılan bu ele olumlu bir şekilde yaklaşmalarını tavsiye ettiklerini ifade ederek, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılarından  emeklilik şartlarını tamamlamış olup borç nedeniyle emekli olamayanların uygun şartlarda kredi alarak borçlarını ödeme imkânlarını sağlamak için Kurumlarınca bir bankayla anlaşma yapacak olup bu çalışma tamamlandığında detaylı bilginin kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. (Şükrü Tontaş- İLKHA)